ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Η διακοπή του καπνίσματος ευθύνεται για την αύξηση βάρους ?

Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές τρώνε τουλάχιστον 350 θερμίδες παραπάνω ενώ ζυγίζουν λιγότερο. Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό του ανθρώπου 10% περίπου. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο, όταν καπνίζουμε, δεν παχαίνουμε, είναι η δυνατότητα που έχει η νικοτίνη, να αναστέλλει την έκκριση της δραστήριας μορφής ενός ενζύμου που λέγεται, λιποπρωτεϊνική λιπάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό του λίπους και την αποθήκευσή τους στα λιποκύτταρα. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι οι καπνιστές να έχουν λιγότερο λίπος στα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού, αλλά να αποθηκεύουν λίπος στις αρτηρίες και στην καρδιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όσοι καπνίζουν έχουν υψηλή χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση και φυσικά να αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τι συμβαίνει όμως όταν σταματήσουμε το κάπνισμα?

Η λιποπρωτεϊνική λιπάση αποκτά δραστήρια μορφή, με συνέπεια όλη η περίσσια ενέργεια που προσλαμβάνουμε να αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα, τα οποία γίνονται μεγαλύτερα και έτσι το βάρος μας αυξάνεται.

Η αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας συνεπάγεται με μείωση στο ρυθμό του μεταβολισμού μας και ο συνολικός ρυθμός των βιολογικών λειτουργιών μειώνεται περίπου 10%. Φυσικά, όλες αυτές οι μεταβολικές αλλαγές δεν κρατούν για πάντα, μια και το σώμα έχει την τάση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να αποκαταστήσει τις ισορροπίες και να ανακόψει την αύξηση του βάρους.

Όσοι λοιπόν, αποφασίσουν να κόψουν το κάπνισμα πρέπει να περιμένουν αύξηση του βάρους από πέντε έως και επτάμισι κιλά, ενώ χρειάζεται έξι μήνες έως και ένα χρόνο για να αναδιοργανωθούν οι λειτουργίες του μεταβολισμού έτσι ώστε η απώλεια βάρους να γίνει εφικτή.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην αύξηση του βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι η αύξηση του φαγητού, που λειτουργεί ως υποκατάστατο του καπνίσματος. Η προσπάθεια απεξάρτησης από οποιαδήποτε συνήθεια, και κατά κύριο λόγο από τη νικοτίνη, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια οργανική και ψυχολογική.

Fitsteps Tips

Πριν αποφασίσουμε τη διακοπή του καπνίσματος καλό θα ήταν, να ελέγχουμε τη διατροφή μας, μειώνοντας τις ποσότητες φαγητού, αποφεύγοντας τα λιπαρά κάθε μορφής και να αυξήσουμε τη φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, ποδήλατο ή προπόνηση σε γυμναστήριο) για σαράντα λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα.

Πηγή: Fitstpes.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Σωστές Επιλογές Για Να Χάσω Τα Κιλά Των Διακοπών Από Το Fitsteps.Gr

Ποτέ Δεν Πλένουμε Το Ωμό Κοτόπουλο

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας