NEWS ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Γάλα γαϊδούρας – ακριβότερο από γαλλική σαμπάνια, άοσμο, αρκετά γλυκό και ευεργετικό όπως το μητρικό

Γάλα γαϊδούρας
Γάλα γαϊδούρας

Γάλα γαϊδούρας

Γάλα γαϊδούρας – Καιρό τώρα, έπεσε στην αντίληψη μας (και στον ουρανίσκο μας) ένα είδος γάλακτος για το οποίο στο παρελθόν είχαν γραφτεί αρκετά πράγματα αλλά ποτέ μέχρι πρόσφατα δεν είχε περάσει στην ευρεία κατανάλωση ή -τουλάχιστον- έστω και σε μια πιο περιορισμένη. Πρόκειται για ένα γάλα το οποίο κοστίζει περισσότερο από μία γαλλική σαμπάνια, είναι άοσμο και αρκετά γλυκό και σύμφωνα με τις έρευνες είναι ευεργετικό όπως το μητρικό. Ο λόγος για το γάλα γαϊδούρας, του πιο παρεξηγημένου και συνάμα του πιο υπομονετικού και ταπεινού ζώου στη γη, για την παραγωγή του οποίου τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από κάποιες ελληνικής φάρμες, κυρίως της βορείου Ελλάδας.

Οι καλλυντικές, αντιγηραντικές και θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουρόγαλου ήταν ήδη γνωστές από τα αρχαία χρόνια και, παρόλο που στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως προϊόν, στο εξωτερικό κάνει θραύση με τους καταναλωτές να πληρώνουν μέχρι και 400 ευρώ για μία κρέμα με γάλα γαϊδούρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, μεγάλες εταιρίες καλλυντικών του εξωτερικού παίρνουν κατεψυγμένο γάλα γαϊδούρας από Έλληνες παραγωγούς και το χρησιμοποιούν ως βάση για αντιγηραντικές και αναπλαστικές κρέμες προσώπου, σαμπουάν, μάσκες, κρέμες χεριών και σαπούνια, οι τιμές των οποίων ξεκινάνε από 8 (για το σαπούνι) και 30 (για την κρέμα) ευρώ και μπορεί να φτάσουν εως και 400 ευρώ, αναλόγως το προϊόν.

Στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης του Μετσόβου Ιωαννίνων, στον οικισμό Χρυσοβίτσας, και σε μια έκταση 18 στρεμμάτων σε απάνεμη πλαγιά, περιτριγυρισμένο από καταπράσινα δάση και με πανοραμική θέα προς το Μέτσοβο και την Εγνατία Οδό, βρίσκεται η ΦΑΡΜΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ. Σε αυτή την άκρη σχεδόν της ελληνικής γης, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε από τον Οκτώβριο του 2014 η επιχείρηση του Αθανάσιου Μπούγια, με πολύ μεράκι και ζήλο, αλλά και με ευαισθησία προς το περιβάλλον που την φιλοξενεί, κυρίως όμως προς τα συμπαθητικά τετράποδα, τα γαϊδουράκια, τα οποία εκτρέφονται με αγάπη και μεγάλη φροντίδα για την παραγωγή του πολύτιμου προϊόντος που μπορούν να προσφέρουν, το γάλα τους.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο newmoney.gr/ ο Θανάσης Μπούγιας είχε πει σχετικά: «Η δημιουργία της φάρμας ξεκίνησε από χόμπι: αγοράζοντας μερικά γαϊδουράκια στην αρχή. Περνώντας ο καιρός, μας τηλεφωνούσαν όλο και περισσότεροι ντόπιοι αλλά και από γειτονικές περιοχές με την πρόθεση να μας πουλήσουν και άλλα γαϊδουράκια. Τον Νοέμβριο του 2014 φτάσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας στη φάρμα 30 ζώα και το πράγμα άρχισε σιγά-σιγά να σοβαρεύει. Οι άνθρωποι που μας είχαν πουλήσει ή ήθελαν να μας πουλήσουν γαϊδουράκια ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν: “Για γάλα τα θέλετε” και εμείς απαντούσαμε αρνητικά δίχως δεύτερη σκέψη. Συνεχίζοντας να αγοράζουμε γαϊδουράκια, το κόστος της συντήρησης του πληθυσμού αυτών των χαριτωμένων τετράποδων άρχισε να μεγαλώνει».

Τα 150 και πλέον ζώα που εκτρέφονται στον χώρο, προσφέρουν υψηλής ποιότητας φρέσκο παστεριωμένο γάλα, ελεγμένο από πιστοποιημένο εργαστήριο, στο οποίο εμπεριέχονται όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά, που έχουν καταστήσει το γάλα γαϊδούρας το αμέσως πιο πολύτιμο διατροφικό προϊόν, ως προς τη σύνθεσή του και τα χαρακτηριστικά του, μετά το μητρικό γάλα.

Το θηλυκό γαϊδούρι ζευγαρώνει μετά το 3ο έτος της ηλικίας του και η εγκυμοσύνη κρατάει μέχρι 374 μέρες. Μετά τη γέννα, η μητέρα παράγει γάλα για τους επόμενους 10 μήνες, ενώ το πουλάρι απογαλακτίζεται στους 4 με 6 μήνες, όπου αρχίζει να λαμβάνει κανονική τροφή, ωστόσο συνεχίζει παράλληλα να θηλάζει. Προκειμένου λοιπόν το άρμεγμα της γαϊδούρας να είναι παραγωγικό, το ζώο θα πρέπει να αρμέγεται 3 φορές τη μέρα και το πουλάρι θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη μητέρα του τρεις ώρες πριν από το πρώτο άρμεγμα, ενώ κατά μέσο όρο μία γαϊδούρα παράγει συνολικά 1,5 λίτρο γάλα την ημέρα.

Αμέσως μετά το μηχανικό άρμεγμα των όνων, το γάλα υποβάλλεται σε φιλτράρισμα και παστερίωση, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που διέπουν την διάθεση του γάλακτος των ιπποειδών στην ευρωπαϊκή αγορά. Μετά την διαδικασία της παστερίωσης, το γάλα εμφιαλώνεται σε γυάλινες αποστειρωμένες φιάλες των 100 και 200 ml και διατηρείται στα ψυγεία, μέχρι την κατανάλωσή του.

Ο Θανάσης Μπούγιας και η Παναγιώτα Τσοβίλη δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τα μικρά επιτεύγματα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Αλλωστε, δεν ξεχνούν ότι όλα ξεκίνησαν από ένα χόμπι για να καταλήξουν σε ένα προϊόν που από μόνο του είναι μια καινοτομία. Είναι συσκευασμένο και επώνυμο, ελεγμένο και πιστοποιημένο. Βρίσκεται στα ψυγεία των καταστημάτων και έχει διάρκεια 9 ημερών – πρόκειται δηλαδή για φρέσκο γάλα. Διατίθεται σε κομψή γυάλινη συσκευασία των 100 ml και στοιχίζει λίγο πάνω από τα 10 ευρώ. Εν ολίγοις, ένα νέο προϊόν δημιουργεί τις συνθήκες για την ύπαρξη μιας νέας αγοράς.

«Γινόμαστε αποδέκτες καθημερινά επισκεπτών από όλες τις γωνιές της χώρας»

Σε μια ανάρτηση του στο Facebook, ο Αθανάσιος Μπούγιας είχε αναφερθεί στην επιχείρηση του και στις επισκέψεις που δέχεται από τον κόσμο: «Στην φάρμα μας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου και συγκεκριμένα στο χωριό Χρυσοβίτσα, γινόμαστε αποδέκτες καθημερινά επισκεπτών από όλες τις γωνιές της χώρας μας και όχι μόνο. Οι επισκέπτες ξεναγούνται στην φάρμα, μπορούν να δουν τα συμπαθέστατα τετράποδα από κοντά, να κάνουν βόλτα στο δάσος με αυτά καθώς και όλη την διαδικασία (άρμεγμα, παστερίωση, εμφιάλωση, συσκευασία, διανομή) που χρειάζεται το φρέσκο γάλα γαϊδούρας μέχρι να φτάσει στα επιλεγμένα καταστήματα που συνεργάζεται η Φάρμα Μετσόβου, προς διάθεση στους πελάτες μας.

Τα συναισθήματα των επισκεπτών μας αντικρίζοντας τα γαϊδουράκια μας ποικίλα, όλοι τους έχουν κάτι να θυμούνται με πρωταγωνιστές αυτά τα ζώα, μιας και ιστορία των γαϊδουριών πάει πολλά χρόνια πίσω.

Ο καθένας από αυτούς λοιπόν έχει να μας διηγηθεί και μια μικρή ιστορία. Εμείς με γνώμονα την παράδοση αλλά και τον σεβασμό και την αγάπη γι αυτά τα ζώα, καταγράφουμε όλες τις εξιστορήσεις τους, αλλά και ιστορίες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, με σκοπό να τις δημοσιεύσουμε και να τις μοιραστούμε μαζί σας. Ξεκινάμε από σήμερα με την πρώτη αφήγηση ενός επισκέπτη μας και σταδιακά θα δημοσιεύονται και άλλες…»

Πηγή: Το (όχι πια) αλλόκοτο λευκό βάλσαμο του Μετσόβου – tamtam.news