BUSINESS NEWS

«Η Ελλάδα σε απίστευτα ευνοϊκή θέση για υλοποίηση ενεργειακών σχεδίων»

Η απόκτηση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία με επικεφαλής την ιταλική Snam, μέρος της οποίας αποτελεί και η βελγική Fluxys SA, αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατης συνέντευξης στην γαλλόφωνη οικονομική εφημερίδα «L’ Echo», του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Fluxys κ. Pascal De Buck.

Ο κ. Pascal De Buck μιλά για τη στρατηγική σημασία της απόκτησης του ΔΕΣΦΑ, δεδομένης της θέσης του δικτύου για την παροχή αερίου στην Ευρώπη, μια και βρίσκεται κοντά στον υπό κατασκευή αγωγό TAP.

Ο κ. Pascal De Buck υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα είναι σε απίστευτα ευνοϊκή θέση για να υλοποιήσει τα σχέδια για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή φυσικού αερίου μειώνεται και χρειάζεται υποστήριξη των χωρών των ανατολικών συνόρων της για την συνέχιση του εφοδιασμού της βόρειας Ευρώπης. Επίσης αναφέρει ότι η Ελλάδα και τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή όπου η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Βέλγιο, σε προηγούμενα δημοσιεύματά της σχετικά με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα τρία μέλη της κοινοπραξίας (Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.) δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή, αφού συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ.

Ππαράλληλα τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το διαχειριστή του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου είναι πολύ καλά, μια και τα καθαρά του κέρδη το 2017, έφτασαν τα 86 εκατομμύρια ευρώ και διαθέτει αποθεματικό αξίας 228 εκατομμύριων ευρώ.

Η βελτίωση των μεγεθών αυτών συνδέονται με την αλλαγή προς το καλύτερο, της κατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα, γεγονός που είχε θετικό αντίκτυπο και στα έσοδα του ΔΕΣΦΑ, εκτιμούν στο Βέλγιο.

Ο όμιλος FLUXYS, μητρική εταιρεία του φορέα εκμετάλλευσης του βελγικού δικτύου φυσικού αερίου, δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία.

Η FLUXYS S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ συμμετέχει επίσης σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αε ρίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company)

Πηγή: Κώστας Κέντζος Ecozen.gr