ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗΣ – ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ

Σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, ανοίγει το TAXISnet για τις νέες φορολογικές δηλώσεις 2016 μετά και την κατάθεση των νέων απαιτούμενων ρυθμίσεων για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας, με τροπολογίες που έφερε στην βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, με τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Αλεξιάδης:

1) Τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν το 2015 πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση καθώς και οι άνεργοι που παρακολούθησαν το 2015 επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης θα απαλλαγούν από την υπέρμετρη φορολόγηση με βάση την κλίμακα φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών.

Αυτό θα συμβεί επειδή θα ισχύσουν και για το φορολογικό έτος 2015, δηλαδή και για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 οι οποίες προβλέπουν ότι:

α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, τότε, εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.

β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, τότε μόνο το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26% και με προκαταβολή φόρου εισοδήματος 75% επί του κύριου φόρου.

2) Τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε ετεροφυλοι είτε ομόφυλοι σύντροφοι, μπορούν από φέτος να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή, θα έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους εγγάμους, δηλαδή από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους ενός θα μπορούν να καλυφθούν τεκμήρια του άλλου, ενώ οι εκπτώσεις φόρου του ενός θα μπορούν, εφόσον πλεονάζουν, να μεταφερθούν και στον άλλον.

Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι όποιος εκ των δύο συντρόφων δηλώνεται με αυτή την ιδιότητα. Ο οριζόμενος ως «υπόχρεος» είναι υπεύθυνος για τη δήλωση των εισοδημάτων και του άλλου συντρόφου.

Χωριστή φορολογική δήλωση επιτρέπεται να υποβληθεί μόνο εφόσον: α) Έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το βάρος της απόδειξης για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης φέρει ο φορολογούμενος.

β) Ο ένας εκ των δύο συντρόφων είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Προσλήψεις Στην Μονάδα Εθνοφυλακής Για Φύλαξη Σε Έβρο Και Νησιά

Τραγωδία Στην Ισπανία: Τουλάχιστον 13 Φοιτητές Erasmus Νεκροί Σε Τροχαίο

Amfilochia.gr | Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας