ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασισμένη για το Brexit η Τερέζα Μέι

Brexit, Τερέζα Μέι
Brexit, Τερέζα Μέι

Αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφαση του βρετανικού λαού να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ δηλώνει με άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Το άρθρο με τον ενδεικτικό τίτλο «Γιατί δε θα επιτρέψω να υποστεί σαμποτάζ η ψήφος του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit» δημοσιεύεται στον απόηχο της απόφασης του Ανωτέρου Δικαστηρίου ότι το κοινοβούλιο είναι αυτό που έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Αφού επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την έφεση κατά της δικαστικής απόφασης, η κα Μέι σημειώνει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι μία σημαντική αρχή, δηλαδή η υλοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης της «αποφασιστικής» εντολής που έλαβε από το λαό.

«Οι βουλευτές και οι λόρδοι που διαφωνούν με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να αποδεχθούν αυτό που αποφάσισε ο λαός», συνεχίζει η Πρωθυπουργός σε μία ευθεία αιχμή κατά όσων πολιτικών υποστηρίζουν ότι το Brexit θα μπορούσε ενδεχομένως να ανατραπεί.

«Αντί να ξαναδίνουμε τις μάχες του παρελθόντος, θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στο πώς μπορούμε να ενωθούμε ως χώρα για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτή τη σπουδαία εθνική ευκαιρία και να διαμορφώσουμε ένα τολμηρό, σίγουρο, παγκόσμιο μέλλον για τη Βρετανία. Αυτή θα έπρεπε να είναι η φιλοδοξία μας – μία φιλοδοξία γύρω από την οποία μπορούμε όλοι να ενωθούμε», είναι το μήνυμα της Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντιδρώντας στο αίτημα που διατύπωσαν πρώην υπουργοί των Συντηρητικών για δημοσιοποίηση περισσότερων λεπτομερειών γύρω από τις επιδιώξεις της στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, η κα Μέι είπε το βράδυ του Σαββάτου ότι «ενώ κάποιοι επιδιώκουν να μας δέσουν τα χέρια στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη δουλειά της υλοποίησης της απόφασης του βρετανικού λαού».

Ένα «υψηλού επιπέδου στρατηγικό πλάνο» για τις συνομιλίες περί το Brexit ζητούν από την κυβέρνηση και οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν εντείνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Mirror την πίεση επί της Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 αν η Τερέζα Μέι δεν υλοποιήσει τέσσερις προϋποθέσεις.

Αυτές είναι η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, η διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως κατοχυρώνονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η παροχή εγγυήσεων για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος και η δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα αναπληρώσει τις χαμένες κοινοτικές επενδύσεις στη Βρετανία.

«Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι η βάση των διαπραγματεύσεων. Και δεν προκαλούν απαραίτητα καθυστερήσεις. Αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν το αμφισβητούμε. Δεν ζητάμε δεύτερο δημοψήφισμα. Ζητάμε πρόσβαση των βρετανικών βιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά», δηλώνει ο κ. Κόρμπιν.

Η Sunday Mirror επισημαίνει ότι αν οι Εργατικοί, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και Συντηρητικοί βουλευτές που δε θέλουν το Brexit απειλήσουν με καταψήφιση της ενεργοποίησης του Άρθρου 50, τότε η Πρωθυπουργός δε θα έχει περιθώριο να αποφύγει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ο κ. Κόρμπιν απαντά ότι εάν η κυβέρνηση το αποφασίσει, οι Εργατικοί «είναι έτοιμοι» και θα αξιοποιούσαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στον βρετανικό λαό «μία εναλλακτική οικονομική στρατηγική για τη χώρα».

Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο του Δικηγορικού Συμβουλίου της χώρας βρίσκεται η Υπουργός Δικαιοσύνης και κάτοχος του ιστορικού τίτλου του «Λόρδου Καγκελαρίου» Λιζ Τρας, η οποία ναι μεν κατόπιν αιτήματος δικηγόρων και δικαστών δήλωσε πως «η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι το θεμέλιο επί του οποίου είναι χτισμένο το κράτος δικαίου», αλλά απέφυγε να καταδικάσει -όπως της είχε ζητηθεί από το Δικηγορικό Συμβούλιο- τη στοχοποίηση των τριών δικαστών του Ανωτέρου Δικαστηρίου από την ευρωσκεπτικιστική μερίδα του Τύπου.

Την επομένη της απόφασης σχετικά με το ποιος μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, η Daily Mail χαρακτήρισε στο πρωτοσέλιδό της τους τρεις δικαστές ως «εχθρούς του λαού», ενώ η Daily Telegraph έφερε τον τίτλο «Οι δικαστές εναντίον του λαού». Η Daily Express σχολίασε ότι η ημέρα της απόφασης του Ανωτέρου Δικαστηρίου είναι «η ημέρα που πέθανε η δημοκρατία».

Στο άρθρο της στην Telegraph, εξάλλου, η Τερέζα Μέι αναφέρεται εκτενώς στο ταξίδι της στην Ινδία, που αρχίζει την Κυριακή, με σκοπό την επαναβεβαίωση της διμερούς «στρατηγικής συνεργασίας» και την προώθηση μίας εμπορικής και επενδυτικής σχέσης στο πλαίσιο που καθορίζει η μελλοντική έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Το Τελευταίο Χαρτί Του Τραμπ – Ο Διευθυντής Του FBI Ανοίγει Εκ Νέου Την Υπόθεση Με Τα Email Της Χίλαρι

Επίσκεψη Στην Αθήνα Από Τον Μπαράκ Ομπάμα Τον Νοέμβριο

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανία