Αλλεπάλληλα και πολυεπίπεδα επεισόδια συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και ευρωατλαντικού άξονα (με διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του, λόγω και εκεί αντικρουόμενων συμφερόντων) αποτυπώνονται το τελευταίο διάστημα στο ..φλέγον πεδίο της Ενέργειας σε σχετικά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές διπλωματικές αρχές σε Μόσχα και Αθήνα.
του Κώστα Κέντζου
Ενδεικτικά, οι Ελληνες διπλωμάτες παραπέμπουν σε δηλώσεις του Alexey Miller, διευθύνοντα συμβούλου του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, που ελέγχεται από το ρωσικό Δημόσιο, που ανακοίνωσε στις 3/1 ότι το 2017 η εταιρεία αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου στα 472 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), δηλαδή κατά 12,4%, και τις εξαγωγές της στις χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) στην ποσότητα-ρεκόρ των 193,9 bcm (+8,1%).
Πέραν αυτών, η επιχείρηση δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τις συναλλαγές με 12 ευρωπαϊκές χώρες που αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Σημαντικότερος πελάτης της Gazprom παραμένει η Γερμανία, η οποία εισήγαγε πέρυσι 53,4 bcm, έναντι 49,8 bcm το 2016 και 45,3 το 2015.
Μολονότι δεν δόθηκαν στοιχεία για όλες τις χώρες για το 2017, στους σημαντικότερους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη συγκαταλέγονται ακόμη η Τουρκία με 29 bcm το 2017 (24,8 το 2016 και 27 το 2015), η Ιταλία με 24,7 bcm το 2016 (24,4 το 2015), το Ηνωμένο Βασίλειο με 17,9 bcm το 2016 (11,1 το 2015), η Γαλλία με 12,3 bcm το 2017 (11,5 το 2016 και 9,7 το 2015), η Πολωνία με 11,1 bcm το 2016 (8,9 το 2015), η Αυστρία με 8,5 bcm το 2017 (6,1 το 2016 και 4,4 το 2015) και η Ουγγαρία με 6,9 bcm το 2017 (5,5 το 2016 και 5,9 το 2015).
Οπως μεταδίδουν οι Ελληνες διπλωμάτες από τη Μόσχα, ως προς τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κατά τον Miller, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο υφιστάμενος αγωγός Nord Stream δεν δύναται πλέον να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, στην οποία επιθυμεί να ανταποκριθεί η εταιρεία.
«Ως εκ τούτου, τα ίδια στοιχεία συνηγορούν υπέρ της ολοκλήρωσης και χρησιμοποίησης του σχεδιαζόμενου αγωγού Nord Stream 2 (για τον οποίο υπάρχουν, ως γνωστόν, αντιδράσεις κρατών μελών της ΕΕ), μέσω του οποίου ο εφοδιασμός των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι κατά 20% οικονομικότερος σε σύγκριση με την όδευση μέσω Ουκρανίας», αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα που έφτασε στα κεντρικά του ΥΠΕΞ στην Αθήνα.
Τα ίδια διπλωματικά στελέχη, πάντως, περιλαμβάνουν στο υπόμνημά τους και άλλα στοιχεία και εκτιμήσεις παραγόντων, ότι το μερίδιο της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά είναι πιθανό να έμεινε αμετάβλητο (σχεδόν 34%) ή να αυξήθηκε ελάχιστα το 2017 σε σχέση με το 2016.
Επιπλέον, ότι αύξηση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου καταγράφηκε πρωτίστως στις χώρες που προβλέπεται να εξυπηρετηθούν από τους σχεδιαζόμενους αγωγούς Nord Stream 2 και Turkish Stream.
Οτι η πολιτική τιμών της ρωσικής εταιρείας υπήρξε πιθανότατα πιο ευέλικτη έναντι των συγκεκριμένων χωρών. Και ότι αρκετοί αναλυτές αναμένουν μικρή συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς της Gazprom στην Ευρώπη κατά το τρέχον έτος, υπό το φως της αύξησης των προμηθειών αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
ΗΠΑ και ΕΕ
Την ίδια ώρα οι τέτοιες σχέσεις δεν αναπτύσσονται μόνο προς μια κατεύθυνση, αλλά διαφοροποιούνται περιστασιακά ανάλογα και τις συγκυρίες. Ετσι διπλωματικά στελέχη εντόπισαν και κατέγραψαν πληροφορία που διοχετεύτηκε, αρχές Γεναρη, στο ρωσικό Τύπο ότι θα πωληθεί στις ΗΠΑ υγροποιημένο φυσικό αέριο προερχόμενο από το Yamal LNG project της ρωσικής Novatek, στην οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.
Η συγκεκριμένη ποσότητα αερίου αναμενόταν να καταλήξει στις ΗΠΑ στις 22/1 μέσω Ηνωμένου Βασιλείου, με «ενδιάμεσο» τη γαλλική Engie. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η «παράξενη» συμφωνία έκλεισε υπό το φως της αύξησης της τιμής του αερίου στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, λόγω της εκεί ακραίας κακοκαιρίας. Μέτοχοι του Yamal LNG project είναι η ρωσική Novatek (50,1%), η γαλλική Total (20%), η κινεζική CNPC (20%) και το Silk Road Fund (9,9%).
Βέβαια, το γενικό πλαίσιο είναι άλλο. Η ελληνική πρεσβεία παραπέμπει επ’ αυτού στη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στις 15/1, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergey Lavrov, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον υπό κατασκευή αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream.
Ο Lavrov δήλωσε ότι, με δεδομένη την τρέχουσα κατασκευή του πρώτου κλάδου του Turkish Stream (που προορίζεται για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Τουρκία), ο δεύτερος κλάδος θα κατασκευαστεί μόνο εφόσον δοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ισχυρές εγγυήσεις ότι δεν θα συμβεί ότι συνέβη και στην περίπτωση του South Stream όσον αφορά τη Βουλγαρία», που φαίνεται, κατόπιν «παραινέσεων» Ομπάμα και ΕΕ, να σαμπόταρε το σχέδιο, ο αγωγός ερχόμενος από την Τουρκία, να περάσει από το έδαφός της για να συνεχίσει προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Τώρα, βέβαια, φαίνεται ότι η Βουλγαρία ψάχνεται να ξαναμπεί στο project.
Αναφερόμενος, εξάλλου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο σχεδιαζόμενο Nord Stream 2, σημείωσε ότι οι συζητήσεις εντός Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζονται, με στόχο την «εκ των υστέρων εφεύρεση νέων κανόνων» που θα εμποδίσουν την υλοποίηση του έργου.
Χαρακτηρίζοντας αυτή τη συμπεριφορά «ανέντιμη», ο Lavrov εξέφρασε την ελπίδα ότι η «αμιγώς οικονομική φύση» του έργου και το γεγονός ότι αυτό «υποστηρίζεται από εξέχουσες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα» θα αποτρέψουν την ευόδωση αυτών των «αρνητικών σχεδίων».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ρωσίας στον ενεργειακό κλάδο, ο Lavrov παρατήρησε ότι, καθώς η αμερικανική πλευρά δεν μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε «συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού», καταφεύγει σε αθέμιτα μέσα και ασκεί πολιτική πίεση, προκειμένου να αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργήσουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εισαγωγή του ακριβότερου αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η επιλογή (μεταξύ ρωσικού και αμερικανικού αερίου) είναι υπόθεση των ευρωπαϊκών χωρών που καλύπτουν τις ανάγκες τους με εισαγωγές και ότι η ρωσική πλευρά «υποθέτει ότι αυτές οι χώρες γνωρίζουν τί είναι οικονομικά συμφέρον για τις ίδιες»…
Πηγή: Ecozen.gr
Add Comment