ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της επόμενης ημέρας στις επιχειρήσεις, τις αγορές, την πολιτική

EU flags flutter in the wind in back of a no entry street sign in front of EU headquarters in Brussels on Friday, June 24, 2016. Voters in the United Kingdom voted in a referendum on Thursday to decide whether Britain remains part of the European Union or leaves the 28-nation bloc. Results will be known later on Friday. (AP Photo/Virginia Mayo)

Η επικράτηση της τάσης υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα για το Brexit φέρνει τα πάνω κάτω σε επιχειρήσεις, αγορές, αλλά και στην πολιτική σκηνή.

Και ενώ ο πρώτος αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός, αν δει κανείς την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές, το πρακτορείο Bloomberg επιχειρεί να εντοπίσει αυτούς που – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – φαίνεται να κερδίζουν ή να χάνουν από τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι κερδισμένοι

Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκοβ: Υπήρξαν οι πρωταγωνιστές της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ο υπουργός Δικαιοσύνης αναδεικνύονται πλέον σε ήρωες για τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που είναι βαθιά ευρωσκεπτικιστές, ενώ ενισχύεται η θέση τους τώρα που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον λέει ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία.

Μαρίν Λεπέν και Βλαντιμίρ Πούτιν: Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου δεν έκρυψε ποτέ ότι ήταν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά ούτε και τις ελπίδες της για μια μελλοντική κατάρρευση της ΕΕ. Ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γαλλία, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ενδέχεται να ευνοήσει επίσης αντίστοιχες τάσεις στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ενδέχεται να βγει κερδισμένος και αυτός, αφού με την Ευρώπη διχασμένη, να ασχολείται με άλλα θέματα, τα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία και η επιρροή του Πούτιν στις αγορές φυσικού αερίου είναι πιθανό να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Οι δικηγόροι: Η διαπραγμάτευση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ και η ανάγκη θέσπισης εμπορικών συμφωνιών με τον υπόλοιπο κόσμο θα ευνοήσει σίγουρα τους δικηγόρους, ιδίως αν έχουν εμπειρία σε θέματα διεθνών συνθηκών.

Οι επιχειρήσεις που ζητούσαν χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο: Ενώ οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες ήταν σθεναρά αντίθετες με το Brexit, κάποιες υποστήριζαν ότι θα έβγαιναν κερδισμένες από τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου και την επακόλουθη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί που υποστηρίζουν πως οι κανόνες της ΕΕ είναι επιζήμιοι για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο χρυσός και άλλα ασφαλή καταφύγια: Οι επενδυτές αναζητούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα επενδυτικά προϊόντα. Ο χρυσός αναρριχήθηκε σε υψηλό διετίας, ενώ το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε επίσης σημαντικά. Κερδισμένες αναμένεται να βγουν και οι εταιρείες που διαχειρίζονται ορυχεία χρυσού.

Το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ και άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα: η Ιρλανδία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες. Το Brexit μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη για τις τράπεζες με έδρα το Λονδίνο την πώληση υπηρεσιών στην ΕΕ, ενώ οι πιθανοί περιορισμοί που θα ισχύσουν στο θέμα της μετακίνησης ανθρώπων μπορεί να δυσχεράνουν τις προσλήψεις προσωπικού από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ηδη πριν από το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας φρόντισε να προσεγγίσει αρκετές μεγάλες τράπεζες για να τις πείσει να μεταφερθούν στην Ιρλανδία. Από την πλευρά της, η Nasdaq Inc. επέλεξε ως εναλλακτικές αγορές για τις δημόσιες εγγραφές, έναντι του Λονδίνου, τα σκανδιναβικά χρηματιστήρια του ομίλου.

Οι χαμένοι

Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Όσμπορν: Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ήδη ότι θα παραιτηθεί εντός τριών μηνών και το δημοψήφισμα είναι πιθανό να σημαδέψει δια παντός την κληρονομιά που αφήνει πίσω του ως πολιτικός. Ζημιωμένος είναι πιθανό να βγει και το «δεξί χέρι» του, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.

Το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο: Όλοι όσοι κατά το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να τρομάξουν τους Βρετανούς και να τους πείσουν να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Καναδός πρωθυπουργός κ.α.. Επιχειρηματικοί ηγέτες που, όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase & Co., είχαν προειδοποιήσει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να κοστίσει θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μεγάλες τράπεζες: τα προβλήματα που τους δημιουργεί η προοπτική του Brexit είναι τεράστια και αυτό φαίνεται ήδη από την πορεία των μετοχών τους. Θα ακολουθήσουν χρόνια της ρυθμιστικής αβεβαιότητας και μια πιθανή μείωση των δημόσιων εγγραφών και των συγχωνεύσεων που θα περιορίσει τα έσοδά τους από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος μπορεί επίσης να πλήξει οργανισμούς όπως η Saxo Bank A/S και η FXCM Inc., που είχαν «καεί» το 2015 από την κρίση που γνώρισε το ελβετικό φράγκο. Έπειτα υπάρχουν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες: οι διεθνείς επιχειρήσεις θα πρέπει στο εξής να σκέφτονται διπλά τη μετακίνηση ανθρώπων και δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Deals: Το σχέδιο συγχώνευσης του γερμανικού Deutsche Boerse με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.
Η νέα εταιρεία που θα προέκυπτε από συγχώνευση θα είχε, βάσει σχεδίου, την έδρα της στο Λονδίνο, αλλά το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κρατίδιο της Έσσης. Αυτό σημαίνει ότι για να προχωρήσει το deal, θα πρέπει να γίνουν, αν μη τι άλλο, προσαρμογές στο αρχικό σχέδιο.

Οι εταιρείες με μεγάλο άνοιγμα στη Βρετανία: Το πλήγμα θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο για τις εταιρείες του δείκτη FTSE 250 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού οι μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη FTSE 100 τείνουν να είναι λιγότερο εξαρτημένες από τη βρετανική εγχώρια αγορά.

Η ανάπτυξη: Η αναταραχή που επικράτησε πριν από το δημοψήφισμα έχει ήδη επηρεάσει επενδύσεις και προσλήψεις και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει πιθανώς να λάβει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας, λένε οι οικονομολόγοι. Επιπλέον, η υποχώρηση της λίρας δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν η Ευρωζώνη δεν καταφέρει να ανακάμψει, αφού επτά στους δέκα σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας είναι μέλη της Ευρωζώνης.

Οι επισφαλείς επενδύσεις: Η νορβηγική κορώνα είναι από τα πιο ευάλωτα αυτή τη στιγμή νομίσματα, αφού η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νορβηγίας. Επειτα υπάρχει και το πετρέλαιο, το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Νορβηγίας, που αναμένεται να έχει επίσης απώλειες.

Το Λονδίνο και η λονδρέζικη αγορά ακινήτων: Η Citigroup, η Morgan Stanley, η JPMorgan και η BlackRock είναι μερικοί μόνο από τους διεθνείς εργοδότες που μπορεί να κόψουν θέσεις εργασίας στο Λονδίνο, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και τις τιμές των κατοικιών. Η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών αναμένεται να πλήξει επίσης εταιρείες ακινήτων, όπως η Barratt Developments Plc και η Canary Wharf Group Plc, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει ότι η έξοδος από την ΕΕ θα εμποδίσει την ανάπτυξη έργων και θα αυξήσει το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών.

Πηγή: hmerisisa.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Νεκρός επιχειρηματίας, ένας αστυνομικός με τη γυναίκα του και ένας δράστης

Αναγνωρίστηκε ο άνδρας που δολοφονήθηκε άγρια στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας

Tags