ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΑ

Το απόλυτο χάος στο λιμάνι της Πάτρας

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Συνθήκες ανομίας, βίας και αναποτελεσματικότητας παρατηρούνται εδώ και μήνες στο λιμάνι της Πάτρας, καθιστώντας την κατάσταση για τους οδηγούς, τους εργαζομένους, τους λιμενικούς και τους μετανάστες ανυπόφορη, λόγω έλλειψης συντονισμού και συνθηκών ασφαλείας.

Τα κρούσματα χαμηλής ή υψηλής παραβατικότητας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και οι λιμενικοί, με τον περιορισμένο εξοπλισμό αλλά και αριθμό τους, τρέχουν πάνω-κάτω στις προβλήτες και στους χώρους του λιμανιού προσπαθώντας να βάλουν τάξη στο… χάος.

Η αιτία της θλιβερής αυτής κατάστασης είναι οι τεράστιοι αριθμοί παράτυπων, ως επί το πλείστον, μεταναστών που συγκεντρώνονται στη δυτική «πύλη» της Ελλάδας, με την ελπίδα να μπαρκάρουν με οποιονδήποτε τρόπο (ακόμα και κάτω από τον άξονα μιας νταλίκας) για να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Έτσι, λοιπόν, το έλλειμμα ασφαλείας για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Λιμενικές πηγές περιγράφουν στο zougla.gr την κατάσταση: «Σε καθημερινή βάση, οι μετανάστες προκαλούν ζημιές στις νταλίκες, καθώς σπάνε λουκέτα ή πόρτες, σκίζουν μουσαμάδες ή κόβουν τους ιμάντες και τα συρματόσκοινα. Εν συνεχεία ξεκινούν τα πρώτα κρούσματα βίας. Κάποιοι οδηγοί είναι θεατές σε όλο αυτό, καθώς δεν μπορούν να αντισταθούν σε μια ομάδα των 10 ή και παραπάνω ατόμων και βλέπουν απλώς την περιουσία τους να καταστρέφεται. Κάποιοι άλλοι όμως αρχίζουν τη φραστική βία εναντίον των μεταναστών με σκοπό να προστατέψουν την περιουσία τους. Οι μετανάστες, όμως, δεν κάνουν ποτέ πίσω, δεδομένης πάντα της αριθμητικής τους υπεροχής.

​«Η ανοχή στην παραβατικότητα των μεταναστών τούς δίνει την ελευθερία να μη σέβονται και να μη φοβούνται τίποτα. Σε καθημερινή βάση κοροϊδεύουν και γελάνε με τα στελέχη του Λιμενικού. Αυτό που συμβαίνει, σε συνδυασμό με την αδιαφορία, έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν κάποια στελέχη εκτός εαυτού»
»Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των σωματικών επιθέσεων εναντίον των μεταναστών. Εάν σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι κάποιος λιμενικός παρών, τότε οι μετανάστες αντεπιτίθενται κατά του οδηγού. Εάν τύχει όμως και περάσει κάποιος λιμενικός από το σημείο, οι μετανάστες τρέχουν μακριά, αλλά δεν τα παρατάνε. Όταν βρεθούν σε απόσταση ασφαλείας από τον άνδρα του Λιμενικού, τότε ξεκινούν επιθέσεις με πέτρες προς τον οδηγό που τους επιτέθηκε και την νταλίκα του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο λιμενικός γίνεται θεατής, γιατί δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα». Παράλληλα, σημειώνουν με νόημα πως «η ανοχή στην παραβατικότητά τους τούς δίνει την ελευθερία να μη σέβονται και να μη φοβούνται τίποτα. Σε καθημερινή βάση κοροϊδεύουν και γελάνε με τα στελέχη. Αυτό που συμβαίνει, σε συνδυασμό με την αδιαφορία, έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν κάποια στελέχη εκτός εαυτού»…

​«Οι οδηγοί, ορμώμενοι από την απόγνωση στην οποία βρίσκονται, ξεσπούν με άσχημο τρόπο στους λιμενικούς»«Από την παραπάνω κατάσταση ξεκινάει, όπως είναι αναμενόμενο, μια διαμάχη μεταξύ οδηγών βαρέων οχημάτων και λιμενικών» συνεχίζουν την περιγραφή τα λιμενικά στελέχη στο zougla.gr. «Οι οδηγοί, ορμώμενοι από την απόγνωση στην οποία βρίσκονται, ξεσπούν με άσχημο τρόπο στους λιμενικούς. Συγκεκριμένα, γίνονται προκλητικοί, προσβλητικοί, εριστικοί και πολλές φορές καταφεύγουν σε ύβρεις, με συνέπεια να έρχονται σε ρήξη με τις Αρχές» υπογραμμίζουν.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στο Zougla.gr