NEWS ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Μεσολόγγι: H μοναδική πόλη στην Ευρώπη με τρία brand name

Μεσολόγγι
Μεσολόγγι

Μεσολόγγι

Μεσολόγγι – Ξεχωριστή θέση στην παραγωγή αλιευτικών προϊόντων, που κατακτούν τις αγορές του κόσμου μόνο με την αναγραφή του ονόματος προέλευσής τους, κατέχει το Μεσολόγγι.

Τα πλεονεκτήματα που του προσφέρουν οι λιμνοθάλασσες και το ιδιαίτερης σημασίας οικοσύστημα, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, όπως είναι το  περίφημο αβγοτάραχο Μεσολογγίου, το οποίο είναι το μοναδικό αλιευτικό προϊόν ΠΟΠ στην Ελλάδα.

Εξάλλου, η ένδοξη πόλη της Επανάστασης του ’21 αποτελεί τη μοναδική πόλη στην Ευρώπη, που διαθέτει τρία διεθνούς φήμης προϊόντα brand name, όπως –εκτός από το αβγοτάραχο–, η αφρίνα, ο ανθός του αλατιού που χρησιμοποιούν γνωστοί σεφ παγκοσμίως και προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρες, χέλια, κέφαλοι, γοβιοί).

Τα αλιευτικά προϊόντα που ταξιδεύουν σε όλη τη γη

Η αλιευτική και η ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα που καταγράφεται στο σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ταυτότητα της περιοχής, όπου  δραστηριοποιούνται ελεύθεροι αλιείς ή ομάδες αλιέων με μορφή συνεταιρισμών, που νοικιάζουν αλιευτικές θέσεις (διβάρια) ή ολόκληρες λιμνοθάλασσες στις οποίες έχουν το αποκλειστικό αλιευτικό δικαίωμα.

H ετήσια παραγωγή της λιμνοθάλασσας κυμαίνεται μεταξύ των 150 και 230 τόνων ετησίως, ενώ η παραγωγή του αβγοτάραχου εκτιμάται σε 600‐700 κιλά ανά έτος, με την τιμή του να ξεπερνά τα 380 ευρώ το κιλό. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί ιδιώτες που ονομάζουν το αβγοτάραχο ως Μεσολογγίου και το εξάγουν στο εξωτερικό, παραπλανώντας τους καταναλωτές. Ουσιαστικά, φαίνεται να εξάγουμε χιλιάδες τόνους αβγοτάραχο Μεσολογγίου κάθε χρόνο, τη στιγμή που η παραγωγή τους στο Μεσολόγγι δεν ξεπερνά τα 1.000 κιλά ετησίως!

Στις δύο αλυκές, που καταλαμβάνουν 14.000 στρέμματα, παράγεται το 90% του πρωτογενούς αλατιού στην Ελλάδα, με περισσότερους από 130.000 τόνους ετησίως.

Παρ’ όλα αυτά, ο πλούτος του Μεσολογγίου παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος, αφού δεν απολαμβάνει την ώθηση που του αξίζει και την οποία θα περίμενε κανείς. Αρκεί να επισημάνουμε ότι αν και το αβγοτάραχο Μεσολογγίου έχει αναγνωριστεί  ως ΠΟΠ από το 1994, μόνο από το 2013 παράγεται με τη συγκεκριμένη ένδειξη. Ο φορέας που έχει αναλάβει την παρασκευή του είναι ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Αναγέννηση», ο οποίος έχει μισθώσει τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, με δυνατότητα παράτασης άλλων δύο ετών.

Δράσεις μέσω ΟΧΕ 

Το κενό που υπάρχει στη στήριξη και στην προώθηση των αλιευτικών προϊόντων έρχεται να καλύψει το σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, που υπεγράφη πρόσφατα από τον αρμόδιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Βασική επιδίωξη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας είναι η άμεση ή έμμεση παραγωγή προστιθέμενης αξίας στα αλιευτικά προϊόντα, στην ενίσχυση της απασχόλησης των αλιέων και των μελών των οικογενειών τους και στην αειφορική διαχείριση της περιοχής με τη διατήρηση του αλιευτικού χαρακτήρα σε συνδυασμό με την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Μεταποιητικές επιχειρήσεις αλίπαστων

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας είναι η  χρήση των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας Μεσολογγίου από τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς‐μισθωτές των ιχθυοτροφείων για διάφορες δράσεις (π.χ. ιχνηλασιμότητα προϊόντων λιμνοθάλασσας: ψαριών, αβγοτάραχου, αλατιού αλυκών, μεταποίηση (παστά ψάρια ελαφριάς άλμης), συσκευασία και προώθηση αυτών. Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση της δημιουργίας πολύ μικρών βιοτεχνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων αλίπαστων, του αβγοτάραχου ΠΟΠ και του ανεπεξέργαστου αλατιού από τις αλυκές Μεσολογγίου.

Μεγάλη ώθηση στα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα εκτιμάται ότι θα δώσουν οι προσπάθειες προβολής και προώθησής τους μέσω της δημιουργίας κοινής ομάδας με τη συμμετοχή όλων όσοι ασχολούνται με τα προϊόντα που προέρχονται από τη λιμνοθάλασσα, ώστε να αναληφθούν κοινές δράσεις για την ενίσχυση της δυναμικής τους.

Πηγή: Νικολέτα Τζώρτζη – ypaithros.gr