ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών η Ελλάδα επέστρεψε στις Διεθνείς Αγορές!

η Ελλάδα επέστρεψε στις Διεθνείς Αγορές
η Ελλάδα επέστρεψε στις Διεθνείς Αγορές

Η Ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου
Ο κύβος ερρίφθη, η κυβέρνηση έδωσε την εντολή και η χώρα επέστρεψε στις αγορές χρήματος! Με 5ετή τίτλο και πρόβλεψη για υπερκάλυψη έως και 3 φορές. Μετά από 3 χρόνια αποχής, η χώρα επιστρέφει (ξανά) στις αγορές καθώς εχθές το μεσημέρι λίγο πριν τις δύο, ανακοινώθηκε ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το παλαιό 5ετές, λήξης 2019. Συγκεκριμένα, αφορά πενταετή έκδοση ομολόγου και η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στις αναδόχους τράπεζες, BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank. Goldman Sachs και HSBC, να προχωρήσουν τη διαδικασία, με το ύψος της έκδοσης να εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει από τα 3 έως τα 4 δις ευρώ.

 

Με αυτή την ανακοίνωση, απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές για αγορά τίτλων ενώ, προκαλεί παράλληλα και τους κατόχους των ομολόγων που ωριμάζουν το 2019, για «ρολάρισμα» των τίτλων, με νέους λήξης το 2022 (ανταλλαγή).  Η αποτίμηση του τίτλου θα γίνει σήμερα (25 Ιουλίου) και οι συναλλαγές θα εκκαθαριστούν την 1η Αυγούστου.  Το παλαιό 5ετές λήξης 2019 θα το αγοράσει στο 3,17% ή 102,60 μονάδες βάσης οριακά καλύτερα από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς καθώς το πρώην 5ετές κυμαινόταν μεταξύ 3,53% με 3,32%. Το παλαιό 5ετές έχει αποσυρθεί από τα ταμπλό καθώς επίκειται η  ανταλλαγή του.

 

Από την Παρασκευή, οι επαφές ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ήταν συνεχείς και μετά από έντονη φημολογία, και αφού ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εξέτασε όλα τα σενάρια, έτρεξε την διαδικασία. Στόχος είναι η απόδοση να κυμανθεί πολύ χαμηλότερα από το 4,95% που πλήρωσε ήδη η χώρα με το ομόλογο Σαμαρά.

Μαξίμου: Σημαντικό βήμα στρατηγικής για βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις αγορές

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από, μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019 και μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση αποσκοπεί στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών, στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019 και στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Από το Μαξίμου, επισημαίνουν ότι η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

  1. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
  2. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
  3. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
  4. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
  5. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

 

Η σύγκριση με Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία

 

 Συγκριτικά με άλλες χώρες που πέρασαν από την δοκιμασία των μνημονίων και επέστρεψαν στις αγορές, η ελληνική επιστροφή θεωρείται ότι έχει καλύτερες προοπτικές από ότι η Κύπρος το 2014 που εξέδωσε 5ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 750 εκατ. ευρώ. Τότε πλήρωσε επιτόκιο 4,75% ενώ οι προσφορές έφθασαν στα 2 δις ευρώ.  Η Κύπρος το 2017 ξαναβγήκε στις αγορές με 7ετές ομόλογο άντλησε 850 εκατ. ευρώ προσφέρθηκαν 3,7 δις ευρώ ενώ το επιτόκιο ήταν 2,75%.

 Από την άλλη η Πορτογαλία βγήκε στις αγορές κατευθείαν με 10ετές ομόλογο για 3 δις ευρώ. Το υπερκάλυψε πάνω από 3 φορές, με προσφορές 9,5 δις και επιτόκιο 5,11%. Τέλος, η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές και αυτή 10ετές ομόλογο με στόχο 1 δις ευρώ.

 

Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών στο Χρηματιστήριο

Στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ανέφερε πως για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου επιλέχθηκαν οι προαναφερθείσες έξι τράπεζες, ως ανάδοχες.

Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί κοντά στο 4,2% ή ακόμα και κάτω από το 4%. Ωστόσο, αυτό φαίνεται δύσκολο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και το πιθανότερο είναι να κλειδώσει ανάμεσα 4,3% και 4,5%. Σε κάθε περίπτωση η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση θα γίνει την 1η Αυγούστου.

Το Δημόσιο απευθύνει πρόσκληση τόσο προς τους κατόχους ομολόγων με έτος ωρίμανσης το 2019, που εκδόθηκαν το 2014 για «ρολάρισμα» (ανταλαγή) των τίτλων τους, με νέους που θα λήγουν το 2022.

Σύμφωνα με αναλυτές, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για επιτόκιο μεταξύ 4,5% και 4,95% τότε υπάρχουν ξεκάθαρα  κέρδη για την χώρα, αλλά δεν δικαιολογούνται θριαμβολογίες. Τα κέρδη είναι εμφανή. Το πρώτο, είναι η χρηματοδότηση που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να φτιάξει ένα αποθεματικό περίπου 9- 10 δις ευρώ για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των μηνών μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως έχει ζητήσει και η Κομισιόν.  Επίσης, είναι και το κέρδος στο πεδίο της πολιτικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί, έχουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ανεβάσει το θέμα της επιστροφής στις αγορές και η εξέλιξη του, κρύβει πολιτικό κόστος ή κέρδος για όλους τους εμπλεκόμενους.  Επίσης, ένα τρίτο κέρδος, είναι ότι οι , μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τα funds, που «ορίζουν» τις αγορές, θέλουν την έκδοση καθώς μυρίστηκαν κέρδος. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση τους κρατά ευχαριστημένους, χωρίς κόστος για την χώρα, με στόχο την βοήθειά τους στην επόμενη έκδοση, που αναμένεται να έχει καλύτερο επιτόκιο, αλλά και να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της απεξάρτησης από τα μνημόνια.

Η τριπλέτα των ελληνικών εκδόσεων εντός μνημονίων

Μετά την αποτυχία του 2010, όταν βγήκαμε στις αγορές ζητώντας 1 δις και πήραμε μόνο 300 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η καλή έξοδος του Απριλίου 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκδώσει 5ετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95% και spread (διαφορά από το γερμανικό ) 4,37%. Τώρα, αν και ακόμα δεν είναι γνωστό το επιτόκιο της ελληνικής έκδοσης, το γερμανικό ήταν στο -0,184%. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει η σύγκριση 2014 με το 2017, ο νέος τίτλος θα έπρεπε να είχε επιτόκιο  κάτω από το 4,18%.

Όμως αυτή η σύγκριση είναι  σε μεγάλο βαθμό άδικη, δεδομένης της συγκυρίας, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του βασικού σεναρίου, τότε παραμένει σε καλύτερο επίπεδο από τους τίτλους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επέστρεψαν στις αγορές.

Ανοδικό ράλι στο 2ετές ελληνικό ομόλογο μετά την επιστροφή στις αγορές!

Στο 3,21%, έπεσε το 2ετές ομόλογο μετά την ανακοίνωση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές! Το 10ετές διατηρεί την απόδοσή του κοντά στο 5,28%, αλλά η εξελίξεις, είναι «μουσική στα αυτιά» των επενδυτών, που βλέπουν την αναμενόμενα υψηλή απόδοση ως ευκαιρία για σημαντικά κέρδη!

 Το ελληνικό δημόσιο έκανε πρόσκληση σε επενδυτές για αγορά τίτλων και στους κατόχους των ομολόγων που ωριμάζουν το 2019, για ανταλλαγή με τους νέους που θα λήγουν το 2022.

Παράλληλα τα καλά νέα από το ΔΝΤ που προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για ανάπτυξη της ευρωζώνης, δείχνουν ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας με αποτέλεσμα  το γερμανικό 10ετές ομόλογο να διαμορφωθεί στο 0,49%, το ισπανικό στο 1,45%, το ιταλικό στο 2,04% και το πορτογαλικό στο 2,88%.

Ποιοι θα αγοράσουν το ελληνικό ομόλογο;

Από επενδυτές του εξωτερικού εκτιμάται ότι θα γίνουν προσφορές ύψους 1,6 δις ευρώ. Επίσης οι ανάδοχοι θα μπορούσαν να αγοράσουν ο καθένας από ένα μερίδιο της έκδοσης και να τα μοιράσουν στην συνέχεια σε άλλους επενδυτές.  Συνολικά, η εκτίμηση είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες και το Κοινό Κεφάλαιο θα καλύψουν κάτι λιγότερο από το μισό της νέας έκδοσης (47%), περίπου 1,4 δις ευρώ.

Σύμφωνα εκτιμήσεις αναλυτών πάνω στο βασικό σενάριο, σημαντικό μέρος από τα 3 δις της έκδοσης αναμένεται να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να βάλλουν 600-800 εκατ. ευρώ. Επίσης, όπως είναι γνωστό, το CIF (Κοινό Κεφάλαιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων) έχει 6,8 δις ευρώ σε ομόλογα ονομαστικής αξίας και ακόμα 5,6 δις σε τρέχουσας αξίας, όπως και έντοκα γραμμάτια αξίας 3,91 δις. Εδώ μπορεί με swap (ανταλλαγή) να συμμετάσχει με ακόμα περισσότερα κεφάλαια.

Τι είναι αυτό το… ομόλογο; 

Αν και η είδηση της επιστροφής της χώρας στις αγορές είναι πολύ σημαντική, ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι όλες αυτές οι τεχνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται. Ομόλογο, κουπόνι, τοκομερίδιο, ονομαστική αξία και άλλα πολλά…

Πρακτικά, ένα ομόλογο είναι ένα δάνειο, το οποίο παίρνεις από ιδιώτες επενδυτές. Όπως ένας καταναλωτής μπορεί να δανειστεί από μία τράπεζα, έτσι και το Δημόσιο, εκδίδει ένα χρεόγραφο, το οποίο αναγράφει τους όρους του δανειστού. Το πότε θα πληρωθεί τι και σε ποιόν.

Ο εκδότης του τίτλου (το Δημόσιο) πρέπει να πληρώσει, στη λήξη του τίτλου την ονομαστική του αξία, σε αυτόν που το κρατάει. Δηλαδή να αποπληρώσει το δάνειο. Αν το ομόλογο έχει κουπόνι, τότε σε τακτά προκαθορισμένα διαστήματα θα πληρώνει και μέχρι την λήξη του, ένα ποσό που θα αντιστοιχεί σε τόκους. Τα ομόλογα είναι καθορισμένης διάρκειας, ένα διάστημα το οποίο λέμε ωριμότητα. Η ονομαστική αξία είναι το αρχικό ποσό έκδοσης του χρεογράφου το οποίο ο στη λήξη του ομολόγου θα πρέπει να επιστραφεί.

Περισσότερα για το θέμα Άνοιξε το βιβλίο προσφορών η Ελλάδα επέστρεψε στις Διεθνείς Αγορές! – KontraNews.gr