ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ληστεία του αιώνα !!!

Η ληστεία του αιώνα
Η ληστεία του αιώνα

Μνημόνια: Στο δυσθεώρητο 1,5 τρισ. ευρώ το κόστος για τη χώρα…

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Η μεγάλη κλοπή. Η κλοπή του αιώνα. Η εξαθλίωση ενός λαού. Όποιο τίτλο κι αν διαλέξετε από τους τρεις για να περιγράψετε τη λεηλασία σε βάρος του ελληνικού λαού στα χρόνια των μνημονίων, δεν θα καταφέρετε να εκφράσετε πιστά την καταστροφή που συντελέστηκε. Τα λόγια είναι φτωχά. Γι’ αυτό ας δώσουμε το λόγο στους αριθμούς. Ομως, κι΄ αυτοί μπορεί να εκφράζουν ανάγλυφα μεν την καταστροφή, όμως αδυνατούν να περιγράψουν τον πόνο, τη δυστυχία και την απελπισία των Ελλήνων, που πλήρωσαν τις συνέπειες των μνημονίων, τις συνέπειες της εκδικητικής προτεσταντικής μανίας του Σόιμπλε και προπαντός των εγκληματικών λαθών του ΔΝΤ.

Βεβαίως, πολύ μεγάλες ευθύνες έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες αντί να προχωρήσουν τάχιστα σε μεταρρυθμίσεις, αντί να επιχειρήσουν να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, προτίμησαν, για να μη θίξουν τα πελατάκια τους, να συμβάλλουν στην ανήκουστη καταστροφή, στην απίστευτη λεηλασία του ελληνικού λαού σε καιρό ειρήνης. Προτίμησαν τις πολυθρόνες της εξουσίας από την ανάληψη ακόμα και του πιο υψηλού πολιτικού κόστους προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Και γι΄ αυτό το πολιτικό σύστημα είναι συνένοχο στο έγκλημα.

Το πρώτο και πιο συγκλονιστικό νούμερο αποδεικνύει και τη μεγάλη κλοπή. Τα μνημόνια έκλεψαν από τον ελληνικό λαό περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια ευρώ. Ναι, ναι καλά διαβάσατε η ζημιά αν υπολογιστεί σε όρους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ανέρχεται σε αυτό το ιλιγγιώδες ποσό και το οποίο αντιπροσωπεύει -συγκρατηθείτε- σχεδόν τον πλούτο που έχει παράξει ο ελληνικός λαός τα δύο τελευταία χρόνια.

Αν στα προαναφερόμενα ποσά προσθέσουμε τη μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, την καταβαράθρωση των μετοχών, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων που είναι άλλη μία πλευρά της καταστροφής, τότε γίνεται αντιληπτό και στον πλέον αδαή πως η καταστροφή έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες, κολοσσιαίες διαστάσεις και ξεπερνά ακόμα και 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Και για να μη λέμε κουβέντες του αέρα θα κάνουμε μία απλή πρόσθεση: 700 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των ακινήτων που χάθηκε, 350 δις ευρώ ο παραγόμενος πλούτος που καταστράφηκε από τις μνημονιακές πολιτικές, 230 δισεκατομμύρια τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία, ταμεία, μας κάνουν 1.280 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν προσθέσετε τις ζημιές από το βενιζέλειο PSI σε πολίτες και ταμεία, από ομόλογα και μετοχές, τη ζημιά από τη μετανάστευση 450.000 Ελλήνων στο εξωτερικό και τα 47 δις μέτρα που πληρώσαμε με αίμα, γίνεται αντιληπτό ότι η καταστροφή των Ελλήνων ξεπερνά το 1,5 τρις ευρώ.

Και το κακό είναι πως το χρέος από 117% του ΑΕΠ το 2008 έχει εκτοξευθεί στο 180% περίπου. Μάλιστα δε, τα δάνεια που πήρε η χώρα δεν κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, αλλά στην πληρωμή των ξένων τραπεζών, κυρίως γερμανικών και γαλλικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 85% όλων των χρημάτων που πήρε η Ελλάδα από τα μνημόνια πήγε σε τόκους, χρεολύσια, και στις ευρωπαϊκές τράπεζες και μόλις το 15% σε έξοδα γενικής διακυβέρνησης.

Ας επανέλθουμε στο σκέλος των υπολογισμών με βάση το ΑΕΠ. Το 2015 και το 2016 η χώρα μας είχε συνολικά Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ίσο με 370 δις ευρώ. Στα πέτρινα χρόνια της μνημονιακής καταστροφής, οι Έλληνες χάσαμε 350 δις ευρώ.

Η καταστροφή ξεκίνησε από το 2010 όταν εξαιτίας των μέτρων ο συνολικά παραγόμενος πλούτος μειώθηκε κατά 18 δισεκατομμύρια ευρώ από το υψηλότερο σημείο των 245 δις ευρώ περίπου.

Ακολούθησε το 2011 όταν η βουτιά έφτασε στα 37 δις ευρώ και στη συνέχεια ήρθε το καταραμένο 2-12 της συγκυβέρνησης που η ύφεση ήταν η μεγαλύτερη που γνώρισε η χώρα σε ένα χρόνο με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να χάσει 16 δις. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά 54 δις ευρώ αν ο υπολογισμός γίνει με το υψηλότερο σημείο. Τεράστια καταστροφή.

Στα χρόνια που ακολουθούν οι μειώσεις του παραγόμενου πλούτου μπορεί να είναι μικρότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά εκτοξεύονται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Αυτό σημαίνει πως το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016 οι Έλληνες χάσαμε 240 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Το επαναλαμβάνω μόνο από το ΑΕΠ, γιατί οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, το βενιζέλειο PSI, δηλαδή η ρύθμιση του χρέους, έκαναν καπνό περιουσίες πολιτών και ταμείων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τόσο από τα ομόλογα, όσο και από την απαξίωση των μετοχών.

Αν στα προηγούμενα ποσά, δηλαδή τα 350 δις ευρώ προσθέσουμε και το κόστος των μέτρων που κληθήκαμε με αίμα να καταβάλλουμε τότε το συνολικό ποσό εξακοντίζεται στο απίστευτο σημείο των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, αφού με βάση τους τυπικούς υπολογισμούς, τα μέτρα που οι πολίτες πληρώσαμε για να βγαίνει ο λογαριασμός των μνημονίων ανήλθαν σε 47 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ αυτών και το βενιζέλειο εύρημα της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας. Ξεκίνησε ως ΕΕΤΗΔΕ για να μετεξελιχθεί στον γνωστό μας ΕΝΦΙΑ ο οποίος αφαίρεσε από τις τσέπες μας 14 ως 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και δεν είναι μόνο αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε. Το χειρότερο είναι πως «πάγωσε» κυριολεκτικά την οικοδομή, έστειλε στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είτε εργάζονταν στις κατασκευές ευθέως, είτε στα εκατοντάδες επαγγέλματα και επιχειρήσεις που είχαν σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα.

Αν και τώρα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και δεν βρουν τρόπο να απαλλάξουν την ακίνητη περιουσία από βάρη που την καταδικάζουν να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα, δύσκολα θα επιτευχθούν και οι στόχοι της ανάπτυξης.

Αντίθετα η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει το δρόμο στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, στην εξεύρεση εργασίας σε δεκάδες χιλιάδες ανέργους και σε φιλί ζωής για χιλιάδες, για να μην πούμε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ευθέως ή εμμέσως στο χώρο των κατασκευών.

Ανεργία

Το μεγάλο έγκλημα συντελέστηκε στο ανθρώπινο δυναμικό. Τα μνημόνια έστειλαν στην ανεργία περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, υποχρέωσαν σε μετανάστευση 450.000 κυρίως νέους ανθρώπους και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πολλά από τα καλύτερα μυαλά με γνώσεις και υψηλή ειδίκευση, τα οποία κόστισαν δισεκατομμύρια στη χώρα, αλλά τη γνώση, την ειδίκευση και την παραγωγικότητά τους καρπώνονται χώρες που δεν δαπάνησαν ούτε ευρώ, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία.

Η διαρροή των ελληνικών μυαλών στο εξωτερικό, ίσως είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα, αφού εκτός των άλλων στερεί από τη χώρα και ένα δυναμικό το οποίο θα βοηθούσε αποτελεσματικά για να βγει από την κρίση.

Για να πάρουμε μία ιδέα του μεγέθους της καταστροφής που συντελέστηκε στα μνημονιακά χρόνια ας δούμε μερικούς αριθμούς οι οποίοι αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την αλήθεια.

Τον Ιανουάριο του 2009 η ανεργία στη χώρα μας ήταν στο 7,9% και το Νοέμβριο του 2013 εκτοξεύτηκες στο υψηλότερο σημείο στο 28% (στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως τα στοιχεία είναι τα επίσημα της ΕΛΣΤΑΤ και να προσθέσουμε πως η ΓΣΕΕ έκανε λόγο για ανεργία της τάξης του 35%).

Οι απασχολούμενοι τον Ιανουάριο του 2009 ανέρχονταν σε 4.485.015, το Νοέμβριο 2013 μειώθηκαν δραστικά σε 3.550.549, που σημαίνει πολύ απλά ότι χάθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, δηλαδή πρόκειται για βιβλική καταστροφή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των απασχολούμενων το Νοέμβριο του 2016 (τελευταία γνωστά στοιχεία) ανήλθε σε 3.683.795, που σημαίνει ότι σε τρία χρόνια δημιουργήθηκαν μόλις 133.000 περίπου νέες θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων τον Ιανουάριο του 2009 ήταν μόλις 465.692 και το Νοέμβριο του 2013 εκτοξεύτηκε σε 1.382.062 για να μειωθεί το Νοέμβριο του 2016 σε 1.100.118, αποκαλύπτοντας έτσι το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς και των τεράστιων προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν και των κεφαλαίων που πρέπει να επενδυθούν, ώστε η χώρα να επιστρέψει σταδιακά στον κανονικό δρόμο.

Για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής που συντελέστηκε και συντελείται και πρόκειται να επιδεινωθεί αν περάσουν οι δηλητηριώδεις συνταγές του ΔΝΤ για άλλη μία φορά, αρκεί να αναφέρουμε πως στις μέρες μας εργάζονται στη «μαύρη» περισσότεροι από 800.000 συμπολίτες μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει στο παρελθόν το υπουργείο Εργασίας.

Αυτό σημαίνει πως 800.000 άνθρωποι παίρνουν αμοιβές πείνας, είναι ανασφάλιστοι και στο έλεος του εκάστοτε εργοδότη, ενώ και το δημόσιο ταμείο χάνει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Να προσθέσουμε επίσης, πως αυξάνονται αλματωδώς οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και για να διαλυθούν και οι τελευταίες τυχόν αυταπάτες θα επισημάνουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο κερδίζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

Ακίνητα

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά λόγια για την καταστροφή που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα μας στα χρόνια των μνημονίων. Πρόκειται κυριολεκτικά για λεηλασία της ακίνητης περιουσίας. Μόνο με τα επίσημα στοιχεία από τις δηλώσεις του Ε9 προκύπτει πως οι Έλληνες έχσαν 600 ως 700 δις ευρώ από την αξία των ακινήτων, δηλαδή τέσσερα περίπου σημερινά ΑΕΠ των 185 δις ευρώ.

Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων φτάνει το 1 τρισ. ευρώ, αλλά με τιμές του 2007. Με βάση τις σημερινές εμπορικές τιμές η αξία της περιουσίας περιορίζεται ακόμη και κάτω από τα 600 δις ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς ότι κατά μέσο όρο πριν από την κρίση οι τιμές αγοράς ήταν 20%-30% πάνω από τις αντικειμενικές αξίες, αυτό σημαίνει πως το 2007 η εμπορική αξία των ακινήτων συνολικά ήταν πάνω από 1,2 – 1,3 τρισ. ευρώ. Μέσα σε 5-6 χρόνια δηλαδή χάθηκε η μισή ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών.

Βουνό τα χρέη απειλούν πολίτες και οικονομίας

Απίστευτο γολγοθά έχουν μπροστά οι πολίτες εξαιτίας της συσσώρευσης τρομακτικών χρεών στα χρόνια των μνημονίων.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρέη προς την εφορία (95 δις ευρώ περίπου) που έχουν 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Σε αυτά προσθέστε άλλα 110 δις ευρώ που είναι τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και τα 25 δις ευρώ των οφειλών προς τα ταμεία και καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά, πως είναι αδύνατο να βγουν οι πολίτες και η χώρα από το τέλμα της υπερχρέωσης αν δεν υπάρξουν μέτρα δραστικά και αποτελεσματικά, που θα επιτρέψουν την πραγματική και ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στο πακέτο της απελπισίας του ελληνικού λαού προσθέστε τις εκατοντάδες χιλιάδες «λουκέτα» σε καταστήματος και επιχειρήσεις, τη χιονοστιβάδα των κατασχέσεων καταθέσεων, ακινήτων, κινητών, και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου για χρέη προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και καταλαβαίνετε πως η χώρα, όπως είναι δεν έχει μέλλον αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως σήμερα. Η κυβέρνηση, οφείλει να πάρει θαρραλέα μέτρα και οι διάφορες ρυθμίσεις για να ξεχρεωθούν οι Έλληνες θα έπρεπε να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι για παράδειγμα οι ομαδικές απολύσεις που αφορούν μόνο σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αριθμούς, η μάχη της κυβέρνησης δίνεται για το 3% των εργαζομένων, ενώ ο κίνδυνος από χρέη και κατασχέσεις απειλεί περισσότερους από τους μισούς Έλληνες. Αν δε μιλήσουμε με όρους απασχόλησης ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος επικρέμαται πάνω από όλους σχεδόν τους Έλληνες που εργάζονται ή έχουν μία μικρή επιχείρηση.

Είναι πανθομολογούμενο πως τα μνημόνια κατέστρεψαν τη χώρα. Οι λανθασμένες συνταγές των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την ανικανότητα και την άρνηση των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, φόρτωσαν στην πλάτη απίστευτα μεγάλα φορτία, και προκάλεσαν καταστροφές που μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Επί επτά χρόνια, ο ελληνικός λαός πληρώνει με αίμα τις καθυστερούμενες εδώ και δεκαετίες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και τις κάθε λογής κομπίνες, μίζες και βόλεμα των παιδιών των κομμάτων στο Δημόσιο.

Τα κυριότερα μέτρα που επιβλήθηκαν

Μνημόνιο 1 (2010)

• Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους

• Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης

• Περικοπές επιδομάτων, υπερωριών, οδοιπορικών δημοσίων υπαλλήλων

• Αύξηση ΦΠΑ: υψηλός από 19% στο 21% και λίγο αργότερα στο 23%

• Μεσαίος από το 9% στο 11% και μετά στο 13%

• Χαμηλός από το 4,5% στο 5% και τελικά στο 6,5%

• Μεγάλες αυξήσεις φόρου σε βενζίνη, καπνό, αλκοολούχα ποτά

• Αύξηση αντικειμενικών τιμών ακινήτων

• Αύξηση φόρου εισαγωγής αυτοκίνητων

Μεσοπρόθεσμο (2011)

• Μείωση αφορολόγητου ορίου αρχικά στα €8.000 κι έπειτα στα €5.000

• Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των €12.000

• Τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες

• Ειδική ασφαλιστική εισφορά για την καταπολέμηση της ανεργίας

• Παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις

• Θεσμός της εργασιακής εφεδρείας

• Φόρος ακινήτων μέσω ΔΕΗ – ΕΕΤΗΔΕ

• Ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

• Περικοπές σε εφάπαξ και συντάξεις

Μνημόνιο 2 (2012)

• Μείωση βασικού μισθού κατά 22% από €751 σε €586 και σε €490 (-35%) για τους νέους κάτω των 25 ετών

• Πρόβλεψη για κατάργηση 150 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων (τελικώς αποχώρησαν 7.500 μέχρι το τέλος του 2014)

• Ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας

• Μείωση αμυντικών δαπανών

• Περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη

• Μείωση στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων

• Μειώσεις σε συντάξεις άνω των €1.000

• Αύξηση φόρου στο υγραέριο και έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Μνημόνιο 3 (2015)

• Αύξηση εισφορών υγείας 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις

• Μετακίνηση πλήθους προϊόντων από το 13% στο 23% ΦΠΑ

• Aύξηση ΦΠΑ στο 24%

• Σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου

• Επαναφορά της μειωμένης κατά 30% έκτακτης εισφοράς

• Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από 26% σε 29%

• Αύξηση προκαταβολής φόρου επόμενου έτους στο 100%

• Αύξηση φόρου ασφαλίστρων

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών (αγροτών, ΕΝΦΙΑ κτλ) Αύξηση φόρου τυχερών παιχνιδιών

• Mείωση αφορολόγητου, αύξηση συντελεστών και έκτακτης εισφοράς

• Aύξηση φόρου: Σε βενζίνη, καπνό, ποτά, τέλη κυκλοφορίας, τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, μερίσματα

• Αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση εφάπαξ. Μείωση επικουρικών και υψηλών κύριων συντάξεων

Υπολογίζεται ότι μέσα σε επτά χρόνια και έχοντας ήδη φορτωμένα στην πλάτη του τρία Μνημόνια και ένα Μεσοπρόθεσμο, ο Έλληνας έχει επωμισθεί στις πλάτες του μέτρα ύψους 47 δις ευρώ.

Πηγή: kontranews.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα Μνημόνια Κατέστρεψαν Τα Νοικοκυριά Που Χρωστούν 86 Δισ. Ευρώ!

Γκι Φέρχοφστατ «Τα Μνημόνια Απέτυχαν»

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας