NEWS ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Ενημερωτικό δελτίο τύπου ομάδας «Μητέρες – Γυναίκες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας»

«Μητέρες – Γυναίκες του νομού Αιτωλοακαρνανίας»

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού για το έτος 2017, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ομάδα ΜΗΤΕΡΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ                                     -> https://www.facebook.com/groups/motherwoman.aitoloakarnanias/  η οποία ενημερώνει όχι μόνο για τον μητρικό θηλασμό, αλλά και για την εγκυμοσύνη, τοκετό (κολπικό τοκετό, κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή), babywearing, συνκοίμηση, και η οποία ανήκει ΜΟΝΟ στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, διοργάνωσε και πραγματοποίησε τρεις ανεξάρτητους δημόσιους θηλασμούς προκειμένου να περάσει το δικό της μήνυμα και να ενθαρρύνει τις μητέρες να θηλάζουν ή να συνεχίζουν να θηλάζουν δημόσια τα παιδιά τους, καλύπτοντας τις ανάγκες τους οπουδήποτε βρίσκονται!

 

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 40 υποστηρίκτριες των εκδηλώσεών μας ένωσαν την επιθυμία τους για το φυσιολογικό, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και είπαν όχι στα ταμπού, κοινωνικά στερεότυπα αλλοτινών χρόνων, στα αισθήματα ντροπής που αποπνέουν από νοοτροπίες πεπαλαιωμένων εποχών! Έτσι λοιπόν , θηλάζουσες, μη θηλάζουσες, εγκυούλες, παιδιά, αγαπημένοι μπαμπάδες αλλά και γιαγιάδες, φίλες και γνωστές, μας στήριξαν και είπαν ναι στον δημόσιο θηλασμό..ναι στην φύση μας, στην πλήρωση των αναγκών των παιδιών μας μέσα από το στήθος μας όποτε και όπου εκείνα θελήσουν να τραφούν!
Να ευχαριστήσουμε θερμά όσους και όσες συνέβαλαν ώστε να υλοποιηθούν οι δημόσιοι θηλασμοί μας! Πιο συγκεκριμένα, να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Αγρινίου που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μας στήριξε και σε αυτήν την δράση μας, τον Πολυχώρο αναψυχής “Ζέφυρος” στο Μεσολόγγι, το καφέ ζαχαροπλαστείο “Νafpaktiakon nouveau” στην παραλία Γριμπόβου στην Ναύπακτο, ΟΛΕΣ τις μαμάδες , μία προς μία, που βοήθησαν για την διανομή των αφισών μας, για την πολύτιμη προσφορά τους σε φαγητά, χυμούς και νερά, για τα δωράκια που μας πρόσφεραν προκειμένου να δοθούν μέσω κλήρωσης σε άλλες μητέρες που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις μας, για χειροτεχνίες και για όσα άλλα χρειάστηκαν για τις εκδηλώσεις μας. Επίσης, να ευχαριστήσουμε τους μπαμπάδες μας αλλά και τις γιαγιάδες μας που μας στηρίζουν κ μας στήριξαν κ όλες αυτές τις ημέρες, τις φίλες και γνωστές μας που παρευρέθηκαν. Να ευχαριστήσουμε όλα τα blogs που μας στηρίξατε με αναρτήσεις δελτίων τύπου μας, των καλεσμάτων μας, συνεντεύξεών μας, φωτογραφιών μας.

 

Αξιοσημείωτο είναι να τονιστεί ότι η ομάδα «Μητέρες – Γυναίκες» δεν στηρίζεται από κανέναν οργανισμό ή σύλλογο, η μόνη μας βοήθεια και η μεγαλύτεροι «αρωγοί» μας είναι οι ίδιες οι μητέρες μας, οι οποίες μας στηρίζουν και μέσα από τις πράξεις τους και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε για το καλύτερο. Δρούμε με κοινό στόχο και σκοπό την ενημέρωση και προαγωγή του Φύσης μας, και μόνο. Δεν κατακρίνουμε, δεν χλευάζουμε καμία μητέρα που δεν κατάφερε να θηλάσει, που δεν θέλει, για δικούς της λόγους, να θηλάσει. Είμαστε όμως εδώ για να ενημερώσουμε την μητέρα αυτή, να της δείξουμε τι επιλογές έχει και από εκεί και πέρα η επιλογή είναι δική της.

 

Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ο δημόσιος θηλασμός, όπου και αν γίνεται, έχει σημαντικά οφέλη για όλες τις μητέρες.

Μία στις 10 γυναίκες αμέσως μετά τον τοκετό, πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη. Οι «ορμόνες της ευτυχίας» οι οποίες εκλύονται κατά την παραγωγή του μητρικού γάλακτος χαλαρώνουν την μητέρα, ενισχύουν αισθήματα ευφορίας, μειώνουν το stress και σε συνδυασμό με μία βόλτα στο πάρκο, στην παιδική χαρά, σε μία καφετέρια με μία φίλη ή την οικογένειά της, διότι η θηλάζουσα μητέρα είναι και άνθρωπος, η μητέρα αυτή η οποία ενδεχομένως βιώνει επιλόχειο κατάθλιψη ανατάσσεται ψυχικά, αφού η ρουτίνα και η καθημερινότητά της αλλάζουν όμορφα, έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, εκφράζεται, ανταλλάσει εμπειρίες , συναισθήματα.

Επιπλέον, η θηλάζουσα μητέρα με το να θηλάζει το μωρό της δημόσια ενθαρρύνει με το παράδειγμά της, δίνει κίνητρο και σε άλλες μητέρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να μην νοιώθουν ντροπή ή ενοχή όταν θηλάζουν και εκείνες δημόσια. Το όμορφο αυτό παράδειγμα προς μίμηση μεταλαμπαδεύεται όχι μόνο ως προς τις άλλες θηλάζουσες μητέρες, αλλά και ως προς τις μητέρες που δεν θήλασαν τα άλλα τους παιδιά, τις έγκυες μητέρες, τις φίλες, αλλά και ως προς τα μεγαλύτερα παιδιά (γιοί και κόρες/ μελλοντικοί μπαμπάδες και μελλοντικές μητέρες αντίστοιχα)  της μητέρας, διότι η όμορφη εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει τόσο στο σπίτι όσο και εκτός αυτομάτως απενεχοποιείται και μένει ως το απόλυτα φυσιολογικό, εξαλείφονται οποιαδήποτε μελλοντικά αισθήματα ντροπής, ταμπού και κάπως έτσι σιγά σιγά το φυσιολογικό επανέρχεται, τα ποσοστά θηλασμού ανεβαίνουν, το ανοσοποιητικό σύστημα ολοένα και περισσότερων  παιδιών ενδυναμώνεται, η δημόσια υγεία και οικονομία βελτιώνονται.

Αντίθετα, το να μην θηλάζει δημόσια μία μητέρα και να θηλάζει όπου της υποδεικνύεται από τρίτους για παράδειγμα στην τουαλέτα ή στο αυτοκίνητο πέρα από ανθυγιεινό (μικρόβια που υπάρχουν στις τουαλέτες όπως σταφυλόκοκκος, εντεροϊοί κλπ) είναι και επικίνδυνο (υψηλή θερμοκρασία στο αυτοκίνητο τους καλοκαιρινούς μήνες, σε περιόδους καύσωνα, και όταν δεν υπάρχει κλιματιστικό).

 

Άρα, τεκμηριωμένα λοιπόν, η σύγχρονη θηλάζουσα μητέρα και εφόσον το επιθυμεί ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ και ΠΡΕΠΕΙ να θηλάζει δημόσια. Προστατεύει τόσο την ίδια και το μωρό της, όσο και το σύνολο.

 

Μητέρες – Γυναίκες του νομού Αιτωλοακαρνανίας συνεχίστε το αξιοθαύμαστο έργο σας, συνεχίστε να ακούτε τα παιδιά σας, ανταποκριθείτε στις ανάγκες τους μέσα από το θαυμαστό και ευλογημένο σώμα σας, συνεχίστε να στηρίζετε άλλες γυναίκες, συνεχίστε να διεκδικείτε το αυτονόητο!

 

Οι διαχειρίστριες της ομάδας «Μητέρες – Γυναίκες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας»

AmfLife.gr