ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμφιλοχία: Τυριά… ελευθέρας βοσκής!

κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ Αμφιλοχίας, γραβιέρα Αμφιλοχίας, σκληρό τυρί Πεκορίνο, Σταύρος Καρούσος
κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ Αμφιλοχίας, γραβιέρα Αμφιλοχίας, σκληρό τυρί Πεκορίνο, Σταύρος Καρούσος

Πρότυπη μονάδα ζωντανεύει την τέχνη του παρελθόντος με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Μεγάλη ποικιλία τυριών από αγνό αιγοπρόβειο γάλα, που προέρχεται από ζώα ελεύθερης βοσκής, παράγεται στην πρότυπη τυροκομική μονάδα της οικογένειας Καρούσου στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας.

Ύστερα από τρεις γενεές τυροκομικής παράδοσης, τη διεύθυνση της επιχείρησης ανέλαβε ο Σταύρος Καρούσος, ο οποίος το 2003 μετέτρεψε το παραδοσιακό τυροκομείο σε μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, συνδυάζοντας την πείρα και τα μυστικά της προηγούμενης γενιάς με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Τα τελευταία χρόνια, η επιχείρηση συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτόν την έναρξη των υπερατλαντικών εξαγωγών της. Όπως μας είπε ο κ. Καρούσος, ένα μέρος της παραγωγής «ταξιδεύει» στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν πελάτες που προτιμούν τα προϊόντα της επιχείρησης.

Η εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σειρά σκληρών τυριών, μοναδικών σε γεύση, τα όποια έχουν διακριθεί για την ποιότητά τους. Το 2009, σε διαγωνισμό ελληνικών τυριών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα προϊόντα βραβεύτηκαν με το αργυρό και το χρυσό βραβείο γεύσης.

Συγκεκριμένα, η γραβιέρα κέρδισε το αργυρό βραβείο γεύσης και η κεφαλογραβιέρα κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το χρυσό βραβείο γεύσης. «Αυτό είναι μια ιδιαίτερη τιμή που μας κάνει να προσπαθούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, αλλά και μας ανταμείβει για τη μέχρι τώρα προσπάθειά μας», τονίζει ο κ. Καρούσος.

Τα είδη τυριού που παράγονται είναι κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ Αμφιλοχίας, γραβιέρα Αμφιλοχίας και σκληρό τυρί τύπου Πεκορίνο. Η επιχείρηση εφαρμόζει τα πιστοποιημένα συστήματα διασφάλισης ποιότητας HACCP και ISO, έτσι ώστε τα προϊόντα της να πληρούν τις προδιαγραφές της ελληνικής νομοθεσίας και όλους τους όρους που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Επίσης, από το 2009 η επιχείρηση διαθέτει και πιστοποιητικό AGROCERT.

Πηγή: ypaithros.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Αιτωλοακαρνανία: Υπεξαίρεση Χρημάτων Στη ΔΕΗ

Αιτωλοακαρνανία: Έρχονται Αγροτοδικεία;

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας