NEWS ΤΕΧΝΗ

Γοργόνες και μάγκες: Η αναβίωση της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας του Γιάννη Δαλιανίδη

Γοργόνες και μάγκες
Γοργόνες και μάγκες

Γοργόνες και μάγκες

 

Όλοι θυμόμαστε την γνωστή κινηματογραφική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Γοργόνες και μάγκες», άλλωστε την έχουμε δει εκατοντάδες φορές στην τηλεόραση. Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να μην διασκεδάζει ακόμα και σήμερα με αυτές τις πετυχημένες ταινίες των δεκαετιών του 1950 και του 1960, της χρυσής περιόδου του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν η εποχή που οι ταινίες γυρίζονταν με ελάχιστα χρήματα συνήθως, μέσα σε λίγες εβδομάδες και που οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι και οι ηθοποιοί έβαζαν όλες τις δυνάμεις τους προκειμένου να πετύχουν το ποθητό αποτέλεσμα. Ήταν η εποχή που πολλοί, γνωστοί ηθοποιοί έπαιζαν μαζί χωρίς να διεκδικούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπήρχαν ρόλοι για καρατερίστες, για ζεν πρεμιέ, για ενζενί, για μεγαλύτερες γυναίκες, ρόλοι-καμέο, που είχαν όμως έξυπνους διαλόγους, δημιουργημένους από καταπληκτικούς σεναριογράφους. Ήταν η εποχή που όλος ο κόσμος, και ιδιαίτερα αυτός της επαρχίας, περίμενε με ανυπομονησία την επόμενη ταινία, γιατί ήταν η μοναδική διασκέδαση.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Γοργόνες και μάγκες, που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον μεγάλο Γιάννη Δαλιανίδη, που την μουσική για τα τραγούδια τα έγραψε ο αξεπέραστος Μίμης Πλέσσας και τους στίχους ο υπέροχος στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος. Προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 1968 και έκοψε πάνω από 400.000 εισιτήρια, κατακτώντας την 9η θέση από τις 108 ταινίες της χρονιάς.
Φέτος που κλείνουν τα πενήντα χρόνια από την πρώτη γνωριμία του κοινού με αυτήν την ταινία, είχε την ιδέα ο παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Βάλαρης να αναβιώσει στο θέατρο πλέον το γνωστό μιούζικαλ. Συμπαραστάτες του σε αυτήν την προσπάθεια, ο συμπαραγωγός του Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Λουκίλα Πλέσσα και ο παλαίμαχος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής. Και φυσικά και πολλοί άλλοι που θα τους αναφέρουμε με την σειρά τους. Το έργο παίζεται στην θεατρική σκηνή του θεάτρου Μπροντγουαίη στην Αγίου Μελετίου, το οποίο έχει ανακαινιστεί πρόσφατα.
Και επειδή πρέπει να ξεκινάμε με τους μύθους, θα αναφερθώ πρώτα στον συμπαθέστατο Γιάννη Βογιατζή, ο οποίος δέχτηκε να εμφανιστεί στον ίδιο ρόλο που ερμήνευσε πριν πενήντα ολόκληρα χρόνια στον κινηματογράφο, αυτόν του Παναγή, του ταβερνιάρη του νησιού. Ο Βογιατζής αποδεικνύεται αγέραστος, και μας προσφέρει καταπληκτικές στιγμές γέλιου και συγκίνησης· δικαιολογημένο το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου. Στον ρόλο της Φλώρας η Ζέτα Δούκα. Ένας ρόλος που της πάει πολύ, καταφέρνει να φέρει στη σκηνή την μαγκιά αλλά και την γοητεία που διέθετε και η Μαίρη Χρονοπούλου. Στον ρόλο της νησιώτισσας Μαρίνας -που σύμφωνα με το τραγουδάκι, θέλει να φορέσει παντελόνια και να παντρευτεί έναν πλούσιο Αθηναίο- η Μαρία Ναυπλιώτου. Πληθωρική αλλά και κωμική μαζί, είναι απόλυτα ταιριαστή στον ρόλο της αφελούς χωριάτισσας που ερωτεύεται τον πρωτευουσιάνο γόη. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αναλαμβάνει τον ρόλο του Πέτρου, του πλουσιόπαιδου που προσπαθεί να αγοράσει σε καλή τιμή αγροτεμάχια στο νησί για να τα μεταπουλήσει ακριβά στους μελλοντικούς τουρίστες. Δύσκολη η σύγκριση με τον Φαίδωνα Γεωργίτση αλλά ο Ευθυμιάδης πατάει γερά στα πόδια του. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι η σύγκριση με τους παλιούς ηθοποιούς είναι αναγκαστικό κακό, αφού στην συνείδηση όλων των Ελλήνων, έχουν χαραχτεί αυτές οι αναμνήσεις. Και αυτή είναι η γενική δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλοι οι σύγχρονοι θίασοι όταν αποφασίζουν να μεταφέρουν στην σκηνή έργα που είναι τόσο αγαπημένα και γνωστά στο κοινό. Είναι ένα πείραμα, που στην εν λόγω περίπτωση όμως είναι πολύ πετυχημένο. Στον ρόλο της αρχόντισσας του νησιού η στιβαρή Έφη Παπαθεοδώρου, η οποία μας αποδεικνύει ότι έχει και μουσικό ταλέντο, αφού τραγουδάει ακαπέλα ένα γνωστό νανούρισμα. Ο συμπαθέστατος Τάσος Κωστής ερμηνεύει στον ρόλο του πατέρα του Πέτρου, του μεσίτη οικοδομών, αναγκαζόμενος και αυτός να αναμετρηθεί με την εικόνα του αξέχαστου Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Στον ρόλο του θαλασσινού Νικολή ο Παναγιώτης Πετράκης, γνωστός για τις επιδόσεις του στα μιούζικαλ, αφού είναι καταπληκτικός χορευτής και έχει και ωραία φωνή. Ο Γιώργος Γαλίτης πολύ καλός στον άκρως κωμικό ρόλο του έργου, αυτόν του Κώστα.
Γοργόνες και μάγκες
Γοργόνες και μάγκες
Εκτός από το πολύ καλό καστ όλων αυτών των ηθοποιών, στα ατού της παράστασης είναι ο τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος, που ερμηνεύει ζωντανά όλα τα τραγούδια που είχαν πει ο Πουλόπουλος και ο Δάκης. Στο τέλος δε της παράστασης κατεβαίνει στην πλατεία και χαιρετά προσωπικά το κοινό. Στο ιδιαίτερα απαιτητικό τραγούδι που ερμήνευσε η Μαρινέλα, θα ακούσετε την τραγουδίστρια Άρτεμη Ματαφιά και πραγματικά η επιλογή είναι πετυχημένη. Τους τραγουδιστές συνοδεύει ζωνταντή ορχήστρα έξι μουσικών υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Γούναρη.
Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη και ειλικρινά είναι τα καλύτερα σκηνικά που έχω δει φέτος σε παράσταση! Με ειδικούς μηχανισμούς αλλάζουν και μπροστά μας μια ξεδιπλώνεται μια η ταβέρνα του Παναγή, μια το αρχοντικό του νησιού, μια το καμπαρέ της Φλώρας. Υπεύθυνη για τα κουστούμια είναι η Έλενα Παπανικολάου, τα οποία είναι εξίσου πλούσια· όλοι οι ηθοποιοί αλλάζουν ρούχα τουλάχιστον τρεις φορές επί σκηνής, προσθέτοντας έτσι στο άρτιο αποτέλεσμα.
Δέκα χορευτές πλαισιώνουν τον θίασο, δίνοντας το ξεχωριστό μπρίο που χρειάζεται ένα μιούζικαλ. Τις πολύ καλές χορογραφίες υπογράφει ο Μάρκος Γιακουμόγλου.
Συμπερασματικά, θα επαναλάβω αυτό που έχω πει και άλλες φορές: το θέατρο είναι μια ομαδική τέχνη, ιδιαίτερα περίπλοκη κάποιες φορές. Εκτός από τις καλές ερμηνείες, την ευρηματική σκηνοθεσία, τους όμορφους και έξυπνους διαλόγους, χρειάζονται και άλλα συστατικά για να αναδειχθεί μια παράσταση. Και αυτά είναι η γενική αναπαράσταση ενός πλαστού κόσμου: τα σκηνικά, τα κουστούμια, οι μικρές λεπτομέρειες. Το θέατρο, τουλάχιστον κάποιες φορές, χρειάζεται και χρήμα.
Κλικ για περισσότερα της Εύης Ρούτουλα

Συντελεστές:
Κείμενο: Γιάννης Δαλιανίδης
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Διδασκαλία/Ενορχήστρωση/Διεύθυνση ζωντανής ορχήστρας: Αντώνης Γούναρης
Χορογραφίες: Μάρκος Γιακουμόγλου
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Δραματολόγος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Ειδικός συνεργάτης: Κων/νος Λέλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Ζαχαριάδου
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Πλέσσα
Φωτογράφος: Σταύρος Χαμπάκης
Hair stylist: Τρύφωνας Σαμαράς
Μακιγιάζ: Κυριάκος Κωνσταντινίδης για την Golden Rose
Video trailer: RGB
Πρωταγωνιστούν: Ζέτα ΔούκαΘανάσης ΕυθυμιάδηςΜαρία ΚορινθίουΠαναγιώτης ΠετράκηςΓιώργος ΓαλίτηςΑγγελική ΛάμπρηΓιώργος ΒάλαρηςΠέτρος ΞεκούκηςΑιμίλιος ΡάφτηςΗρώ Δημητριάδου και ο Τάσος Κωστής
Στον ρόλο της αρχόντισσας η Έφη Παπαθεοδώρου
Στον ρόλο του Παναγή, μετά από 50 χρόνια, σε μία εμφάνιση σταθμό ο Γιάννης Βογιατζής
Μαζί τους στο τραγούδι η Άρτεμις Ματαφιά πλαισιωμένη από χορευτές και ηθοποιούς
Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά στην σκηνή ο Γιάννης Πλούταρχος
Συμμετέχει 7μελής ζωντανή ορχήστρα υπό τη μουσική διεύθυνση του Αντώνη Γούναρη
Χορευτές (με αλφαβητική σειρά):
Νίκος Γιάννης, Ρομίνα Κοστέα, Έλενα Κοτίδου, Έμιλυ Λούμπα, Κλέλια Μενελάου, Δαμιανός Μέτσο, Νικόλας Παπαδάτος, Αθανάσιος Πισανίδης, Μαριφίλια Σκλαβούνου, Κωνσταντίνος Φρίγγας
Στο θέατρο Broadway, Αγ. Μελετίου 61 & Πατησίων, 2108654787