NEWS ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η διάσημη παραλία του Ντι Κάπριο κλείνει για το κοινό

κόλπος Maya
κόλπος Maya

κόλπος Maya

Ο κόλπος Maya στο νησί Koh Phi Phi Leh της Ταϊλάνδης είναι μια απ’ τις πιο διάσημες παραλίες στον κόσμο χάρη στην ταινία «The Beach» με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Έκτοτε, δηλαδή μετά το 2000 που προβλήθηκε η ταινία, ο αριθμός των επισκεπτών εκτοξεύτηκε και σήμερα πια η πανέμορφη παραλία αντιμετωπίζει σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά.

Έτσι, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian, οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την πρόσβαση του κοινού στην παραλία απ’ τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή στη high season, προκειμένου να δώσουν λίγο χρόνο στον κοραλλιογενή ύφαλο να ανακάμψει.

Είναι η πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι που ο κόσμος δεν θα μπορεί να επισκεφθεί τον κόλπο  Maya, παρόλο που παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί και σε άλλα νησάκια της Ταϊλάνδης, όπως για παράδειγμα το νησί Koh Tachai που έκλεισε το 2016.

Ο κόλπος Maya δέχεται έως 5.000 επισκέπτες καθημερινά με τους περισσότερους τουρίστες να καταφτάνουν στα καταπράσινα νερά του απ’ τα νησιά Phuket και Koh Phi Phi.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της σχολής αλιείας του Πανεπιστημίου Kasetsart στη Μπανγκόκ, Thon Thamrongnawasawat, σχεδόν το 80% των κοραλλιογενών υφάλων της Ταϊλάνδης έχει καταστραφεί. Μιλώντας στην Deutsche Welle σχολίασε ότι το προσωρινό κλείσιμο μπορεί να βοηθήσει σε ένα βαθμό, αλλά υπογράμμισε πως η ιδανική λύση είναι η οριστική απαγόρευση πρόσβασης σε επισκέπτες.

(AP Photo/Courtney Bonnell)

Πηγή: news247