ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, μένουν στην Αθήνα οι Θεσμοί, νέα συνάντηση στις 14:00

Σε συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταφράστηκε η πρόοδος που σημείωσαν από χθες το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια. Στο τραπέζι έπεσαν μέτρα και αντίμετρα για τα 3,6 δις ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ και τα Εργασιακά.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξαν πολλές συγκλίσεις στο πεδίο των μέτρων ελάφρυνσης, αλλά ακόμα υπάρχουν καυτά θέματα, τα οποία παραμένουν μακριά από την τελική συμφωνία, όπως είναι η μείωση στο αφορολόγητο που απαιτουν οι δανειστές. Διαφωνίες υπάρχουν, ειδικά με το ΔΝΤ, στο ποιοί φόροι θα μειωθούν και πόσο, καθώς είναι μία συζήτηση που αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη συνάντηση.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβου τους για σήμερα στις δύο το μεσημέρι. Τα κλιμάκια των θεσμών παραμένουν στην Αθήνα για να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος, ενώ το EWG, που είναι προγραμματισμένο για τις εννέα (ώρα Ελλάδος) θα γίνει πιθαννότατα με τηλεδιάσκεψη.

Υπουργοί και κουαρτέτο ξεκίνησαν τις συναντήσεις λίγο μετά τις έξι και μισή το απόγευμα, μετά από σειρά καθυστερήσεων. Ο κύκλος των σημερινών διαβουλεύσεων έφερε την πρώτη συμφωνία, σε ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εξέλιξη που έγινε γνωστή από πηγή του υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το γεγονός ότι είναι θέμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η συμφωνία φέρεται να επιτεύχθηκε χωρίς να παρίσταται ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Αγορά και τράπεζες περιμένουν εναγωνίως το κλείσιμο αυτής της συμφωνίας καθώς από αυτή, θα εξαρτηθούν τα όρια του ξεσκαρταρίσματος των υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων εταιριών και από την ενεργοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει η εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, πρόκειται για ένα εργαλείο, που θα φέρει σημαντικό “κούρεμα” οφειλών για τις επιχειρήσεις που θα αξιολογηθούν ως βιώσιμες και ρύθμιση των οφειλών που θα παραμείνουν.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστά όλα τα σημεία της συμφωνίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έκλεισαν τα αγκάθια του αν θα «κουρεύονται» ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Η λύση περιλαμβάνει κούρεμα ακόμα και του ΦΠΑ με την ρύθμηση των οφειλών της επιχείρησης, ενώ δεν θα κουρεονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το όριο οφειλών που θα εντάσσονται σε ρύθμιση, δεν θεωρείται εμπόδιο στη συμφωνία.

Οι δύο πλευρές, συνέχισαν, ανοίγοντας τον φάκελο των εργασιακών, όπου θεωρείται ίσως το πιο δύσκολο θέμα σε αυτό τον κύκλο διαπραγμάτευσης. Εδώ, οι διαφορές δεν είναι μόνο τεχνικές αλλά υπάρχει και σημαντική απόσταση στην ιδεολογική προσέγγιση της λύσης. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως η λύση να βρεθεί στο δρόμο για το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Στο πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων κυριαρχούν τα δημοσιονομικά, σε συνέχεια της προόδου που σημειώθηκε στην προηγούμενη διαδικασία. Σε αυτή τη θεματική περιλαμβάνονται τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δις ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ. Οι δύο άξονες υλοποίησής τους, αφορούν την μείωση του αφορολόγητου ορίου και την περικοπή της συνταξιοδοτικές δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σημαντική σύγκλιση αλλά όχι συμφωνία. Στην τελευταία ενημέρωση, τονίστηκε από στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου, ότι Θεσμοί δεν έχουν θέσει θέμα μείωσης των συντάξεων από το 2018 και η μείωση της προσωπικής διαφοράς, αναμένεται να γίνει σταδιακά από το 2020. Τα νούμερα της προσωπικής διαφοράς και στη συνέχεια οι περικοπές, αναμένεται να προκύψουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, είναι η μείωση των επιβαρύνσεων για ασφαλισμένους και φορολογούμενους και η συμφωνία με τους Θεσμούς σε επαρκή αντίμετρα ώστε να μειωθεί το υφεσιακό βάρος των μέτρων. «Κλειδί» αναμένεται να είναι η συμφωνία σε έναν νέο μηχανισμό παρακολούθησης της επίτευξης των μνημονιακών στόχων, ώστε μέτρα και αντίμετρα να ενεργοποιηθούν μαζί.

Πηγή: kontranews.gr

Σημαντική Συμφωνία Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν Για Τα Αγροτικά Προϊόντα

Γιούνκερ: Η Ευρώπη Κινδυνεύει

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας

About the author

AmfLife

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.