ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμβρακία Οδός: Εγκρίθηκε η εργολαβία για την Παράκαμψη Βόνιτσας, το 2018 στην κυκλοφορία

Καλά νέα μετά από πολύ καιρό έχουμε στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της πολύπαθης «Αμβρακίας Οδού». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο με σημαντική χρονική καθυστέρηση η συμπληρωματική σύμβαση για την 1η εργολαβία που περιλαμβάνει τα πρώτα 22,5χλμ (ξεκινώντας από το Άκτιο).

Επί της ουσίας κλειδώνει η ολοκλήρωση της Παράκαμψης Βόνιτσας, καθώς μέσω αυτής της εργολαβίας, θα ολοκληρωθούν περίπου τα 15-16 από τα 22,5χλμ της εργολαβίας. Το νέο είναι εξαιρετικά σημαντικό αν σκεφτούμε ότι μπορεί να επηρεάσει την τύχη και άλλων εργολαβιών του έργου.

Με την εξέλιξη αυτή, με σχετική ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι αυτό το τμήμα θα μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όντας το πρώτο σε όλο τον αυτοκινητόδρομο.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
Σχετικά με τις υπόλοιπες εργολαβίες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουμε δύο ενεργά σενάρια. Το πρώτο και πιο ρεαλιστικό είναι να προχωρήσουν με τις υπάρχουσες εργολαβίες το 3ο και 4ο τμήμα που αφορούν την Δυτική Παράκαμψη Αμφιλοχίας.

Σε αυτά τα τμήματα το φυσικό αντικείμενο για να ολοκληρωθούν είναι σχετικά μικρό και θα μπορούσαν με λίγη πίεση να ολοκληρωθούν το 2018. Σε αυτό το σενάριο θα έχουμε μία πιο μικρή εργολαβία σκούπα. Αρνητικό σημείο σε αυτό το σενάριο είναι τα 400 «ορφανά» μέτρα του συνδετήριου δρόμου μεταξύ Αμβρακίας και Ιόνιας Οδού. Αυτό το τμήμα δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στα έργα της Ιόνιας Οδού ούτε στο αντικείμενο της 4ης εργολαβίας της Αμβρακίας Οδού.

Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε οριστική διάλυση στις 3 εναπομείνασες εργολαβίες και να δημοπρατηθεί μία μεγάλη-εργολαβία σκούπα με κόστος περίπου 165εκατ.ευρώ. Το σενάριο αυτό έχει το αρνητικό ότι θα στείλει ακόμα και τα ώριμα τμήματα της 4ης εργολαβίας πολύ πίσω χρονικά, όμως θα εξασφαλίσει μία ενιαία εργολαβία που θα ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο.

Σε κάθε περίπτωση η έγκριση της 1ης εργολαβίας είναι ένα θετικό μήνυμα και στην τοπική κοινωνία που βλέπει το έργο βαλτωμένο, χωρίς να προοδεύει καθόλου εδώ και καιρό.

Τοπικοί βουλευτές και φορείς τόσο από την Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα, την Πρέβεζα, ακόμα και την Ηγουμενίτσα, ζητούν να ολοκληρωθεί και η 4η εργολαβία, ούτως ώστε να υπάρξει καλύτερη και γρηγορότερη σύνδεση με την Ιόνια Οδό και χωρίς να υπάρξει πολύ μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Να θυμίσουμε πως για την 1η εργολαβία, από 0χλμ έως 22,5χλ. που αφορά την αρχή του έργου από τα Διόδια του Ακτίου, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο πρέπει να εγκριθεί η Συμπληρωματική Σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο με τον φάκελος να έχει αρχικά σταλεί από τον Νοέμβριο του 2016.

Με την προγραμματιζόμενη εργολαβία-σκούπα η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου των 48,5χλμ μετατίθεται οριστικά για το 2020, έχοντας όμως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς είναι έργο-γέφυρα (Phasing) στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Διαβάστε επίσης:

Βόνιτσα: Τα Λείψανα Του Ἁγίου Γεωργίου Του Καρσλίδου Στον Άγιο Νικόλαο

Το Πεντάρι Του Τζόκερ Στη Βόνιτσα!