NEWS ΤΕΧΝΗ

Η Στέλλα Κάσδαγλη σε α΄ πρόσωπο

Στέλλα Κάσδαγλη
Στέλλα Κάσδαγλη

Στέλλα Κάσδαγλη

Στέλλα Κάσδαγλη – Πιστεύω ότι αυτό στο οποίο προσβλέπουν τα παιδιά, αυτό που θαυμάζουν, αυτό που ζηλεύουν, έχει τη μεγαλύτερη δύναμη να καθορίσει το μέλλον τους. Και το πώς θα βλέπουν, στο μέλλον, το παρόν τους.

Κάποια στιγμή ήρθαν όλα τα κομμάτια και κόλλησαν και συνειδητοποίησα ότι αυτό στο οποίο προσβλέπουν πάρα μα πάρα πολλά κορίτσια σήμερα είναι να ζήσουν σαν πριγκίπισσες. Δηλαδή να μη ζήσουν και πολύ. Να μην έχουν κάποιον ιδιαίτερο σκοπό στη ζωή τους. Να ασχολούνται κυρίως με την ομορφιά και τη διασκέδαση –που δεν είναι καθόλου άσχημα πράγματα, αλλά από μόνα τους, νομίζω, δεν είναι αρκετά– και να μη χρειάζεται να δουλεύουν ή να προσπαθούν για κάτι, γιατί κάπου στη γωνία υπάρχει κρυμμένη μια νεράιδα με ένα μαγικό ραβδί, και γιατί να αγχώνεσαι και να κουράζεσαι όταν στην άλλη γωνία υπάρχει κι ένας πρίγκιπας που, μεταξύ μας, μπορεί να έρθει εκεί που κοιμάσαι μακάρια και να σε φιλήσει, χωρίς καν ένα «θέλεις;». Να είναι πάντα καλές, πάντα γλυκιές και πάντα ευχάριστες, λες και αυτό δεν έχει κανένα τεράστιο κόστος στα όνειρα, στο σώμα τους, στον εαυτό τους.

Και φαντάστηκα μισή κοινωνία από σημερινά κορίτσια, να σκέφτονται «Αχ, τι κρίμα που δεν έγινα πριγκίπισσα τελικά» και να μην τους περνάει από το μυαλό ότι η ζωή τους δεν είναι για «αχ», είναι για «ζήτω». Ότι ο κόπος τους, η δουλειά τους, οι δύσκολες σχέσεις, τα πράγματα που δεν θα αποκτήσουν ποτέ, αυτά που θα τους χαλάσουν, οι απαιτήσεις και οι χαρές της πραγματικής ζωής, τα όρια και οι συγκρούσεις τους είναι απείρως πιο συναρπαστικά και όμορφα από αυτά που νιώθουν ότι δεν αξιώθηκαν να έχουν.

Συνειδητοποίησα ότι αυτό στο οποίο προσβλέπουν πάρα μα πάρα πολλά κορίτσια σήμερα είναι να ζήσουν σαν πριγκίπισσες. Δηλαδή να μη ζήσουν και πολύ. Να μην έχουν κάποιον ιδιαίτερο σκοπό στη ζωή τους.

Έτσι αποφάσισα να γράψω για μια άλλη πριγκίπισσα, την πριγκίπισσα Αθηνά. Όχι για να τη διαβάσουν τα κορίτσια και να σκεφτούν «Αχ, τι καλά που τα λέει αυτή η κυρία, άδικο είχαμε τόσο καιρό» –αυτό δεν συμβαίνει ποτέ, ευτυχώς, γιατί αν συνέβαινε δεν θα είχαμε παιδιά αλλά ρομπότ της κακιάς ώρας– αλλά για να βάλω ένα μικρό, αστείο, πολύπλοκο, ενδιαφέρον, χαρούμενο, γκρινιάρικο, συναρπαστικό, αληθινό κορίτσι, μ’ έναν πολύχρωμο, γρουσούζη και αγαπησιάρικο παπαγάλο, δίπλα στα ροζ και τα γαλάζια σατέν, ακαθόριστης ηλικίας, κορίτσια που στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ.

[Δύο χρόνια μετά] Η Στεφανία κοιμάται με την πριγκίπισσα Αθηνά κάτω από το μαξιλάρι της. Ρωτάω τα κοριτσάκια στο βιβλιοπωλείο: «Τι κάνουν όλη μέρα οι πριγκίπισσες;». Μου απαντούν: «Κοιτάζονται στον καθρέφτη». Σε όλο τον κόσμο συζητάμε για τη σεξουαλική παρενόχληση. Στην Ελλάδα όχι και τόσο πολύ. Η Στεφανία μου ζητάει να φτιάξω κι άλλες πριγκίπισσες, «μία για κάθε ανοησία που κάνουν οι παλιές πριγκίπισσες, μαμά, με τις τουαλέτες». Τα κοριτσάκια στο βιβλιοπωλείο ζωγραφίζουν την πριγκίπισσα Αθηνά. Μου λένε ότι το όνειρό τους είναι να πάνε κάποτε σε ένα παλάτι. Μια καινούρια πριγκίπισσα της αληθινής ζωής μιλάει για τον φεμινισμό. Οι κυρίες δίπλα μου στο μετρό ανησυχούν ότι το παρακάναμε με τον φεμινισμό. Ο Τόμεκ ζωγραφίζει τρία ακόμα βιβλία της πριγκίπισσας Αθηνάς. Το ένα με φούξια εξώφυλλο. Η Στεφανία ζητάει για τις Απόκριες στολή Χιονάτης. Η Ηλέκτρα σέρνει την πριγκίπισσα Αθηνά στο πάτωμα και την πασαλείβει με παστέλια. Ο παππούς της λέει ότι στο τελευταίο βιβλίο η πριγκίπισσα Αθηνά πρέπει να ανακαλύπτει ότι έπεσε η βασιλεία. Η Βαϊάνα είναι η πρώτη πριγκίπισσα της Ντίσνεϊ χωρίς πρίγκιπα στην ταινία.

Τα πράγματα αλλάζουν. Όχι όλα μαζί. Όχι όλα προς μία κατεύθυνση, τη σωστή. Τελικά, όμως, αλλάζουν. Και τα παιδιά είναι τα πρώτα που το παίρνουν χαμπάρι.

 

Πριγκίπισσα Αθηνά: Μα τι κάνουν οι πριγκίπισσες όλη μέρα;
Στέλλα Κάσδαγλη
Εικονογράφηση: Τόμεκ Γιοβάνης
Πατάκης
68 σελ.
ISBN 978-960-16-7232-8
Τιμή: €6,50
001 patakis eshop

 

Πριγκίπισσα Αθηνά: Ουπς, δεν είμαι πια όμορφη!
Στέλλα Κάσδαγλη
Εικονογράφηση: Τόμεκ Γιοβάνης
Πατάκης
62 σελ.
ISBN 978-960-16-7233-5
Τιμή: €6,50
001 patakis eshop

Περισσότερα στο Diastixo.gr