ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κατάμεστη αίθουσα στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο το DiEM25

Σε κατάμεστη αίθουσα στο Παπαστράτειο Μέγαρο το DiEM25

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Παπαστράτειο Μέγαρο στις 15/1/2018 στο Αγρίνιο, ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέπτυξε τις προτάσεις του κινήματος για την Ελλάδα και την Ευρώπη και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

Ο Γιάνης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που εκείνη την ώρα ψηφιζόταν στη Βουλή λέγοντας:

«Στο ελληνικό κοινοβούλιο σήμερα διαδραματίζεται μια φαρσοκωμωδία: οι βουλευτές της συμπολίτευσης ψηφίζουν μέτρα με τα οποία υποτίθεται ιδεολογικά δεν συμφωνούν, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει πολιτικές με τις οποίες ιδεολογικά συμφωνεί. Αυτό δεν είναι κοινοβούλιο, είναι θέατρο του παραλόγου»

Αναφορικά με την περίοδο του 2015 και τις επιπτώσεις ενός πιθανού Grexit, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε:

«Έστω ότι Μέρκελ, Σόιμπλε και Ντράγκι μας εκπαραθύρωναν από το ευρώ κι επωμίζονταν το κόστος του ενός τρις€ που αυτή η εκπαραθύρωση θα σήμαινε. Προσωπικά δεν υπήρξα ποτέ υπέρ του Grexit, ακριβώς επειδή θα έχει ένα σημαντικό κόστος για τη χώρα, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα για την εκτιμώμενη πορεία της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση της εξόδου, με το κόστος αυτό να κυμαίνεται μεταξύ του 6% με 10% του ΑΕΠ. Όμως η ανάπτυξη μετά θα ήταν ραγδαία. Το μέγα σφάλμα λοιπόν είναι να φοβόμαστε περισσότερο το Grexit από την χρεοδουλοπαροικία που ζούμε τώρα, που ερημοποιεί τη χώρα και φτωχοποιεί τους πολίτες»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ταυτότητα του DiEM25, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τι είναι το DiEM25 όμως; Θέλουμε να γίνει αυτό που απέτυχαν να κάνουν οι αριστεροί στη δεκαετία του 1930: να αντιληφθούν ότι η καπιταλιστική κρίση δεν θα φέρει τον σοσιαλισμό ως ώριμο φρούτο αλλά θα φουντώσει την άκρα δεξιά, όπως και έγινε. Το DiEM25 λοιπόν εγκολπώνει δημοκράτες από όλη την Ευρώπη που θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη της ιστορίας. Στην Ελλάδα θέλουμε να φέρουμε κοντά δημοκράτες από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες που να συμφωνούμε στα βασικά ζητήματα στη βάση του ορθού λόγου, όπως στις επτά τομές που προτείνουμε, να βγούμε από την ιδιάζουσα αποικία χρέους που βρισκόμαστε, ε και μετά ας ξεκινήσουμε πάλι να τσακωνόμαστε για τα πολιτικά. Αλλά πρέπει να επαναφέρουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα για να μπορεί να γίνει αυτό»

Κλείνοντας, ανέλυσε τη Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, δηλαδή τις επτά τομές που το DiEM25 προτείνει προς άμεση εφαρμογή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Το 2015 δεν θα επαναληφθεί! Νομοθετούμε χωρίς την έγκριση των δανειστών. Και ακολουθούμε την τακτική της κενής καρέκλας του στρατηγού Ντε Γκώλ χωρίς να στέλνουμε υπουργό οικονομικών στο Eurogroup μέχρι να δεχτούν να συζητήσουν με διάθεση λογικής. Αλλά θα πουν, “πάλι Κούγκι, πάλι περιπέτειες;”. Περιπέτεια φίλες και φίλοι δεν ήταν το Κούγκι, η Τουρκοκρατία ήταν, δεν ήταν η Εθνική Αντίσταση περιπέτεια αλλά η Κατοχή. Και τώρα περιπέτεια δεν είναι να δείξεις ανυπακοή στον παραλογισμό των δανειστών, αλλά ο ίδιος ο παραλογισμός που συνιστούν οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα»

Πηγή: Diem25.org