Στις 27 Αυγούστου γιορτάζουμε τον Άγιο Φανούριο, εκείνη τη μέρα καθώς και την παραμονή στη παράκληση γεμίζουν οι εκκλησίες μας φανουροπιτες.
Λίγα πράγματα γνωρίζουμε γι αυτόν τον Άγιο.
Μετά το 15ο αιώνα, στη Ρόδο κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης της πόλεως ανακαλύφθηκε ένας ναός με παλαιές εικόνες. Μέσα σε αυτές τις εικόνες ήταν και του Αγίου ο οποίος φορούσε στρατιωτικά ρούχα και κρατούσε ένα κερί και ένα σταυρό. Αυτό που ξεχώριζε ήταν το όνομα ” Άγιος Φανώ”. Στην εικόνα του απεικόνιζοταν το μαρτύριο του και πιθανότητα ήταν στρατιώτης. Το όνομα του Αγίου δόθηκε από τον μητροπολίτη της Ρόδου ο οποίος βρήκε το ναο και τον αφιέρωσε στον Άγιο Φανούριο.
Πως όμως καθιερώθηκε να πηγαίνουμε φανουροπιτες στον Άγιο?
Ακριβώς κάνεις δεν γνωρίζει πως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο. Σύμφωνα με τη λαϊκή φαντασία η μητέρα του Αγίου ήταν πολύ αμαρτωλή και πήγε στη κόλαση. Και πάρα τις προσπάθειες του Αγίου δεν μπόρεσε να βοηθήσει τη ψυχή της. Έτσι όλες οι νοικοκυρές εκείνη τη μέρα σπεύδουν να φτιάξουν τις φανουροπιτες και να τις πάνε στην εκκλησία να διαβαστούν για να συγχωρέσει η ψυχή της μητέρας του. Αλλά και όχι μόνο…..αλλοι πάνε τη φανούροπιτα για να τους φανερώσει κάτι αξίας χρηματικής η συναισθηματικής που έχασαν, άλλοι για να τους φανερώσει τη τύχη τους, άλλοι μια δουλειά, ακόμα και γυναίκες ανύπαντρες για να τους φανερωθει ο γαμπρός.
Παρακάτω θα βρείτε τη μοναστηριακή φανουροπιτα μαζί με την ευχή που διαβάζετε κατά τη παρασκευής της φανουροπιτας. Τη φανουρόπιτα δε τη κόβουμε από το σπίτι αλλά στην εκκλησία μόλις διαβαστεί.
Υλικά
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα, ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε : 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδιακαι βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.
Ευχή
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος,
ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα
πλουσιοπάροχος χορηγός,
ο δοτήρ των αγαθών,
ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας,
η ελπίς των απηλπισμένων,
η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα
και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας,
εις δόξαν σήν και τιμήν
του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ,
τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους,
πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου,
δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.
Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον,
οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου,
ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει
υμνώσι καί δοξάσωσι
το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου,
πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου,
του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου,
του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων.
Αμήν.
Add Comment