ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Fraport: Συνεχίζεται η προετοιμασία για την παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων

Fraport, παραχώρηση Περιφερειακών Αεροδρομίων
Fraport, παραχώρηση Περιφερειακών Αεροδρομίων

Τέλος της χρονιάς προβλέπει η Fraport ότι θα ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του γερμανικού αεροπορικού ομίλου για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Η εταιρεία, που κοινοπρακτικά με τον όμιλο Κοπελούζου, θα διαχειρίζεται τους 14 αερολιμένες για διάστημα 40 ετών αναφέρει ότι με το «κλείσιμο” της συμφωνίας θα εκταμιευθεί το τίμημα των 1,23 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην απόκτηση των assets. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να εγκρίνει τη συναλλαγή. Να σημειωθεί ότι στην ετήσια έκθεσή της για τα αποτελέσματα του 2015, η Fraport σημείωνε ότι ενδέχεται το deal να μην κλείσει τέλη του 2016, ωστόσο, στην έκθεση α’ εξαμήνου, το σενάριο αυτό εμφανίζεται αποδυναμωμένο.

Χρηματοδότηση

Το διοικητικό συμβούλιο της Fraport εκτιμά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της εξασφάλισης χρηματοδότησης, χαρτογραφώντας την επίδραση στα μεγέθη της (από την ολοκλήρωση του deal) ως εξής.

-η αύξηση των εσόδων θα είναι, κατά προσέγγιση, έως 25 εκατομμύρια ευρώ και η επίδραση στη λειτουργική κερδοφορία (ebitda) θα είναι περιορισμένη. Και αυτό επειδή, κατά την εκτιμώμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής, το μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής περιόδου θα έχει ολοκληρωθεί.

-λόγω αποσβέσεων, σε επίπεδο pro rata, η εταιρεία εκτιμά ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση, έως 10 εκατ. ευρώ, στην κερδοφορία προ φόρων και τόκων (ebit) του ομίλου

-σε σχέση με τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, αναμένεται ότι θα καταγραφεί αρνητική επίπτωση στα κέρδη προ φόρων του ομίλου από 10 έως 30 εκατ. ευρώ

-σε σχέση με την έναρξη παραχώρησης εκτιμά ότι το κόστος κεφαλαίου θα αυξηθεί κατά 20 εκατ. ευρώ

Στην Πετρούπολη

Πριν από μερικές ημέρες, η Fraport ανακοίνωσε την πώληση στην Qatar Investment Authority (QIA) ποσοστού 10% από το συνολικό 35,5% που ελέγχει στο αεροδρόμιο Pulkovo της Πετρούπολης, με τη συναλλαγή που εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα από 30 έως 40 εκατ. ευρώ να αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς.

Όπως έχει ανακοινώσει η Fraport, η πώληση του τμήματος του ποσοστού της στο Pulkovo θα οδηγήσει στην ενίσχυση της κερδοφορίας για το 2016, χωρίς να επηρεάσει το ρόλο της ως διαχειρίστρια εταιρεία-μέλος στην κοινοπραξία όπου μετέχουν ακόμη ο όμιλος Κοπελούζου και η ρωσική τράπεζα VTB.

Την ίδια στιγμή, ξένα δημοσιεύματα εμφανίζουν τον όμιλο Κοπελούζου να σχεδιάζει την πώληση του ποσοστού του στην κοινοπραξία του Pulkovo. Την κίνηση αυτή αποδίδουν, αναλυτές, στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της ρευστότητας του σχήματος Fraport-Κοπελούζου ενόψει της έναρξης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Προσλήψεις

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στελέχωση της Fraport Greece με το αναγκαίο προσωπικό για την υλοποίηση του έργου της αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αερολιμένων. Όπως πρώτο αποκάλυψε το Capital.gr, οι προσλήψεις προσωπικού έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να αυξηθούν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το 2017.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

12 χρόνια Γέφυρα!

2η δράση εθελοντικού καθαρισμού στην παραλία Κατάφουρκο

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας