NEWS ΤΕΧΝΗ

Το βιβλίο που μπορεί να σκοτώσει όποιον το αγγίζει

Το βιβλίο που μπορεί να σκοτώσει όποιον το αγγίζει
Το βιβλίο που μπορεί να σκοτώσει όποιον το αγγίζει

Ο Robert M. Kedzie, χειρουργός στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και αργότερα καθηγητής χημείας σε πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το είχε βάλει σκοπό της ζωής του να ενημερώσει τους πάντες για τους κινδύνους που έκρυβαν οι ταπετσαρίες με μπογιές που περιείχαν αρσενικό, οι οποίες ήταν πολύ δημοφιλείς τότε στα σπίτια.

Αν και ήταν γνωστό σε όλους ότι το αρσενικό ήταν τοξικό, οι περισσότεροι θεωρούσαν πως αυτό συνέβαινε μόνο αν κανείς το κατανάλωνε σε φαγητό ή σε αφέψημα, και όχι αν απλώς υπήρχε στην ταπετσαρία του σπιτιού του. Εκτιμάται ότι πάνω από 6 στα 10 αμερικανικά σπίτια είχαν τέτοιες ταπετσαρίες στη δεκαετία του 1870.

Για να ενημερωθεί ο κόσμος, ο Kedzie έκανε το εξής: έφτιαξε ένα «βιβλίο» με τον εύγλωττο τίτλο Σκιές από τους τοίχους του θανάτου (Shadows from the Walls of Death), το οποίο περιείχε μόνο μια σύντομη εισαγωγή για τους κινδύνους του αρσενικού και σχεδόν 100 δείγματα από ταπετσαρίες με αρσενικό. Το εξέδωσε σε 100 αντίτυπα και το έστειλε σε δημόσιες βιβλιοθήκες του Μίσιγκαν. Από αυτά τα 100 αντίτυπα μόνο 4 επιβιώνουν μέχρι σήμερα, καθώς οι περισσότερες βιβλιοθήκες τα κατέστρεψαν υπό τον φόβο της δηλητηρίασης. Τα δύο εξ αυτών βρίσκονται σε πανεπιστήμια του Μίσιγκαν, ένα ακόμα στο Χάρβαρντ και το τέταρτο στην Εθνική Βιβλιοθήκη Φαρμακευτικής των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα ψηφιοποίησε το βιβλίο και είναι πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Τα τέσσερα αυτά αντίτυπα παραμένουν εξαιρετικά τοξικά, και για να τα αγγίξει κανείς με ασφάλεια θα πρέπει να φορά προστατευτική στολή ή το βιβλίο να είναι καλυμμένο με ειδική μεμβράνη, ενώ παρά το πέρασμα των χρόνων, οι ερευνητές αναφέρουν πως τα χρώματα στα δείγματα ταπετσαριών που περιλαμβάνει το «βιβλίο» παραμένουν ακόμα φωτεινά και εντυπωσιακά.

Πηγή: diastiho.gr