ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό αρχαίο βρίσκεται παράνομα σε γκαλερί της Νέας Υόρκης

Μεγάλο τμήμα μιας θαυμαστής ρωμαϊκής σαρκοφάγου που έχει εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα, ανακάλυψε σε γκαλερί της Νέας Υόρκης ο έλληνας αρχαιολόγος και ερευνητής δρ Χρήστος Τσιρογιάννης.

Το μαρμάρινο αρχαίο με την εξαιρετική παράσταση, προσφέρεται προς πώληση. Εχει περάσει από το αρχείο του περιβόητου του ιταλού αρχαιοκαπήλου Gianfranco Becchina.
Ο δρ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το τμήμα αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο πρέπει να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να γίνει ο επαναπατρισμός.

Το αντικείμενο εντοπίστηκε στη γκαλερί ‘Royal-Athena Galleries’, ιδιοκτησίας του Δόκτορος Jerome Eisenberg στην Νέα Υόρκη. Η σαρκοφάγος αναπαριστά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων και το συγκεκριμένο τμήμα της εμφανίζεται επίσης σε τέσσερεις φωτογραφίες τύπου Polaroid και αναφέρεται σε τρία χειρόγραφα σημειώματα, όλα προερχόμενα από το κατασχεμένο το 2001 (από τις ιταλικές και ελβετικές αρχές) αρχείο Becchina. Στην κατάσχεση έχουν προβεί οι ιταλικές και ελβετικές αρχές, μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε «γκρίζα» ζώνη της Γενεύης.

αρχείο λήψης

Όπως σημειώνει ο δρ. Τσιρογιάννης, «ο Gianfranco Becchina έχει ήδη καταδικαστεί, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης (αρχαιοτήτων), ενώ δεκάδες αρχαιότητες που απεικονίζονται στο αρχείο του, έχουν ήδη ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που επαναπατρίστηκε από το μουσείο Getty το 2007, υπόθεση της μαρμάρινης κεφαλής Ερμού που επαναπατρίστηκε το 2015)». Εκκρεμούν και άλλοι επαναπατρισμοί, σύμφωνα με ταυτίσεις που έχει κάνει ο αρχαιολόγος και ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η γκαλερί ‘Royal-Athena Galleries’ της Νέας Υόρκης, έχει αναμειχθεί στην πώληση παράνομων αρχαιοτήτων, όπως π.χ. στην πώληση αγγείων προερχόμενων από την μεγάλη κλοπή του μουσείου της Κορίνθου το 1990, αρχαιότητες που τελικά, σχεδόν όλες, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Jerome Eisenberg, έχει αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ιταλία αρχαιότητες που απεικονίζονται στα κατασχεμένα αρχεία Medici και Becchina.

Σχετικά με την εν λόγω ταύτιση, το τμήμα αυτό της μαρμάρινης σαρκοφάγου απεικονίζεται σε τέσσερεις Polaroid φωτογραφίες που περιέχονται σε διαφορετικούς φακέλους του αρχείου Becchina. Η πρώτη φωτογραφία ήταν σε φάκελο αφιερωμένο με δοσοληψίες που είχε με έλληνα αρχαιοκάπηλο, που έχει αποβιώσει και αναφέρεται ως Ζε ή ΖΕΝΕ

αρχείο λήψης (1)

Σε ξεχωριστό χειρόγραφο σημείωμα ο Becchina καταγράφει ότι παρέλαβε το τμήμα της σαρκοφάγου (‘1 Frto. [meaning ‘Fragment’] di sarcofago’) από τον Έλληνα αρχαιοκάπηλο στις 25 of May 1988, πληρώνοντας 60.000 ελβετικά φράγκα. Η αρχαιότητα αυτή έχει καταγραφεί ως το ένατο αντικείμενο που περιλαμβάνεται στην τριακοστή τέταρτη ομάδα αντικειμένων που ο ‘ΖΕΝΕ’ έστειλε στον Becchina.

Σε άλλο χειρόγραφο σημείωμα μίας σελίδας, καταγράφονται οι αρχαιότητες που ο Becchina αγόρασε από τον ‘ΖΕΝΕ’ (συμπεριλαμβανομένου και του μαρμάρινου τμήματος της σαρκοφάγου), μεταξύ Νοεμβρίου 1986 και Οκτωβρίου 1988, συνολικά για περισσότερες από 250.000 δολάρια.

Υπάρχει επίσης άλλη Polaroid φωτογραφία που απεικονίζει την ίδια αρχαιότητα. Αυτή η φωτογραφία παρουσιάζεται κολλημένη σε μία λευκή σελίδα διαστάσεων Α4, όπου έχουν κολληθεί φωτογραφίες και άλλων αρχαιοτήτων τις οποίες ο ‘ΖΕΝΕ’ εξήγαγε λαθραία από την Eλλάδα στον Becchina. Η σελίδα αυτή φέρει τον τίτλο ‘PF’, που σημαίνει ότι αυτές οι αρχαιότητες (συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος της σαρκοφάγου) είχαν αποθηκευθεί από τον Becchina στις αποθήκες που διατηρούσε στο Port Franc της Βασιλείας.

Υπάρχει, τέλος ένα ακόμα χειρόγραφο σημείωμα του Becchina με το οποίο ζητά από τον Andre Lorenceau, έναν εκ των συντηρητών με τους οποίους συνεργαζόταν για τον καθαρισμό των αρχαιοτήτων πριν διοχετευθούν στο διεθνές εμπόριο, να καθαρίσει (‘Reinigen’) το τμήμα της σαρκοφάγου και να προσθέσει μία βάση σε αυτό (‘sockeln’), τρυπώντας το. Το χειρόγραφο αυτό σημείωμα έχει ανακαλυφθεί από την έλληνα ερευνητή στον φάκελο του αρχείου Becchina που είναι αφιερωμένος στη συνεργασία του με τον Lorenceau.

αρχείο λήψης

Σύμφωνα με την παρουσίαση του αντικειμένου από την γκαλερί Royal-Athena Galleries, το τμήμα της σαρκοφάγου έχει κατηγοριοποιηθεί από τον ειδικό στις ρωμαϊκές σαρκοφάγους δόκτορα Guntram Koch ως προερχόμενο από σαρκοφάγο που δημιουργήθηκε προφανώς από το ίδιο εργαστήριο το οποίο δημιούργησε άλλη σαρκοφάγο που σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης. Η γκαλερί αναφέρει επί λέξη: «Το κομμάτι μας προέρχεται πιθανότατα από το ίδιο εργαστήριο».

Ο δρ Τσιρογιάννης εκτός από την ελληνική αστυνομία, έχει ενημερώσει την ΙΝΤΕΡΠΟΛ και τον ειδικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Αντιγόνη Καρατάσου – liberal.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Παναιτωλιώτης έπιασε πρώτος τον Σταυρό στην Κωνσταντινούπολη

Tις επόμενες εβδομάδες η στρατηγική του Brexit, υπόσχεται η Μέι

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας