ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ, η Γερμανία το ήθελε

Στενοχωρημένος που δεν προχώρησε τελικά το δημοψήφισμα και πεπεισμένος που βρέθηκε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα που οδήγησαν στην ανατροπή του από την εξουσία εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τι είπε για το “Λεφτά υπάρχουν”, το “απαράδεκτο μαγείρεμα Καραμανλή” και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο (vids)

Λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωσε έξι χρόνων από την περίφημη ανακοίνωση της εισαγωγής της χώρας στο πρώτο μνημόνιο από το Καστελόριζο, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά για όλους και για όλα, κάνοντας το δικό του απολογισμό για τα γεγονότα που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, την περίφημη φράση “λεφτά υπάρχουν”, το δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ και την “ανταρσία” εναντίον του από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το 2011.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, “Ιστορίες” και μίλησε με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη το βράδυ της Τρίτης. Τι δήλωσε για τη συζήτηση περί κεντροαριστεράς, τη σχέση του με την Ευάγγελο Βενιζέλο και το προσφυγικό ζήτημα.

Λεφτά υπάρχουν αν…

Στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε από την περίφημη φράση “λεφτά υπάρχουν” λίγο πριν τις εκλογές του 2009. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως μιλούσε με βάση τους επίσημους αριθμούς για την οικονομία που έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή. “Ας μην έκανε την στατιστική απάτη ο κ. Καραμανλής, ας μας έλεγε ποια ήταν τα πραγματικά νούμερα, ας μας έλεγε και ο κ. Προβόπουλος ότι το 2008, του είπαν στο ΔΝΤ ότι το χρέος θα πήγαινε πιθανώς μέχρι και 800%.” σημείωσε.

Σε ό, τι αφορά την επίμαχη φράση είπε πως ορισμένοι γκεμπελικά πέρασαν στο λαό πως μιλούσε για παροχές. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η τοποθέτησή του ήταν: “Λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν. Γιατί το απέκρυψαν; Διότι ουσιαστικά έλεγα για όλα τα αρνητικά, τα κατεστημένα, τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας και θα έπρεπε να αλλάξουν.

Γιατί έλεγα ακριβώς. Και αν θέλετε δες τε τους λόγους μου”.

Προχωρώντας τη συζήτηση στο θέμα της εκλογολογίας και των παροχών, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ένα παραλληλισμό των υποσχέσεων που έδωσε ο ίδιος και εκείνων που έταξαν οι διάδοχοί του στο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος φυσικά στα Ζάππεια, αλλά και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. “Τα ισοδύναμα. Θυμόσαστε τις διάφορες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ εν μέσω μνημονίου; Γνωρίζοντας την κατάσταση. Γνωρίζοντας ότι αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν” είπε και τόνισε πως εκείνος δεν είχε εικόνα της κρίσης, όπως οι μετέπειτα πρωθυπουργοί. “Εγώ δεν είχα γνώση καν. Και πάλι σας λέω το πρόγραμμα μας ήταν πολύ λιτό σε σχέση με τις παροχές”.

Δεν υπήρχε άλλος δρόμος πέραν του μνημονίου

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, αναφέρθηκε σήμερα, έξι χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο στις εναλλακτικές λέγοντας πως “άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Ήταν μονόδρομος. Δεν ήταν ευχάριστος μονόδρομος, ούτε δικιά μου απόφαση ήταν” σημείωσε και τόνισε: “Όλοι οι οικονομολόγοι, ακόμη και αν διαφωνούσαν με το μείγμα της θεραπείας του μνημονίου συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε χωρίς μια βοήθεια, δεν μπορούσαμε να δανειστούμε δηλαδή από τις αγορές και έπρεπε να προσφύγουμε στο μηχανισμό”.

Άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Ήταν μονόδρομος. Δεν ήταν ευχάριστος μονόδρομος, ούτε δικιά μου απόφαση ήταν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου “χρέωσε” και πάλι το λογαριασμό στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. “Σίγουρα αν δεν είχε υπάρξει η καταστροφική πολιτική τουλάχιστον του 2007 με 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή […]θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την προσφυγή σε ένα μηχανισμό” ανέφερε.

Δεν το ήθελα εγώ το ΔΝΤ, η Γερμανία το ήθελε

Στη συνέντευξη η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, εστίασε ιδιαίτερα στα γεγονότα που οδήγησαν την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου στο πρώτο μνημόνιο, αλλά και ιδιαίτερα τη συμμετοχή του ΔΝΤ. “Ο ίδιος Στρος ΚΑν δεν θεωρούσε την συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, δεν την ήθελε, δεν την προωθούσε. Κατ’ αρχήν το ύψος των δανείων που χρειαζόμασταν δεν θα μπορούσε καν να το καλύψει το ΔΝΤ” επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Για το δικό του ρόλο στην εμπλοκή του Ταμείου στο μηχανισμό στήριξης, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως δεν επιζητούσε τη συμμετοχή του. “Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ.

Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος.

Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ”. όπως είπε εκείνος όφειλε απλώς να βρει τρόπους χρηματοδότησης για τη χώρα. Μάλιστα σε ό, τι αφορά στα δημοσιεύματα που ήθελαν τον ίδιο να έχει επαφές με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν – ο ίδιος ο Γάλλος πολιτικός είχε δηλώσεις πως ήταν ο Παπανδρέου που ξεκίνησε τις συζητήσεις για το μνημόνιο – πριν ακόμη αναλάβει στο Μαξίμου, ο ίδιος δηλώνει σε κάθε τόνο πως δεν γνώριζε το μέγεθος της κρίσης.

“Θα με κατηγορούσαν αν δεν είχα κάνει αυτό που έκανα να συναντήσω τον οποιονδήποτε, τον κ. Στρος Καν, τον Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Κίνας, τους Σαουδάραβες, τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας για να δω αν μπορούσα να βρω τρόπους χρηματοδότησης της χώρας μου”.

Το πραγματικό απαράδεκτο δεν ήταν στην κουζίνα. Το απαράδεκτο ήταν το μαγειρείο του 2009 με τα ψεύτικα στοιχεία του κ. Καραμανλή, της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν τελικά μας κατηγόρησαν για απάτη.

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ για τη συνάντηση που είχε με τον Στρος Καν στο Νταβός μέσα σε μία κουζίνα, με τον Παπανδρέου να απαντά πως ποτέ δεν είχε κρυφές συναντήσεις και να συμπληρώνει: “έτσι και αλλιώς κάναμε 100 συναντήσεις στο Νταβός. Θέλω όμως να πω ότι το πραγματικό απαράδεκτο δεν ήταν στην κουζίνα.
Το απαράδεκτο ήταν το μαγειρείο του 2009 με τα ψεύτικα στοιχεία του κ. Καραμανλή, της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν τελικά μας κατηγόρησαν για απάτη”.

ΤΟ ΔΝΤ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005

Παραμένοντας στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού εξήγησε πως σε συμβουλευτικό επίπεδο το Ταμείο συμμετείχε από πριν στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι έμαθε εκ των υστέρων πως εκπρόσωποί του βρίσκονταν στην Ελλάδα από το 2005. “Εγώ το έμαθα αργότερα αυτό όταν γυρίζοντας ανά τον κόσμο στις ομιλίες σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, συντονιστής ήταν ένας κύριος Μπάνετζι, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για την Ελλάδα στο ΔΝΤ και μου είπε πήγα στην Ελλάδα το 2005, τους είπα ότι θα ξεφύγουν τα δημοσιονομικά σας” σημείωσε.

Ακόμη και η Ρωσία είπε “πάτε στο ΔΝΤ

“Θεωρώ απαράδεκτο ότι χρειάστηκε εγώ ο πρωθυπουργός να τρέχω από πόλη σε πόλη, στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ, στην Μέρκελ, στον Σαρκοζί, στην επιτροπή, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα” ανέφερε για όλη την περίοδο πριν την κατάληξη στο μνημόνιο. Άλλωστε όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, απευθύνθηκε σε κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης. “Μίλησα με πάρα πολλούς για να δω κατά πόσο πράγματι θέλανε, να αγοράσουν ομόλογα ελληνικά, δηλαδή να δανείσουν την χώρα μας. Ο κ. Πούτιν άλλαξε κουβέντα, ο κ. Μεντβέντεφ δημοσίως είπε πάτε στο ΔΝΤ” ανέφερε.

Με παραξενεύει η αντίδραση για το Καστελόριζο

Η συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό έφτασε στην ημέρα που ο ίδιος ανακοίνωση την έλευση του μνημονίου από το Καστελόριζο. “Με παραξενεύει η αντίδραση που δημιούργησε και καλλιεργήθηκε ότι στο πιο ακριτικό νησί της χώρας εγώ ανακοίνωσα ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο βεβαίως θέμα. Είναι ελληνική γη, είναι ένα νησί που είναι και σημαντικό για όλο το θέμα ΑΟΖ”. Μάλιστα, όταν η κα. Κοσιώνη επεσήμανε πως έκανε αίσθηση η επιλογή ενός τόσο φωτεινού και γαλήνιου τοπίου για την ανακοίνωση μιας τόσο σκληρής απόφασης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: “Δηλαδή έπρεπε να βάλω μαύρα εκεί; Αυτό λέτε”.Το κίνημα των αγανακτισμένων είχε στόχο να παραπλανήσει

Αίσθηση έκανε και η αναφορά του στις διαδηλώσεις, το περίφημο κίνημα των αγανακτισμένων, του οποίου όπως είπε “στόχος του ήταν να παραπλανήσει από το πραγματικό πρόβλημα”, την εποχή που έπρεπε όπως τόνισε”πρώτα απ’ όλα να υλοποιήσουμε το μνημόνιο το γρηγορότερο διότι όσο έχουμε καθυστερήσει τόσο ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός”.

Ζήσαμε εποχές που δεν μπορούσαμε καν ως βουλευτές να μιλήσουμε σε ανοιχτές εκδηλώσεις. Υπήρξε συστηματική προβοκάτσια εναντίον κάθε βουλευτή που είχε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Mε αφορμή τις κοινωνικές αναταραχές ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε με πικρία σε μια περίοδο όπου όπως είπε “ζήσαμε εποχές που δεν μπορούσαμε καν ως βουλευτές να μιλήσουμε σε ανοιχτές εκδηλώσεις” και έκανε λόγο για “συστηματική προβοκάτσια εναντίον κάθε βουλευτή που είχε σχέση με το ΠΑΣΟΚ”. Η αντίδραση αυτή, όπως είπε “δημιούργησε διχόνοια στη χώρα μας, υποβάθμισε τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και το πληρώνουμε ακόμη και σήμερα”.

Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και το δημοψήφισμα

Μένοντας στις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μνημονίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, μνημόνευσε την ένταση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου του “ΟΧΙ” και εξήγησε πως τότε ήταν που αποφάσισε το δημοψήφισμα. “Τα γεγονότα με έπεισαν ότι αν δεν υπάρξει μια απόφαση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα δημιουργούνταν ανυπέρβλητα εμπόδια αυτή η διχόνοια και αυτή η αντιπαράθεση στην υλοποίηση του προγράμματος”.ΕΙΧΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Πάντως σε ότι αφορά στις αντιδράσεις των Βρυξελλών και συγκεκριμένα τα “γαλλικά” του τότε πρόεδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως τα δημοσιεύματα ήταν υπερβολικά. “Προφανώς ήταν μια πολύ σκληρή αντιπαράθεση. Εγώ όμως είχα ενημερώσει και την κ. Μέρκελ, ένα μήνα πριν, τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Βανρομπάι, τον κ. Γιούνκερ, το διπλωματικό γραφείο του κ. Σαρκοζί”.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ σημείωσε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος αντέδρασε με κατανόηση. “Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, κακός αλλά είναι και ο χαρακτήρας του. Πιθανώς του χάλασα το πάρτι των G20” σημείωσε για τον Γάλλο πολιτικό που όπως ανέφερε φοβόταν την αντίδραση των αγορών μετά από μια τέτοια εξέλιξη. “Και του είπα τέλος οι αγορές και εγώ τις φοβάμαι, όλοι τις φοβόμαστε.
Επιτέλους η Ευρώπη να πατήσει πόδι στις αγορές αλλά χωρίς την συναίνεση…” σημείωσε και πρόσθεσε: “η Δημοκρατία έλεγα είναι υπεράνω των αγορών και αν δεν λειτουργεί η Δημοκρατία, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη […], θα υπάρξει η αποτυχία ενός προγράμματος”.

Στεναχωρήθηκα πολύ που δεν έγινε το δημοψήφισμα

Η μη διενέργεια πάντως του δημοψηφίσματος είναι κάτι που μετανιώνει ο Γιώργος Παπανδρέου: “Στεναχωρήθηκα πολύ που δεν έγινε το δημοψήφισμα. Και ίσως αμ οι χειρισμοί μου να ήταν τέτοιοι, θα μπορούσαν να ήταν τέτοιοι, ώστε να περάσει το δημοψήφισμα”. Ο κ. Παπανδρέου πάντως αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια ανατροπής του, από το ίδιο του το κόμμα, αφήνοντας αιχμές και εναντίον του διαδόχου του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα, στα σενάρια που θέλουν το κλίμα κατά την επιστροφή από τις Κάννες να είναι τεταμένο, ανάμεσα σε Βενιζέλο και Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε και πάλι να παρουσιάσει τις διαρροές ως υπερβολικές. “Εγώ ξεκουράστηκα στο αεροπλάνο γιατί ήταν 3-4 το πρωί νομίζω η επιστροφή και είχαμε μπροστά μας πολύ δουλειά. Δεν θέλω να μπω σε ένα κουτσομπολιό, θεωρώ ότι είναι βαθιά πολιτικό το ζήτημα” ανέφερε παραδεχόμενος όμως ότι οι σχέσεις των δύο υπέστησαν μια ρωγμή. “Πιστεύω ότι η σημερινή κακοδαιμονία που μαστίζει τον χώρο μας ευρύτερα ξεκινά ιδιαίτερα από εκείνη την εποχή” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επανέλαβε την άποψη που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή απέναντι του είχε ξεκινήσει μια μικρή ανταρσία, από το καλοκαίρι. “Βρισκόμουν εν όψει μιας κατάστασης, όπου πιθανώς αν ζητούσα η Βουλή να επικυρώσει με πλειοψηφία το δημοψήφισμα, να μην γινόταν και να πηγαίναμε σε εκλογές” εξήγησε για τους λόγους που τον οδήγησαν τελικά να μην προχωρήσει στην κάλπη.

Οι κατεστημένες δυνάμεις που ανέτρεψαν τον Παπανδρέου

“Είχαμε απέναντι μας ένα ολόκληρο πλέγμα κατεστημένων δυνάμεων, που βρήκαν ευκαιρία, και λόγω των δηλώσεων του κ. Σαρκοζί, να πουν είναι η ώρα να αλλάξουμε κυβέρνηση και να μην προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές, την περαιτέρω μεταρρυθμιστική πολιτική, την οποία είχαμε ξεκινήσει” ανέφερε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός που υπερασπίστηκε σθεναρά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής του. “Κάναμε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Πέστε μου τι μεταρρύθμιση έχει κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Τσίπρας;”.

Είχαμε απέναντι μας ένα ολόκληρο πλέγμα κατεστημένων δυνάμεων, που βρήκαν ευκαιρία να πουν είναι η ώρα να αλλάξουμε κυβέρνηση

Κάπως έτσι, όπως είπε υπήρξε ανατροπή του από τη θέση του πρωθυπουργού, όπως είπε, αναφερόμενος στην απόφασή του να παραιτηθεί τόσο από πρωθυπουργός, όσο και από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: “Θεώρησα ότι έπρεπε να συνεχίσει το πρόγραμμα και ότι για να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, εφόσον δεν μπορούσε να γίνει μέσω δημοψηφίσματος, τα είχε γυρίσει τότε ο κ. Σαμαράς, ας γινόταν με άλλες δυνάμεις”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αριστερού πελατειασμού

Ερχόμενος στο σήμερα και στο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, ο Γιώργος Παπανδρέου εκτίμησε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα και όχι ένα κόμμα αριστερού πελατειασμού ή ενός κόμματος που βλέπει καθεστωτικά τον ρόλο του”.

“Θα μπορούσε να διαπραγματευτεί σοβαρά στην αρχή και να μην φτάσουμε να πληρώνουμε αντί του ένα, ενάμιση πόσο ήταν του μέιλ του κ. Χαρδούβελη δις ο ελληνικός λαός να φτάνουμε στα, πόσο είναι το πρόγραμμα 90 τόσα δις νέο πρόγραμμα, και με μέτρα πολύ σκληρά και πολλά, αλλά θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα” ανέφερε για τα γεγονότα του 2015.

Ο Βαρουφάκης δεν ήταν σύμβουλός μου

Η κουβέντα μοιραία πήγε και στον πρώην υπουργό οικονομικών, ο οποίος άνηκε στους οικονομικούς συμβούλους του κ. Παπανδρέου πριν το 2009. Ο ίδιος ανέφερε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλός του. “Είχε συμμετάσχει σε κάποιες επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, όταν είχαν δημιουργήσει το οικονομικό πρόγραμμα, αλλά σε αυτή ήταν κοντά 200 άτομα” συμπλήρωσε. Άλλωστε όπως είπε οι θέσεις του Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση το περασμένο έτος ήταν εκτός πραγματικότητας.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν ο μόνος άνθρωπος από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργό που βρέθηκε να συμπλέει με το ΣΥΡΙΖΑ. Η κα. Κοσιώνη του μίλησε για την Έλενα Παναρίτη, αλλά και τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ που συντάσσεται με τις θέσεις του Βαρουφάκη. “Καταρχήν δεν ήταν οι διαπραγματευτές που είχα με την ΕΕ. Ο καθένας έχει την αξία του. Δεν ήξεραν την Ευρώπη, αυτά τα πρόσωπα τα οποία λέτε, την λειτουργία της Ευρώπης. Ιδιαίτερα ο κ. Γκάλμπρεθ για να πούμε, συμπαθής, έχει πολύ σημαντικό συγγραφικό έργο, έχει προοδευτικές σκέψεις, δεν γνώριζε ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις συγκυρίες, ούτε τις δυναμικές μέσα στην ΕΕ και πώς λειτουργούσαν αυτοί οι σχηματισμοί. Θα έλεγα το ίδιο και ο κ. Βσρουφάκης. Είχε κάποιες ιδέες γύρω από το θέμα της Ευρώπης που ήταν εκτός πραγματικότητας” είπε.
Κλείνοντας για το θέμα πάντως, ο Γιώργος είπε πως ο Βαρουφάκης “δεν ήταν σύμβουλος, η κ. Παναρίτη ήταν βουλευτής και ο κ. Γκάλμπριεθ ήταν φίλος”.

Δεν υπάρχει συζήτηση για την κεντροαριστερά, αν ο Θεοδωράκης φλερτάρει και με τη Δεξιά

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά για την κεντροαριστερά, στο οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει ανταποκριθεί θετικά. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά πως η συζήτηση δεν προχωρά όπως θα έπρεπε. “Πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης, βγήκε και είπε ότι μπορεί να φλερτάρω και με τον κ. Μητσοτάκη για συνεργασία αύριο στην κυβέρνηση του. Δηλαδή ξεκινάμε διάλογο για την κεντροαριστερά και την ίδια στιγμή λέμε ότι μπορούμε να μπούμε και να συνεργαστούμε με τη δεξιά” είπε αφήνοντας αιχμές για τον επικεφαλής του Ποταμιού.

“Το να πούμε ότι βρισκόμαστε απλώς για να δούμε πως θα αυξήσουμε κάποιους ψήφους, θα μοιράσουμε κάποιες θέσεις, θα πάμε καλύτερα στις εκλογές, δεν μ’ ενδιαφέρει. Και δεν νομίζω να ενδιαφέρει και τον κόσμο” αναφέρει στη συνέντευξή του για το εγχείρημα του “τρίτου πόλου”.

Μην ξεχνάτε εγώ, έχω πέραν μιας ιστορικής υποχρέωσης απέναντι στον ευρύτερο χώρο της παράταξης, τυχαίνει και ο πρόεδρος, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ να είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου

Πάντως, παρά τις ενστάσεις πολλών στο ΠΑΣΟΚ για την επαναπροσέγγιση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο ίδιος απαντά: “Και πρωτοβουλία θα παίρνω και μην ξεχνάτε εγώ έχω πέραν μιας ιστορικής υποχρέωσης απέναντι στον ευρύτερο χώρο της παράταξης διότι είμαι ένα στέλεχος αυτού του χώρου όλη μου τη ζωή, τυχαίνει και ο πρόεδρος ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ να είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά είμαι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς”.

Έχω ζήσει κι εγώ στην προσφυγιά

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού: “Ο πρόσφυγας και εγώ έχω ζήσει την προσφυγιά, ξέρω τι είναι, δεν πήγα με βάρκα βέβαια, αλλά έζησα την εξορία, ο πατέρας μου δυο φορές, ο παππούς μου έξι. Ξέρω τι σημαίνει εξορία και θα έλεγα πολλοί στην Ελλάδα ξέρουν τι σημαίνει προσφυγιά” ανέφερε.

Έχω ζήσει την προσφυγιά, ξέρω τι είναι, δεν πήγα με βάρκα βέβαια, αλλά έζησα την εξορία, ο πατέρας μου δυο φορές, ο παππούς μου έξι

“Ο πρόσφυγας στην Ελλάδα είναι εν δυνάμει δύναμη αλλαγής για τη χώρα του. Είναι όμως και εν δυνάμει και ένας ο οποίος είτε θα παθητικοποιηθεί, είτε θα ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως είδαμε με κάποιους τζιχαντιστές” είπε και εξέφρασε τη θέληση του η Ευρώπη να επενδύσει στους πρόσφυγες. “Είναι μια σημαντική ευκαιρία να επενδύσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους”.

Όπου και αν πάω μιλώ για την Ελλάδα

Τα χρόνια μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει οργώσει όλο τον κόσμο καί όπως λέει παντού μιλά για την Ελλάδα. “Μιλώ για το δίκιο της χώρας μας, τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τις δυσκολίες και για τις δυνατότητες που έχει αυτή η χώρα, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες. Και αυτό θέλω να το τονίσω, πηγαίνοντας παντού στον κόσμο ξέρω, βλέπω, συγκρίνω… η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες”.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Δημήτρη Αβραμόπουλου Με Το Δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση

Ο Τσίπρας «Ξαναχτυπά»: Το Προσφυγικό Είναι Πρόβλημα Καθολικό, Γι’ Αυτό Ήρθε Ο Ηγέτης Των Καθολικών

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας