Ανασχηματισμός μικρής κλίμακας και με λύσεις ανάγκης

Πολιτική αμηχανία προδίδει ο μίνι ανασχηματισμός τον οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τετάρτης.

Πολιτική αμηχανία προδίδει ο μίνι ανασχηματισμός τον οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο μόνος υπουργός που φεύγει οριστικά είναι Γιάννης Μουζάλας, ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε η είσοδος του Φώτη Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα ως υφισταμένου του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας.

Οι μικρές κυβερνητικές αλλαγές δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε λύσεις ανάγκης ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να αντικατασταθούν οι υπουργοί που παραιτήθηκαν ή καρατομήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει ως «άσο» έναν μεγάλο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας απλώς τις «ορφανές» θέσεις μετά από τις αποχωρήσεις των Δημήτρη ΠαπαδημητρίουΡάνιαςΑντωνοπούλου αλλά και του Κώστα Ζουράρι.

Οι επιλογές του δείχνουν για άλλη μια φορά το πολιτικό «μείγμα» το οποίο επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση, δηλαδή τη συμμετοχή βετεράνων του χώρου αλλά και νέων, φρέσκων προσώπων.

Το υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει ο ΓιάννηςΔραγασάκης, που παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ένας πολιτικός γνωστός για το χαμηλών τόνων και σοβαρό προφίλ που διατηρεί.

Η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη πιθανώς να σηματοδοτεί ένα «άνοιγμα» του πρωθυπουργού στην Κεντροαριστερά -μια κίνηση που μπορεί να αποδειχτεί σημαντική μέσα στους επόμενους μήνες.

Η επιλογή αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια από την αντιπολίτευση, τόσο για την είσοδο του κ. Κουβέλη στην κυβέρνηση όσο και την τοποθέτησή του στο υπουργείο Άμυνας, στο οποίο παραμένει υπουργός ο Πάνος Καμμένος.

Σχολιάστηκε, ωστόσο, και η απόφαση του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει τον Κώστα Ζουράρι, προερχόμενο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με την Μερόπη Τζούφη. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπουργοποίησε κάποιον άλλο βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. για το υπουργείο Παιδείας αλλά προτίμησε μια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Φώτη Κουβέλη, Κωνσταντίνο Στρατή και Νάσο Ηλιόπουλο.

Υπουργός Οικονομίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας, αντικαθιστώντας τονΓιάννη Μουζάλα. 

Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Φώτης Κουβέλης ενώ υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Αθανάσιος Ηλιόπουλος. 

Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει η Μερόπη Τζούφη, οι αρμοδιότητες της οποίας θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες. Ο Κώστας Ζουράρις είχε παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την Ομογενειακή Εκπαίδευση.

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο κ. Κωνσταντίνος Στρατής. Στη θέση του υπουργού παραμένει η Λυδία Κονιόρδου.

«Οι αρμοδιότητες των νέων αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες ενώ καμία άλλη αλλαγή δεν επέρχεται στο Κυβερνητικό σχήμα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στις 12:30 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία των Προκόπη Παυλόπουλου και Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: Cnn.gr, iEfimerida.gr

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις
No Comment

Leave a Reply

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης