ΠΡΟΣΩΠΑ

Παύλος Σαράκης: Ο Αγρινιώτης πολυσυζητημένος δικηγόρος

Παύλος Σαράκης
Παύλος Σαράκης

Παύλος Σαράκης – Η επίθεση εναντίον του με βιτριόλι, η υπεράσπιση του Κασιδιάρη και άλλες ενδιαφέρουσες στιγμές της καριέρας του

Ο Παύλος Σαράκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο από γονείς βιοπαλαιστές. Ήταν πολύ καλός μαθητής και διετέλεσε πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 4ου Λυκείου Αγρινίου ενώ τα καλοκαίρια εργάζονταν στην τοπική βιομηχανία πλαστικών με την επωνυμία «Μεταλλοπλαστική Αγρινίου». Αδερφός του είναι ο διακεκριμένος Ιατρός – Πλαστικός Χειρούργος Πέτρος Σαράκης. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα, από εκεί πήγε στην Ρώμη για μεταπτυχιακές σπουδές συμμετέχοντας παράλληλα στην Ιταλική πολιτική ζωή με τους Χριστιανοδημοκράτες του Giulio Andreotti. Έπειτα ξαναγύρισε στην Αθήνα δημιουργώντας από το μηδέν ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία.

Έχει συμμετάσχει ως υπερασπιστής σε πολύκροτες ποινικές δίκες, όπως

  • Στη δίκη του εφοπλιστή Παναγόπουλου, υπερασπιζόμενος βασικό κατηγορούμενο που βαρύνονταν για δολοφονίες
  • Στη δίκη της απαγωγής της κόρης του δημάρχου Ιωαννίνων
  • Σε πολύκροτη δίκη «βεντέτας» στην Κρήτη
  • Στη δίκη της απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού των Ριζάι και Παλαιοκώστα.

Αλλά και σε υποθέσεις μείζονος σημασίας όπως αυτής των «στημένων» αγώνων στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, αλλά και σ΄ αυτή την «υπόθεση της Χίου» με τους Τούρκους ακροαριστερούς τρομοκράτες, ο Παύλος Σαράκης ήταν μεταξύ των υπερασπιστών των κατηγορουμένων. Τον Νοέμβριο του 2015 ανέλαβε την υπεράσπιση βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση του πλοίου NOOR 1 που αφορούσε τη μεταφορά τόνων ηρωίνης από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ουσιαστικά την απαλλαγή του.

Το δικηγορικό του γραφείο το 2014 ασχολήθηκε επισταμένα με τον χώρο της Υγεια αφού είχαν διαπιστώσει ότι εκεί υπήρχε υπερβολική δημόσια δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσουν την έρευνα. Σάρκα και οστά όμως στην προσπάθεια έδωσε η προθυμία δυο υψηλών στελεχών της πολυεθνικής εταιρείας «Νovartis» να εισφέρουν πολύτιμα στοιχεία στις δικαστικές αρχές για την διακρίβωση εγκλημάτων όπως ήταν οι αθέμιτες πρακτικές.

Η υπόθεση της «Novartis» έδωσε την ευκαιρία στον γνωστό δικηγόρο να πρωταγωνιστήσει εκτός συνόρων, ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης σε μια υπόθεση με διεθνές ενδιαφέρον.

Η επίθεση με βιτριόλι

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2007, ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης δέχτηκε επίθεση με καυστικό υγρό στο Νέο Κόσμο, με αποτέλεσμα και ύστερα από αλλεπάλληλα χειρουργεία στην Αγγλία να χάσει τελικά το αριστερό του μάτι. Ο ίδιος τότε είχε κατονομάσει ως δράστες πρόσωπα του κόσμου της νύχτας υποστηρίζοντας πως η επίθεση που δέχτηκε ήταν ένα μαφιόζικο χτύπημα από νονούς του οργανωμένου εγκλήματος με τους οποίους είχε αντιδικήσει στο παρελθόν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η σχέση του με τον Ηλία Κασιδιάρη

Το 2013 ο Σαράκης δε δίστασε να αναλάβει την υπεράσπιση δύο προβεβλημένων βουλευτών και βασικών κατηγορουμένων της Χ.Α, των Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρου. Μια απρόβλεπτη κίνηση η οποία τον είχε φέρει αντιμέτωπο τόσο με το σύστημα της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας όσο και με την ίδια την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που τον θεωρούσε ανερχόμενο πολιτικό στέλεχός της. Όταν τον ρωτούσαν γιατί προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση, εκείνος απαντούσε:

Γιατί εγώ ως ποινικολόγος και ως δικηγόρος δεν επιλέγω μια υπόθεση βάση πολιτικών κριτηρίων και ιδεολογικών απόψεων απλά και ξάστερα τις επιλέγω βάση του ποινικού ενδιαφέροντος

Πηγή: Lifo.gr