ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΕΧΝΗ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ολες οι ΑΕΚ του Κόσμου» του Νίκου Αγγελίδη στην Αστόρια

Ολες οι ΑΕΚ του Κόσμου
Ολες οι ΑΕΚ του Κόσμου

Ολες οι ΑΕΚ του Κόσμου

Ολες οι ΑΕΚ του Κόσμου – Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη, η παρουσίαση του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Νίκου ΑγγελίδηΟι καταξιωμένοι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Απόστολος Ζουπανιώτης προλόγισαν το βιβλίο, μιλώντας ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία για την ιστορική συμβολή του έργου.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε στη στενή σχέση φιλίας με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αγγελίδη, πατέρα του συγγραφέα, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1993. «Η απώλεια του Γιώργου Αγγελίδη ήταν τεράστια για τον Ελληνισμό της Διασποράς», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος αποκάλυψε ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητικός ρεπόρτερ! Μάλιστα σε μια από τις ιστορικές στιγμές που προβλήθηκαν στην παρουσίαση, εντελώς τυχαία… ο Μιχάλης Ιγνατίου, ήταν ο αρθρογράφος του συγκεκριμένου κειμένο.

Ο Απόστολος Ζουπανιώτης, εκδότης της εφημερίδας Greek News στη Νέα Υόρκη, ξεκαθάρισε πως τα οπαδικά του συναισθήματα δεν συμπίπτουν με αυτά του συγγραφέα, αλλά χαρακτήρισε μνημειώδες το βιβλίο σε όλο του το φάσμα. Μίλησε για τη συνεργασία του με τον Νίκο Αγγελίδη στην εφημερίδα «Πρωινή» σημειώνοντας πως τα ρεπορτάζ του με κοινωνικό πρόσημο είχαν δημιουργήσει μια άλλη εικόνα, σημαντική για την εφημερίδα, ενώ τόνισε πως ο Νίκος Αγγελίδης, πάντα φρόντιζε – με κάθε τρόπο – να γράφει και να επισημαίνει για την ΑΕΚ.

Η παρουσίαση είχε πολλές ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες. Δόθηκε έμφαση στα σωματεία της ομογένειας που έγραψαν και γράφουν την δική τους ιστορία στο χώρο του αθλητισμού, όπως η Δόξα Νέας Υόρκης η οποία και τίμησε με ειδική πλακέτα τον συγγραφέα, η ιστορική ΑΕΚ Νέας Υόρκης, ο Ερμής / ΑΕΚ, η ΑΕΚ Βαλτιμόρης, η ΑΕΚ Ντιτρόιτ, η AEK FC New York, ο Αετός Νέας Υόρκης και η ποδοσφαιρική ομάδα του Συνδέσμου Οπαδών ΑΕΚ Νέας Υόρκης.

Ο χώρος της εκδήλωσης κατακλύστηκε από ομογενείς, σε ένα κλίμα αξέχαστο, γεμάτο συγκινήσεις. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές που κλήθηκαν να ανέβουν στο βήμα, βούρκωσαν μη μπορώντας να κρύψουν τα έντονα συναισθήματα τους μπροστά στην καταγραφή της ιστορίας τους. που γίνεται με τέτοιο τρόπο για πρώτη φορά.

Ο Γιάννης Μάνεσης μίλησε για τον δικέφαλο αετό της Δόξας, ο Λούης Περδικάκης θυμήθηκε τα χρόνια της ένδοξης ΑΕΚ Νέας Υόρκης, ενώ ο προπονητής του ιστορικού Παγκύπριου της Νέας Υόρκης, ο Στρατής Μαστροκυριάκος αναγνώρισε μέσα στο σπάνιο φωτογραφικό υλικό τον πατέρα του και συγγενείς του, ιδρυτές της ΑΕΚ Αιγίου.
Συγκινητική ήταν η ομιλία του Αντρέα Χρόνη, ενός παιδιού της ομογένειας που έκανε το όνειρο του πραγματικότητα φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ επί εποχής Ντέμη Νικολαϊδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Γιώργο Αγγελίδη, γιό του συγγραφέα ο οποίος ολοκληρώνει φέτος τις σπουδές του στη δημοσιογραφία. Μίλησε με ζεστασιά για τον παππού του – που δεν πρόλαβε να γνωρίσει, αλλά και για το πάθος που του μετέδωσε ο πατέρας του για την ΑΕΚ, κερδίζοντας έτσι ένα ζεστό χειροκρότημα στο τέλος της ξεχωριστής εκδήλωσης.

Η παρουσίαση καλύφθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης της ομογένειας της Νέας Υόρκης, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία της βραβευμένης και αναγνωρισμένης διεθνώς ντοκυμαντερίστριας Αθηνάς Κρικέλλη.

Το βιβλίο ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ έγινε ανάρπαστο στη Νέα Υόρκη, Οι πρώτες σκέψεις οδηγούν σε νέες παρουσιάσεις στο μέλλον σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά. Ήδη υπάρχουν προτάσεις από το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Μοντρεάλ και το Οντάριο.

Η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου στην Ελλάδα, είναι προγραμματισμένη για τις 11 Νοεμβρίου στο Αίγιο, ενώ ακολουθούν παρουσιάσεις στην Αυστραλία και στην Κύπρο.

ert.gr