NEWS ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Υποστήριξη αγροτών με τον προσωπικό τους Γεωπόνο

Με σταθερά βήματα η Αγροτική δραστηριότητα στην Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τα υψηλά στάνταρτ που έχει η Βόρεια Ευρώπη όσον αφορά την άμεση υποστήριξη των Αγροτών.

Τα 3 προγράμματα ένταξης Νέων Αγροτών έδειξαν μια ποιοτική στροφή μια και υπήρξε ένας αρκετά μεγάλος αριθμός πτυχιούχων ( Γεωπόνων) αλλά και ηλικιακά αποτέλεσε μια ισχυρή ανανέωση με πραγματικά νέους ανθρώπους με όρεξη για δημιουργία, νέες ιδέες και φιλότιμο.

Έτσι στην δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του Συστήματος Παροχής Συμβουλών στους αγρότες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε ότι «φτιάχνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή πιστοποιημένων συμβουλών στον Έλληνα παραγωγό. Ουσιαστικά, επαναφέρουμε τον γεωπόνο στο χωράφι, τον κτηνίατρο στη στάνη. Ο αγρότης θα έχει την πραγματική συμπαράσταση για να βελτιώσει το προϊόν του και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του και το εισόδημά του».

 

Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση και εκδοθεί η υπουργική απόφαση, αναμένεται να προκηρυχτεί στις αρχές του 2018, το σχετικό μέτρο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Με τα κονδύλια αυτά, ο αγρότης θα έχει πρόσβαση στις συμβουλές των ειδικών χωρίς να επιβαρύνεται ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής, Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, ανέφερε ότι με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης «μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου σε εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού 1306-1307/2013 για το σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών».

 

Σύμφωνα με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, το οποίο τίθεται για δύο εβδομάδες σε διαβούλευση, επιδίωξη του ΥΠΑΑΤ είναι η στήριξη και η ενίσχυση των κλάδων και των παραγωγών, ιδίως των μικρομεσαίων, η επίλυση των άμεσων και τον μεσοπρόθεσμων προβλημάτων σε όλους τους τομείς, η προσαρμογή όλων των παραμέτρων στις σημερινές απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς και η παροχή των διαθέσιμων μέσων και των αναπτυξιακών εργαλείων για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Παράλληλα, μέσω της Υπουργικής Απόφασης καθορίζονται τα 9 πεδία και οι άξονες που αφορούν μεταξύ άλλων στις αρμόδιες εποπτικές αρχές, στις προϋποθέσεις πιστοποίησης των γεωργικών συμβούλων για την ένταξή τους στο σύστημα, στις αρχές λειτουργίας του συστήματος, στα θεματικά πεδία γεωργικών συμβουλών, οι ομάδες ωφελούμενων παραγωγών και οι προτεραιότητες ένταξής τους.

Στο εθνικό σύστημα γεωργικών συμβουλών θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα (γεωτεχνικοί) ή φορείς που θα παρέχουν πιστοποιημένες γεωργικές συμβουλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη επίβλεψη του εγχειρήματος (πιστοποίηση-επιμόρφωση-αξιολόγηση-έλεγχος) θα βρίσκεται στο υπουργείο και συγκεκριμένα στον οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

 

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν περισσότερες από 250 δομές σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί και των πιο απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Πηγή eleftheria.gr