ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Σύγχρονος αυτοκινητόδρομος η Αμβρακία που θα φτάνει μέχρι Άκτιο και Λευκάδα

Σε τροχιά υλοποίησης μετά από περίπου 7 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης έχει μπει πλέον η Αμβρακία Οδός η οποία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υποδομών προς τους τοπικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το 2020. Η Αμβρακία Οδός αποτελεί τον πρώτο κάθετο άξονα της Ιόνιας Οδού.

Ξεκινά από τον Αμβρακία και καταλήγει στην υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου παρακάμπτοντας τις πόλεις της Αμφιλοχίας και της Βόνιτσας. Η εργολαβία Περιλαμβάνει τη μετατροπή του δρόμου από την Αμβρακία μέχρι το Άκτιο σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, με συνολικό μήκος 48,5 χλμ, 4 λωρίδες κυκλοφορίας. Ο προϋπολογισμός που έργου φτάνει τα 291 εκ. ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος θα συνδέει το Αεροδρόμιο του Ακτίου και το νησί της Λευκάδας με την Ιονία Οδό.

Μιλώντας για το θέμα η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, σημείωσε ότι πρόκειται για μια ευχάριστη είδηση καθώς δημιουργείται ένα μεγάλο έργο που αλλάζει τον χάρτη της περιοχή και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδος.

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών το έργο βρίσκεται πλέον σε καλή εξέλιξη. Είναι ένα έργο που παρουσίαζε πρόβλημα στη δυτική παράκαμψη της Αφιλοχίας σήμερα όμως παρουσιάζει πρόοδο πάνω από 50%. Είμαστε σε καλό δρόμο και μόνο που γίνεται η αρχή αυτό είναι μια μεγάλη ελπίδα. Μέχρι το 2020 ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έχει ολοκληρωθεί», επισήμανε η κυρία Σταρακά.

Στο μεταξύ, όπως εξήγησε, ένα σημαντικό ποσό ύψους 4εκ. ευρώ από τα 35,5εκ. ευρώ που εξασφάλισε για τη Δυτική Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης προορίζονται για την άρσης της επικινδυνότητας του υφιστάμενου δρόμου Αμφιλοχίας-Βόνιτσας και Βόνιτσας-Ακτίου.

Παράλληλα αυτό το διάστημα «τρέχουν» οι εργασίας που αφορούν την συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου Μοναστηράκι-Πάλαιρος-Μύτικας που έχουν προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Αυτό το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου ή το αργότερο τις αρχές Ιουνίου προκειμένου και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία πριν την τουριστική περίοδο.

Τέλος, όπως είπε η κυρία Σταρακά, στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Βόνιτσα θα γίνει αποδοχή της πίστωσης 3,5εκ. ευρώ που ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών για το δρόμο Κατούνα-Λουτράκι, ένα έργο που ανήκει στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Βόνιτσας. Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελούσε για χρόνια αίτημα των πολιτών και θεωρείται σημαντικό επαρχιακό δίκτυο αφού, πέραν της σύνδεσης της Κατούνας με το Λουτράκι, θα διευκολύνει και την σύνδεση με την Αμβρακία. Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε πριν δύο μήνες και το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοπρατηθεί.

thebest.gr