NEWS ΥΓΕΙΑ

Fitsteps.gr: Γιατί χάνω βάρος και το ξαναπαίρνω?

Χάνω βάρος και το ξαναπαίρνω

Χάνω βάρος και το ξαναπαίρνω….Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο των ανθρώπων που ξεκινούν δίαιτα και τελικά αποτυγχάνουν να διατηρήσουν το βάρος που χάνουν στη διάρκεια της δίαιτας. Χάνω βάρος και το διατηρώ σημαίνει πολλά, αλλά 3 πράγματα είναι πολύ βασικά.

Το πρώτο είναι να μην ξεκινήσουμε μια δίαιτα πείνας και δυστυχίας η οποία θα μας οδηγήσει σε μια ακατάλληλη διατροφική συμπεριφορά σε στερητικά σύνδρομα και βουλιμικές τάσεις και με τα παραπάνω κανένας δεν μένει αδύνατος.

Δεύτερο και σημαντικό, πρέπει να έχουμε έλεγχο το τι βάρος χάνουμε. Το βάρος μας δεν αποτελείται μόνο από λίπος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι επιτυχημένη μια δίαιτα αν μας βοήθησε να χάσουμε 10 κιλά, αν δεν ξέρουμε τι είναι αυτά τα κιλά. Πιθανόν από αυτά τα 10 κιλά, τα 5 να είναι λίπος και τα υπόλοιπα 5, υγρά και κυτταρικές ίνες. Αυτό είναι μια αποτυχία που εσείς δεν το ξέρετε φυσικά γιατί ανεβαίνετε στη ζυγαριά και βλέπετε -10 κιλά και είστε ευχαριστημένοι. Γιατί όταν εκτός από το λίπος μειώνουμε τον άλιπο ιστό μας μειώνουμε το μεταβολισμό μας. Και αν σας φαίνεται ασήμαντο ο άλιπος ιστός μας είναι όλα τα άλλα που έχουμε πάνω μας εκτός του λίπους (σπλάχνα, μυς, κόκαλα κ.τ.λ). Όταν λοιπόν μειώνουμε τον άλιπο ιστό μας, μειώνουμε το μεταβολισμό μας με αποτέλεσμα να παχαίνουμε με το παραμικρό.

Τρίτο και πάρα πολύ σημαντικό είναι να χάσουμε βάρος κοντά στο τρόπο ζωής μας και σεβόμενοι τις γευστικές μας τάσεις. Δε μπορούμε να προτείνουμε μια δίαιτα σε κάποιον που το βασικό του γεύμα είναι το βραδινό ή δεν τρώει κάποια τρόφιμα είτε γιατί δεν του αρέσουν είτε γιατί δεν τα βρίσκει εύκολα είτε γιατί θέλει κάτι ποιο οικονομικό και να δώσουμε ένα ανέφικτο εφαρμοστικά πρόγραμμα. Τότε μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόγραμμα παρά καλό. Και αυτό γιατί δεν θα οικειοποιηθεί μια διατροφική συμπεριφορά ώστε να εφαρμοστεί και να είναι στη καθημερινότητα του.

Fitsteps Tips

Οπότε για μια επιτυχημένη δίαιτα πρέπει:

  1. Δεν λιμοκτονούμε
  2. Σέβομαι τη διατροφική μου συμπεριφορά
  3. Χάνω βάρος και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι λίπος και το διαπιστώνω.

Πηγή: Γιατί χάνω βάρος και το ξαναπαίρνω – Fitsteps.gr