Δέκα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007, την αποφράδα αυτή ημέρα που έμελλε να γίνει η αρχή για την πιο τραγική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της Ηλείας. 46 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης παραδόθηκαν στις φλόγες.
Η πύρινη λαίλαπα δεν άφησε ανέγγιχτη ούτε την Αρχαία Ολυμπία. Ο Κρόνιος λόφος έγινε παρανάλωμα του πυρός, ενώ και ο αρχαιολογικός χώρος κινδύνευσε με ολοκαύτωμα. Εικόνες που προκάλεσαν δέος σε όλο τον πλανήτη.
Δέκα χρόνια μετά, η εικόνα των πυρόπληκτων περιοχών έχει αλλάξει. Τα σπίτια ξαναχτίστηκαν, οι λόφοι πρασίνισαν και οι περισσότεροι συνέχισαν και πάλι τη ζωή τους, ή έκαναν μια καινούρια αρχή. Ωστόσο οι μνήμες είναι τόσο ζωντανές και χαραγμένες στο μυαλό όλων που δεν είναι εύκολο να «ξεθωριάσουν». Πολύ περισσότερο σ’ εκείνους τους ανθρώπους, που έχασαν συζύγους, παιδιά, γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλους, συγχωριανούς, τα σπίτια, τις περιουσίες τους. Ο πόνος, και η θλίψη για τα αδικοχαμένα θύματα δεν θα πάψουν ποτέ. Όπως η οργή για την αδιαφορία και τις παραλείψεις της πολιτείας.
Δέκα χρόνια μετά, η Ηλεία ακόμα περιμένει βοήθεια από ένα κράτος που δεν κατάφερε, να προχωρήσει στην ανασυγκρότησή της, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις όλων των κυβερνώντων, από τότε μεχρι σήμερα. Δέκα χρόνια μετά, ο απολογισμός είναι αρνητικός. Οι χρηματικές αποζημιώσεις που δόθηκαν, δεν επαρκούσαν για να αναστραφεί η οικονομική κατάρρευση και η διάλυση του κοινωνικού ιστού. Άλλωστε, δεν υπήρξε ποτέ συνολικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Η Αρτέμιδα ήταν το χωριό που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές εκείνη την αποφράδα μέρα.
Δεκαοχτώ άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή αφού δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις πύρινες γλώσσες που τους είχαν ζώσει.
Διαβάστε το ιστορικό της τραγωδίας και όσα συνέβησαν λεπτό προς λεπτό στο thebest.gr
Add Comment