NEWS ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα το 1996 οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον ήρωα Σολωμό Σολωμού στην Κύπρο

Σαν σήμερα το 1996 οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον ήρωα Σολωμό Σολωμού στην Κύπρο
Σαν σήμερα το 1996 οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον ήρωα Σολωμό Σολωμού στην Κύπρο

Σαν σήμερα στις 14 Αυγούστου 1996 0 Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Τούρκων, όταν με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό.

Για την ιστορία, ήταν τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ(ξάδελφος του Σολωμού) και όλοι ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι στον τόπο της θυσίας του. Η συγκίνηση και η οργή ήταν μεγάλη και ο Ελληνισμός δεν είχε συνέλθει από το σοκ. Γύρω στις 2:20 το μεσημέρι, έφτασαν στον τόπο θυσίας για να βάλουν στεφάνια. Δίπλα στον Σολωμό βρισκόταν ο οπερατέρ Γιάννης Κολιγλιάτης.

Βρέθηκαν μπροστά στο τουρκικό φυλάκιο και γύρισε στον Σολωμό ρωτώντας τον «Και τώρα τι κάνουμε;». Ο Σολωμός του απάντησε «Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία». Ο 28χρονος τον προέτρεψε «να μην κάνει μαλακίες». Τότε ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού ξέφυγε από τον κλοιό των Ηνωμένων Εθνών, πέρασε στην κατεχόμενη ζώνη και άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό με το τσιγάρο στο στόμα.

Την ώρα που προσπαθούσε να αναρριχηθεί ο Γιάννης του φώναζε «Σταμάτα ρε μαλάκα θα σου ρίξουνε. Που πας ρε θα σε φάνε». Τότε ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί κι ο Σολωμός βρέθηκε νεκρός στη γη.

«Το θέλω αυτό το σκυλί, πυροβολήστε»

Η κηδεία του Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου. Βασιζόμενη σε οπτικοακουστικό υλικό, η Κυπριακή Αστυνομία κατάφερε να αναγνωρίσει τους δολοφόνους του Σολωμού και να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους, Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων, Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων, Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων.

Το 2004 ο Κενάν Ακίν παραδέχτηκε πως δολοφόνησε τον Σολωμό, όμως έριξε τις ευθύνες στον τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, Χαλίλ Σαντραζάμ. Όπως είπε, ο Σαντραζάμ, που βρισκόταν πιο πίσω, βλέποντας τον Σολωμό στον ιστό διέταξε: «το θέλω αυτό το σκυλί, πυροβολήστε».

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του.

Με πληροφορίες από mixanitouxronou