NEWS ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Αχαΐα: «Πράσινο φως» για έργο 7 εκατ.ευρώ

Την επικαιροποιημένη θετική απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, για τα αναγκαία έργα που αφορούν στη βόρεια παράκαμψη Κάτω Αχαΐας-Αράξου, με βελτίωση της υπάρχουσας εθνικής οδού, έλαβε χθες βράδυ ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει την εκτέλεσή τους.

 

ΔΥΟ ΜΕΡΗ
Οπως αναλύθηκε στη συνεδρίαση, ο δήμος προτάσσει δύο σκέλη του μεγάλου έργου, που θ’ αποτελέσει και την πρώτη φάση μιας μεγαλύτερης εργολαβίας. Ειδικότερα αυτή θα περιλαμβάνει:
>Την Κάτω Αχαΐα, στο σημείο όπου εμπλέκεται η ΕΡΓΟΣΕ και ο δρόμος είναι παράλληλος με τις γραμμές του τρένου, με πρόταση για ανισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση στην Αράξου.
>Τη Λακκόπετρα, με μεγάλο μήκος, περιοχή «εύφορη» για να γίνει το έργο, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

 

ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ
Αρχικά, ο δήμος διεκδικεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την πληρωμή 570.000 ευρώ για τη σχετική τεχνική μελέτη (α’-β’ φάση) και για τα δύο παραπάνω μέρη – κατά προτεραιότητα – κονδύλι 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτά τα χρήματα στην πραγματικότητα θα καλύψουν την α’ φάση κι έτσι θα απομείνει το πλαίσιο ολοκλήρωσης, με τη β’ φάση αλλά αρκετά αργότερα.

 

Η ΜΕΛΕΤΗ
Με το έργο να χρηματοδοτείται, είτε από την ΠΔΕ είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεγάλη καθυστέρηση εμφανίζει η μελέτη που η ΠΔΕ έχει αναθέσει σε ιδιωτικό γραφείο και η οποία σήμερα ίσα που φτάνει στο 50%.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, λέει στην «Π», ότι κανονικά όλο το έργο θα έπρεπε να έχει γίνει με 15 εκατ. ευρώ, μέσω της ΠΔΕ, χαρακτηρίζει σημαντικό τον αποχαρακτηρισμό της Πατρών-Πύργου κα τη μετατροπή της σε δημοτικό δρόμο (στο ύψος των οδών Απ. Ανδρέου και Αράξου), ενώ προσβλέπει σε ανάπτυξη, αφού ο οδικός άξονας διασχίζει το τουριστικό «φιλέτο» της περιοχής, φτάνοντας μέχρι το πολιτικό αεροδρόμιο, που ζητούμενο είναι η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η μεταφορά αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: Pelop.gr

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την Έντυπη Έκδοση