ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Η ακατανόητη χαρά της Γερμανίας

Ικανοποιημένοι από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, δηλώνουν οι Γερμανοί. “Προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξελίξεις” υποστηρίζει ο Σ. Ζάιμπερτ. Τι απάντησε στην κριτική για τις καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Την ώρα που οι πρόσφυγες καταλήγουν σε φυλακές στην Τουρκία και οι Σκοπιανοί ρίχνουν σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα σε γυναικόπαιδα και έγκυες, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ενώ επισημαίνει ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά.

«Ως ενδιάμεση αξιολόγηση, θα λέγαμε ότι οι πρώτες μέρες εφαρμογής δείχνουν ότι οι εξελίξεις πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα με τη βοήθεια διακινητών και με κίνδυνο της ζωής τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πριν από 4 ή 8 εβδομάδες», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στους πρόσφυγες που πνίγηκαν πρόσφατα στο Αιγαίο, επισήμανε ότι το γεγονός «υπενθυμίζει την ουσία της συμφωνίας και τον κεντρικό στόχο, να σταματήσουμε αυτή την παράνομη δράση των διακινητών». Είμαστε, προσέθεσε, σε ό,τι αφορά αυτό, σε καλό δρόμο.
«Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεκινήσει. Υπήρξαν οι πρώτες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία. Υπάρχουν οι πρώτες μετακινήσεις από την Τουρκία προς την Ευρώπη και υπάρχει ένα φαινόμενο που ήταν αναμενόμενο, ότι διαφορετικά από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, πολλοί μετανάστες υποβάλλουν αίτηση στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι φέρνει ήδη αποτελέσματα ο ατομικός έλεγχος αυτών των αιτήσεων, με σεβασμό στα ανθρώπινα και προσφυγικά δικαιώματα.

«Αυτό διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν είχαμε προβλέψει. Για μας ήταν πάντα σημαντικό να μπορούν να γίνουν οι ατομικοί έλεγχοι. Έτσι βεβαίως μπορεί να υπάρξουν μέρες χωρίς επαναπροωθήσεις -αυτό από κάποιους ερμηνεύεται ως στασιμότητα στην διαδικασίας, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας», εξήγησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που ασκείται για καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια οργανώνεται και συντονίζεται από την Επιτροπή και επανέλαβε ότι «από την γερμανική πλευρά υπάρχει κάθε καλή θέληση να στηρίξουμε έμπρακτα τους Έλληνες, με βάση αυτά που ζητούνται συντονισμένα από την Επιτροπή».

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης:

Συγκινητική Και Φέτος Η Παρέλαση Για Την 25η Μαρτίου Στη Νέα Υόρκη

Πενθεί Η Ελληνική Αστυνομία – Απεβίωσε Ο Αιτωλοακαρνάνας Αντιστράτηγος Ανδρέας Καλογεράς

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας