ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Capital controls: Εγκρίθηκε από τους θεσμούς η χαλάρωσή τους

capital controls
capital controls,

Πρώτο “ναι” από θεσμούς για νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls. Πιθανόν και εντός της εβδομάδος (Τετάρτη- Πέμπτη) η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έως 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο.

Ακόμη καλύτερες ημέρες….έρχονται για τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες, καθώς και τυπικά, η νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) είναι προ των πυλών. Μπορεί ακόμη να έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι την πλήρη απελευθέρωση, αλλά βήμα- βήμα γίνονται…βήματα που διευκολύνουν τον καθημερινό πολίτη στη διενέργεια συναλλαγών με τις τράπεζες, στη χρήση μετρητών, στις on line αγορές ή διαδικτυακές συναλλαγές, ενώ, χαλαρότερη γίνεται η κατάσταση και για τους εισαγωγείς.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αισιόδοξη ότι εντός των προσεχών ημερών, ίσως και Πέμπτη, θα έχουμε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, για να χαλαρώσουν ως ένα συγκεκριμένο βαθμό, τα capital controls που επηρεάζουν τη ζωή των καταναλωτών τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο.

Σήμερα, δόθηκε μια τυπική έγκριση από τους θεσμούς, στις προτάσεις της Τραπέζης Ελλάδος που αφορούν μια σειρά μέτρων, εκ των οποίων, αυξημένη χρήση καρτών στο εξωτερικό, δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο (για όσους φυσικά δεν σηκώσουν 420 ευρώ την πρώτη εβδομάδα) και συναλλαγές σε αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

Το οριστικό ” ok” αναμένεται να δοθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πιθανότατα και στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, μεθαύριο Τετάρτη. Πρόθεση της Τραπέζης Ελλάδος είναι να διευκολυνθούν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα στις συναλλαγές τους και να αποκατασταθεί σταδιακά η “τάξη” στη ροή του χρήματος, με σταδιακή και προγραμματισμένη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, δρομολογεί τα απαραίτητα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κείμενο των προτάσεων, στο οποίο έχει καταλήξει η Τράπεζα της Ελλάδος και έχει υποβάλλει σχετική πρόταση σε ΕΚΤ και θεσμούς (στους τελευταίους για ενημέρωση) προβλέπει τα ακόλουθα μέτρα:

1.Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες (στην περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει στην ανάληψη των 420 ευρώ που δικαιούται εβδομαδιαίως και τα οποία δεν θα χάνει, αλλά θα μπορεί να τα πάρει την επόμενη εβδομάδα μαζί με τα υπόλοιπα).

2.Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

3.Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

4. Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

5. Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

6. Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

7. Πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Αμφιλοχία: Καλοκαιρινές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Αφαίρεσαν 34.000 Ευρώ Από Οικία Ηλικιωμένων Στο Γαλατά Μεσολογγίου

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας