ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας για τα σκουπίδια, με αναφορές στη Βόνιτσα

δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας, σκουπίδια
δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας, σκουπίδια

-Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απηύθυναν πλήθος ερωτήσεων για ποιο λόγο απορρίπτεται η συνεργασία με τις όμορες περιοχές, όπως είχε ψηφιστεί ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο 7 μήνες πριν, ποια είναι η γνώμη του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας που είχε απαντήσει θετικά στη μεταφορά του υπολείμματος.

-Ο Κώστας Γληγόρης επιτέθηκε στη δημοτική αρχή μιλώντας περί κοροϊδίας. «Ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτή τη συνεργιστική λύση με τη Βόνιτσα. Εμείς το ψηφίσαμε, εσείς δεν το πιστέψατε. Πιστεύω πως μας κοροϊδέψατε κι εμάς και τους συμβούλους σας, τώρα πια το πιστεύω».
-Ο Κώστας Βλάχος τόνισε πως τόσα χρόνια έπρεπε να είναι κατανοητό ότι «δεν θέλουν οι απέναντι να πάρουν τα σκουπίδια μας» φέρνοντας και παραδείγματα με την υδροδότηση από το Μοναστηράκι.

-Ο Βουλευτής Λευκάδας και δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Καββαδάςαπευθυνόμενος στη δημοτική αρχή είπε «Θα παρακαλάς το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας να σου πάρει το υπόλειμμα. Μίλησα ως Βουλευτής με τον κ. Αποστολάκη. 10.000 τόνους έχει δικούς του και δέχεται 4.000 τόνους από την Αρχαία Ολυμπία. Μου είπε ότι πιέστηκε για να τους πάρει. Εσείς που είστε κυβέρνηση δεν μπορείτε να τους πιέσετε να πάρουν τους δικούς μας; (…) Τα σκουπίδια πρέπει να το ξέρουμε όλοι μας είναι χρήμα».

Αναλυτικά:

Το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει το mylefkada.gr, πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα που δυναμίτισε η παρουσία των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας λόγω της παρουσίασης της μελέτης αξιολόγησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία προκρίνει ως ευνοϊκότερη θέση για κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ. τον Αμμόκαμπο πάνω από την Εγκλουβή…..Ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων που επικεντρώθηκαν στην επιλογή των κριτηρίων αξιολόγησης και στον τρόπο αξιολόγησης των περιοχών. Η ένταση κλιμακώθηκε, ακούστηκαν αντεγκλήσεις και ο πρόεδρος της Εγκλουβής απείλησε με παραίτηση. Η πλειοψηφία των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας αποχώρησε ωστόσο αυτοί που παρέμειναν συνέχισαν να ερωτούν και να εξοργίζονται με τις απαντήσεις.

Ο κ. Λυμπεράτος ζήτησε να απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις πρέπει να κατατεθούν άμεσα (μέχρι τις αρχές της εβδομάδας) στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και να σταλούν στον κ. Λυμπεράτο.
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και προς το τέλος της συζήτησης του θέματος υπήρξε ένταση μετά από υποτιμητικό σχόλιο του κ. Σπύρου Πολίτη προς την κ. Κωνσταντινίδη. Στο σημείο εκείνο η δημοτική σύμβουλος κ. Σωτηρία Γαζή πήρε το λόγο και δήλωσε ότι παραιτείται. Ο Δήμαρχος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα μιλώντας για ατυχές σχόλιο του κ. Πολίτη, ο οποίος πήρε το λόγο και ζήτησε συγνώμη από την κ. Κωνσταντινίδη και το Σώμα.
Το πρώτο και το όγδοο θέμα ήταν τα «καυτά» ζητήματα του δημοτικού συμβουλίου. Το πρώτο θέμα αφορούσε την τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΤΣΔ) Αποβλήτων Δήμου Λευκάδας μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής για αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω συνεργασιών με όμορες περιοχές και την αναζήτηση αυτόνομης λύσης εντός του νομού.

Το 8ο θέμα αφορούσε την αποδοχή της πρότασης του Ε.Μ.Π. για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση θέσης χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της ΜΟΠΑΚ του Δήμου Λευκάδας.
Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά επί των διαδικαστικών θεμάτων και όλων των προτάσεων καθώς θα μπερδευτείτε όπως μπερδευτήκαμε τόσο όσοι ήμασταν παρόντες όσο και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Σε ένα δημοτικό συμβούλιο που μετρά αρκετό χρόνο ζωής θεωρούμε ότι έπρεπε αυτές οι διαδικασίες να είναι πιο αυτοματοποιημένες ακόμη και με την παρουσία και τις όποιες παρεμβολές του κοινού.

Επιγραμματικά ο Βασίλης Αραβανής, η Μαριάννα Καρφάκη και ο Ηλίας Κοντογεώργης πρότειναν την αναβολή 1ου και 8ου θέματος προκειμένου να γίνει ουσιαστική διαβούλευση και να εξεταστούν και άλλες λύσεις. Η κ. Καρφάκη τόνισε πως η ψήφιση του πρώτου θέματος αποτελεί μονόδρομο για τη ψήφιση και του όγδοου θέματος ενώ ο κ. Κοντογεώργης ξεκίνησε λέγοντας «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αποφασίσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο».

Στάθης Βλάχος (εισηγητής των θεμάτων) και Κώστας Δρακονταειδής πρότειναν να ληφθεί απόφαση για το 1ο θέμα και μόνο να συζητηθεί το 8ο «ώστε να μην υπάρξει σκιά στο ζήτημα της ενημέρωσης». Ο κ. Δρακονταειδής είχε νωρίτερα προτείνει να συζητηθεί το 8ο θέμα δεύτερο για να μην περιμένει ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήψης απόφασης για το πρώτο θέμα καθώς τα τοπικά σχέδια δράσης έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εκκρεμότητα το Δήμο Λευκάδας και το γεγονός της αναβολής θα έθετε σε κίνδυνο και τον περιφερειακό σχεδιασμό. Ο Κώστας Γληγόρης είπε πως δεν έπρεπε να υπάρχει ψήφιση, μόνο ενημέρωση και ο Θωμάς Καββαδάς πρότεινε να συζητηθεί το όγδοο και να παρθεί απόφαση για το πρώτο καθώς και να συζητηθεί το ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής «γιατί αλλοιώνει τα πάντα, θα μιλάμε για βόρειους και νότιους».

Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να ληφθεί απόφαση μονάχα για το πρώτο θέμα που αφορούσε την τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΤΣΔ) Αποβλήτων Δήμου Λευκάδας και μην παρθεί καμία απόφαση παρά μονάχα να συζητηθεί και να υπάρξει χρόνος ενημέρωσης για το 8ο θέμα περί αποδοχής της πρότασης του Ε.Μ.Π. για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση θέσης χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) της ΜΟΠΑΚ του Δήμου Λευκάδας. Για το 8ο θέμα θα παρθεί απόφαση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Ιούλη.

Κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος η δημοτική αρχή υπεραμύνθηκε της πρότασης για αυτόνομη λύση εντός του νομού μιλώντας για μη διάθεση συνεργασίας των όμορων περιοχών παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες κι επικοινωνίες του Δήμου Λευκάδας αλλά και για εμπλοκή ιδιωτών και αύξηση του κόστους που θα επιβαρύνει τους πολίτες της Λευκάδας. Ο Δήμαρχος είπε ότι «η εύκολη λύση θα ήταν να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. 40 χρόνια δε λύθηκε το ζήτημα γιατί έλειπε η πολιτική βούληση με κριτήριο να μη χάσουμε ψήφους. Επί 40 χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία της Λευκάδας δείχνει απέναντι. (…) Εμείς λέμε αυτόνομη λύση. Να μην εξαρτιόμαστε από κανέναν».

Ο μελετητής της ΜΟΠΑΚ κ. Τσιλιγιάννης Χρήστος μίλησε για τη σπουδαιότητα των όσων έχουν επιτευχθεί στο Δήμο Λευκάδας και τόνισε ότι η Λευκάδα έχει το κατάλληλο εφαλτήριο (με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και την μελέτη του ΕΜΠ) ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απηύθυναν πλήθος ερωτήσεων για ποιο λόγο απορρίπτεται η συνεργασία με τις όμορες περιοχές, όπως είχε ψηφιστεί ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο 7 μήνες πριν, ποια είναι η γνώμη του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας που είχε απαντήσει θετικά στη μεταφορά του υπολείμματος, ποια θα είναι η χρηματοδότηση της νέας πρότασης, πόσο ασφαλής είναι ο Χ.Υ.Τ.Υ για την υγεία των κατοίκων και την προστασία της περιοχής που θα επιλεγεί και τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν λειτουργεί σωστά.

Ο κ. Τσιλιγιάννης απάντησε πως η επιλογή του ΧΥΤΥ εντός του νομού είναι πολιτική απόφαση, ότι το υλικό της επεξεργασίας δεν είναι απόλυτα αδρανές και θα γίνει στεγάνωση ωστόσο πρέπει να κάποιον να εμπιστευτούμε ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι υπήρξαν συνεχείς επαφές με τους προέδρους του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) στην Ήπειρο και με τους Δημάρχους στα Υπουργεία και οι αρνητικές απαντήσεις που έλαβε τον οδήγησαν στην σημερινή πρόταση, πρόταση ωστόσο που η παράταξή του υποστηρίζει από το 2007, διότι θεωρούσαν ότι είναι μύθος η συνεργιστική λύση καθώς ποτέ δεν είχε υλοποιηθεί. Στόχος της παρούσας δημοτικής αρχής είναι να διαχειρίζεται ο Δήμος τη μονάδα εφόσον κατασκευαστεί και όχι ιδιώτες. Όσον αφορά τη συνεργασία με τη Βόνιτσα ανέφερε ότι για να γίνουν πράξη αυτές οι λύσεις πρέπει να ενταχθούν σε ΦΟΔΣΑ και να επισημοποιηθούν με καταστατικό, οπότε δεν υπάρχει κάποια συνεργασία που λύνεται. 14.000.000 ευρώ είναι το συνολικό κόστος της πρότασης της δημοτικής αρχής για ολοκληρωμένη διαχείριση.
Ο Κώστας Γληγόρης επιτέθηκε στη δημοτική αρχή μιλώντας περί κοροϊδίας. «Ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτή τη συνεργιστική λύση με τη Βόνιτσα. Εμείς το ψηφίσαμε, εσείς δεν το πιστέψατε. Πιστεύω πως μας κοροϊδέψατε κι εμάς και τους συμβούλους σας, τώρα πια το πιστεύω».

Ο Κώστας Βλάχος τόνισε πως τόσα χρόνια έπρεπε να είναι κατανοητό ότι «δεν θέλουν οι απέναντι να πάρουν τα σκουπίδια μας» φέρνοντας και παραδείγματα με την υδροδότηση από το Μοναστηράκι.
Τη συντονιστική επιτροπή των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας κυρίως εκπροσώπησε η πρώην Δήμαρχος Καρυάς κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα η οποία σε όλες τις τοποθετήσεις της χειροκροτήθηκε από τους κατοίκους της ορεινής Λευκάδας.

Η κ. Κωνσταντινίδη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι υποκαθιστά το Δήμο και καταδεικνύει στο ΕΜΠ περιοχές, πληρώνοντας 20000 ευρώ ενώ υπήρχαν ήδη μελέτες με προτεινόμενες καταλληλότερες θέσεις.

Ο Βουλευτής Λευκάδας και δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Καββαδάς πρότεινε να πάνε όλοι τοπικοί άρχοντες στο Υπουργείο και να δούνε τι συμβαίνει. Απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή είπε «Θα παρακαλάς το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας να σου πάρει το υπόλειμμα. Μίλησα ως Βουλευτής με τον κ. Αποστολάκη. 10.000 τόνους έχει δικούς του και δέχεται 4.000 τόνους από την Αρχαία Ολυμπία. Μου είπε ότι πιέστηκε για να τους πάρει. Εσείς που είστε κυβέρνηση δεν μπορείτε να τους πιέσετε να πάρουν τους δικούς μας; (…) Τα σκουπίδια πρέπει να το ξέρουμε όλοι μας είναι χρήμα». Επίσης έθεσε την πιθανότητα της μη χρηματοδότησης της πρότασης και ποιες θα είναι οι μετέπειτα συνέπειες. Σε ερώτησή του προς τον κ. Στάθη Βλάχο εάν πιέστηκαν να πάνε στο ΣΔΙΤ Ηπείρου ο κ. Βλάχος απάντησε ότι αρνήθηκαν την πρόταση για ιδεολογικούς λόγους αλλά και λόγους κόστους λόγω της συνεργασίας με ιδιώτες.

Αρνητικά επί της πρότασης του πρώτου θέματος ψήφισαν 9 δημοτικοί σύμβουλοι αφού δικαιολόγησαν τη θέση τους λέγοντας ότι η αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής τους εξαναγκάζει να απαντήσουν αρνητικά σε ένα ζήτημα που έπρεπε η λύση του να είναι ομόφωνη. Αρνητικά ψήφισαν οι Κ. Γληγόρης, Π. Γαζής, Η. Κοντογεώργης, Θ. Καββαδάς, Β. Αραβανής, Ε. Κατωπόδη, Μ. Καρφάκη, Ν. Βικέντιος, Σ. Γαζή.

Ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος παρουσίασε τη μελέτη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος αφότου παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό του και ζήτησε από το πλήθος να σεβαστεί την επιστημονική του ιδιότητα και να μην χλευάσει τη μελέτη επειδή δεν είναι αρεστή. Τόνισε ότι δεν υπήρξε ουδεμία παρέμβαση από το Δήμο Λευκάδας κι ότι θεωρεί προσβλητικό να αφήνεται να εννοηθεί ή να λέγεται ανοικτά κάτι τέτοιο.Ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων που επικεντρώθηκαν στην επιλογή των κριτηρίων αξιολόγησης και στον τρόπο αξιολόγησης των περιοχών. Η ένταση κλιμακώθηκε, ακούστηκαν αντεγκλήσεις και ο πρόεδρος της Εγκλουβής απείλησε με παραίτηση.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας αποχώρησε ωστόσο αυτοί που παρέμειναν συνέχισαν να ερωτούν και να εξοργίζονται με τις απαντήσεις.Ο κ. Λυμπεράτος ζήτησε να απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις πρέπει να κατατεθούν άμεσα (μέχρι τις αρχές της εβδομάδας) στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και να σταλούν στον κ. Λυμπεράτο.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και προς το τέλος της συζήτησης του θέματος υπήρξε ένταση μετά από υποτιμητικό σχόλιο του κ. Σπύρου Πολίτη προς την κ. Κωνσταντινίδη. Στο σημείο εκείνο η δημοτική σύμβουλος κ. Σωτηρία Γαζή πήρε το λόγο και δήλωσε ότι παραιτείται. Ο Δήμαρχος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα μιλώντας για ατυχές σχόλιο του κ. Πολίτη, ο οποίος πήρε το λόγο και ζήτησε συγνώμη από την κ. Κωνσταντινίδη και το Σώμα.

Σύντομα θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε βίντεο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τα κυριότερα σημεία αλλά και τις στιγμές που την πυροδότησαν.

Πηγή: sinidisi.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Πρόσληψη 20 ατόμων στο Δήμο Αμφιλοχίας

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας