ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη

Ειδομένη
Τραγικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη, περιμένοντας να δοθεί το «πράσινο φως» από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα. Το βράδυ της Κυριακής, τα σύνορα άνοιξαν για λίγους «τυχερούς», ενώ οι υπόλοιποι -από τους περίπου 7.000 που βρίσκονται εκεί- θα πρέπει να συνεχίσουν να περιμένουν, υπό αντίξοες συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια θα επιτρέψουν την είσοδο συνολικά σε 400 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου, όταν πέρασαν περίπου 300 πρόσφυγες, κρατούσε κλειστό εδώ και τρεις ημέρες το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι προβαίνει σε τέτοια περιοριστικά μέτρα επειδή  η Σερβία δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το απόγευμα της Κυριακής, δεκάδες πρόσφυγες κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ. Τελικά, η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε εκ νέου νωρίς το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν μόνοι τους.

Νωρίτερα, άλλοι πρόσφυγες φώναζαν συνθήματα, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ πλακάτ κρατούσαν στα χέρια ακόμη και μικρά παιδιά. Πολλοί από αυτούς περιμένουν το «σήμα» για να περάσουν τα σύνορα επί 7 έως 10 ημέρες.

Στην Ειδομένη, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 7.000 πρόσφυγες, με τον «επίσημο» καταυλισμό να στεγάζει περίπου τους 2.500 από αυτούς. Οι υπόλοιποι έχουν στήσει σκηνές ή κοιμούνται μέσα σε υπνόσακους ή ακόμη και σε απλές κουβέρτες, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στα γύρω χωράφια.

Τα τρόφιμα που προσφέρουν οργανώσεις εθελοντών δεν επαρκούν, ενώ πολλοί αναγκάζονται να τρέφονται πρόχειρα, με σάντουιτς από καντίνες. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν για ύπνο νηστικοί, ενώ ούτε ακόμη και το νερό δεν είναι είδος σε επάρκεια.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η ΠΓΔΜ ανοίγει τα σύνορα με το «σταγονόμετρο» ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη από κάθε σημείο της Ελλάδας, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

Πηγή: in.gr