NEWS ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εθισμός στο Διαδίκτυο – Ενδείξεις και Αντιμετώπιση

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια νέα μορφή εξάρτησης, και αφορά την υπερβολική χρήση του ίντερνετ και τον εκνευρισμό ή δυσθυμική διαταραχή, που παρουσιάζεται κατά τη στέρησή της. Δείτε γιατί η ικανότητα του διαδικτύου να καλύπτει όλες τις ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα στέρησης που παρατηρούνται και στους τοξικομανείς, και πώς αντιμετωπίζεται αυτός ο εθισμός.

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το ίντερνετ έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας. Από την εργασία και την επικοινωνία, μέχρι την ψυχαγωγία ή ακόμα και τις αγορές, οι δυνατότητες που μας δίνει το δίκτυο των δικτύων είναι πραγματικά απεριόριστες.

Ωστόσο, ταυτόχρονα το διαδίκτυο έχει κάνει πολλούς χρήστες να αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή ή το κινητό και tablet, σε σημείο να έχει γίνει το κέντρο της ζωής τους.

Αυτή ακριβώς η υπερβολική χρήση είναι ο ορισμός του εθισμού στο διαδίκτυο, που προτάθηκε ως όρος για πρώτη φορά το 1995, όταν το ίντερνετ ήταν ακόμα πολύ διαφορετικό απ’ όσο το γνωρίζουμε σήμερα.

Παρότι υπάρχουν πρόσφατες και ανησυχητικές πανεπιστημιακές μελέτες, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ο εθισμός δεν έχει επισήμως αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως ψυχική ασθένεια, παρά μόνο στην Κίνα, τη Ν.Κορέα, και την Ταϊβάν.

Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των ιατρών και των στελεχών της υγείας, που θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη για θεραπευτικά κέντρα, και αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ως κάτι πιο περίπλοκο από ένα σύνηθες κοινωνικό πρόβλημα.

Εθισμός στο Διαδίκτυο 1

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εξαρτήσεων?

Ο εθισμός στο διαδίκτυο ή στον υπολογιστή και τις online κινητές συσκευές, εκδηλώνεται με πολλαπλούς τρόπους, που καλύπτουν διάφορους βαθμούς και τομείς χρήσης του ίντερνετ.

Μερικοί από αυτούς έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τον εθισμό στα παιχνίδια που είδαμε σε παλαιότερο οδηγό.

Η συνέχεια του Άρθρου ΕΔΩ