ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμβρακικός κόλπος: Πλαστικές σακούλες εξολοθρεύουν τις χελώνες caretta-caretta

Αμβρακικός κόλπος, χελώνες caretta-caretta, οικολογικοί καταστροφή
Αμβρακικός κόλπος, χελώνες caretta-caretta, οικολογικοί καταστροφή

Νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες caretta caretta ξεβράζονται το τελευταίο διάστημα σε ακτές της Πρέβεζας και της Βόνιτσας, γεγονός που έχει θορυβήσει τους ιθύνοντες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

Τα περιστατικά «αυξάνονται τους θερινούς μήνες όταν κινείται περισσότερος κόσμος στις ακτές. Οι κυριότερες εντοπισμένες πιέσεις του είδους είναι τα πλαστικά και οι σακούλες που προκαλούν θάνατο λόγω ασφυξίας, καθώς και τα αλιευτικά εργαλεία» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Μαρία Κατσικάτσου, βιολόγος του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.

Όσοι επισκέπτονται το πάρκο καλούνται να μην πετούν πλαστικά, και ειδικά πλαστικές σακούλες, καθώς οι χελώνες μπορεί να τις περάσουν για μέδουσες, βασική πηγή τροφή τους, και να τις καταπιούν με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις τραυματισμού χελωνών από προπέλες σκαφών και αγκίστρια. Αρκετοί ευαισθητοποιημένοι ψαράδες ελευθερώνουν χελώνες που μπορεί να πιαστούν στα δίχτυα τους, τις φροντίζουν και ενημερώνουν τον Φορέα.

Ο Αμβρακικός είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές στη Μεσόγειο στις οποίες τρέφονται οι Caretta caretta, είδος απειλούμενο που προστατεύεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται στην περιοχή, ο Αμβρακικός Κόλπος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 500 άτομα του είδους.

Οι επιστήμονες του Φορέα συνεχίζουν τώρα να ενημερώνουν για το πολίτες, αλιείς και μαθητές της περιοχές.

Αναδημοσίευση από το econews.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Το Ψάρεμα Της Σουπιάς Στον Αμβρακικό Κόλπο Και Η Καταστροφική Υπεραλίευση

Ένας Επίγειος Παράδεισος Λίγο Έξω Από Την Αμφιλοχία

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας