ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΑ

“Κωσταλέξι” ζώων στην Πάτρα – Βασάνιζε τρία σκυλιά στο υπόγειο του σπιτιού της

Μια απίστευτη ιστορία έφτασε στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας και έχει να κάνει με την κακοποίηση τριών σκυλιών στην Πάτρας!

Την δικογραφία κατάθεσε ο δικηγόρος Δημοσθένης Σπαθής και προκάλεσε στην τοπική κοινωνία και στους ζωόφιλους της πόλης!

Όπως σημειώνει σε σχετικό του σημείωμα ο κ. Σπαθής:

Την Παρασκευή 13-10-2017, μετά από μηνυτήρια καταγγελία της ζωόφιλης συμπολίτου μας Βασιλικής Τσεκούρα, μέλους του φιλοζωικού σωματείου μας “Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας”  και του ζωόφιλου συμπολίτη μας και δικηγόρου κ. Δημοσθένη Σπαθή, συνελήφθη από το Β΄ Αστυν. Τμήμα Πατρών και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημ/κείο Πατρών η 67χρονη Α.Ν., κάτοικος Βλατερού, επειδή κακοποιούσε και εβασάνιζε τρία σκυλιά, και συγκεκριμμένα:

Εκρατούσε από χρόνια εγκλωβισμένα δύο μικρόσωμα σκυλάκια (ένα ράτσας πεκινουά και ένα ράτσας κόκερ, χρώματος και τα δύο κανελί) μέσα σε ένα βαθύ υπόγειο της οικίας της, χωρίς καθόλου φυσικό φωτισμό (μάλιστα είχε καλυμένα τα μικρά παράθυρα του υπογείου με αδιαφανές υλικό, ώστε το φως της ημέρας δεν εισχωρούσε από πουθενά) χωρίς καμμία καθαριότητα (τα ζώα εζούσαν κυριολεκτικά πάνω στα ούρα τους και τα κόπρανά τους), χωρίς καμμία ιατρική τους πρόληψη και φροντίδα (εμβολιασμό, ιατρική παρακολούθηση κλπ.), με αποτέλεσμα, όταν τα εβρήκε η Αστυνομία, να είναι σχεδόν ετοιμοθάνατα, με σοβαρές αλλοιώσεις και πληγές στο δέρμα τους, με πλήθος παρασίτων (τσιμπούρια, ψύλλοι κλπ), σχεδόν τυφλά από την συνεχή έλλειψη φυσικού φωτός, εντελώς ακάθαρτα με έντονη οσμή σάπιου κρέατος και ακαθαρσιών να αναδύεται από το σώμα τους, να είναι πολύ αδύνατα και να μην μπορούν να περπατήσουν.

Το τρίτο ζώο, ένα μεσαίου βάρος ημίαιμο αρσενικό σκυλί, το εκρατούσε αλυσοδεμένο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας μέσα σε μία μικρή αυλή περιφραγμένη γύρω γύρω από ψηλούς τοίχους από όλες τις πλευρές, με αποτέλεσμα το ζώο να μην μπορεί να ίδει γύρω του, μόνο τον ουρανό μπορούσε να κοιτάζει, και αυτό επίσης βρώμικο και χωρίς ιατρική φροντίδα, με πλήθος παρασίτων και ενδεχομένως και άλλων ασθενειών που θα διαπιστωθούν από την ιατρική του εξέταση.

Η οριστική αφαίρεση των ζώων διατάχθηκε από την Εισαγγελέα Πλημ/κών Πατρών κα Αναστασία Σταυράκη (σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 4039/2014 περί προστασίας των ζώων) και η εκτέλεση της Εισαγγελικής Διαταγής έγινε με την εποπτεία της Εισαγγελέως Υπηρεσίας κας Ευγενίας Μαγκλάρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατηγορούμενη απειθούσε στην Εισαγγελική Διαταγή επί 10 ημέρες, δηλ. εκρυβόταν μέσα στο σπίτι της και δεν παρέδιδε τα ζώα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Διοικητή του Β΄ Αστυν. Τμήματος Πατρών κ. Ιωάννη Αθανασόπουλου και των αξιωματικών κλπ. αστυνομικών οργάνων που επιλήφθηκαν της υπόθεσης να την ανεύρουν και να της αφαιρέσουν τα ζώα. Επίσης απειλούσε και εξύβριζε τους μηνυτές, και τελικά μόλις την 24-10-2017, μετά από προσωπική επίσκεψη και παρέμβαση του ίδιου του ανωτέρω Διοικητή του Β΄ Α.Τ., ανευρέθη η κατηγορούμενη και αναγκάσθηκε να παραδώσει τα ζώα  για να αποφύγει την εκ νέου αυτόφωρη σύλληψή της για την απείθεια που διέπραττε απέναντι στην Εισαγγελική Διαταγή.

Τα ζώα παραδόθηκαν στην εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπο του σωματείου μας κα Βασιλική Τσεκούρα, η οποία αμέσως τα μετέφερε στο κτηνιατρείο της συμπολίτου μας κτηνιάτρου κα. Γκέλυ Νάκου, στην Αρόη, όπου τους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και θα παραμείνουν εκεί όσο διάστημα χρειασθεί για την αποκατάσταση της υγείας τους και την διάσωση της ζωής τους (αν τελικά αυτό καταστεί εφικτό), με δαπάνες της εν λόγω φιλόζωης συμπολίτου μας και του φιλοζωϊκού μας σωματείου, και εν συνεχεία θα παραμείνουν προσωρινά σε φιλοξενία σε ξενώνα ζώων μέχρι να βρεθούν κατάλληλες οικογένειες για να τα υιοθετήσουν.

Η κατηγορούμενη μετά την αρχική επ΄αυτοφώρω σύλληψή της οδηγήθηκε την Δευτέρα 16-10-2017 ενώπιον του Β΄ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημ/κείου Πατρών για να δικασθεί για τις σχετικές  παραβάσεις του άρθρου 16 του Νόμου περί προστασίας ζώων (δηλ. για κακοποίηση και βασανισμό οικόσιτων ζώων συντροφιάς), πλην όμως η δίκη της ανεβλήθη λόγω  της αποχής των δικηγόρων κατά την ημέρα εκείνη και αφέθηκε ελεύθερη, και ορίσθηκε δικάσιμος η 15-1-2018.

Για τις συγκεκριμμένες παραβάσεις του άρθρου 16 Ν. 4039/2012 προβλέπονται αυστηρές ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και μέχρι 5 ετών, και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ, για κάθε ζώο.

Παράλληλα με την ποινική δίωξη και την οριστική αφαίρεση των ζώων επιβάλλεται από τον Δήμο και διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό. Επίσης με νέα Διάταξη του Εισαγγελέως μπορεί να απαγορευθεί η απόκτηση άλλου ζώου εις το μέλλον, από τον παραβάτη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ όλους όσους εβοήθησαν για την διάσωση των δύστυχων αυτών ζώων, και ιδιαίτερα τις παραπάνω Εισαγγελικούς λειτουργούς κ.κ. Αναστασία Σταυράκη και Ευγενία Μαγκλάρα, τον Διοικητή του Β΄ Α.Τ. Πατρών κ. Ιωάννη Αθανασόπουλο, τους αξιωματικούς Υπηρεσίας κ. Τόκα Τρύφωνα και Τάσση Γεράσιμο, καθώς και όλους τους υπόλοιπους αστυνομικούς του Β΄ Α.Τ. Πάτρας, για την ευαισθησία που επέδειξαν και την αμέριστη συμπαράστασή τους για τη διάσωση των παραπάνω ζώων.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ προς κάθε φιλόζωο και ευαίσθητο συμπολίτη μας να υιοθετήσει κάποιο από αυτά τα δύστυχα ζώα (ή να συνδράμει οικονομικά για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και φιλοξενίας τους).”

Πηγή: patrasevents