NEWS ΚΟΣΜΟΣ

Ο μαφιόζος που έγραψε βιβλίο και ομολόγησε τη «ληστεία του αιώνα»

Ληστεία του αιώνα
Ληστεία του αιώνα

Ληστεία του αιώνα

Η «ληστεία του αιώνα» που διαπράχθηκε το 1976 σε υποκατάστημα της τράπεζας Société Générale στη Νίκαια της Γαλλίας, με λεία περίπου 29 εκατ. ευρώ (σε σημερινά χρήματα) αποτελούσε ένα άλυτο μυστήριο επί δεκαετίες ολόκληρες για τη γαλλική αστυνομία. Μέχρι που κάποιος αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο γι’ αυτήν.

Το εν λόγω βιβλίο κυκλοφόρησε το 2010 και ο συγγραφέας του, γράφοντας με ψευδώνυμο, περιέγραφε τη θρυλική ληστεία, τοποθετώντας τον εαυτό του στη θέση του εγκεφάλου της. Το γεγονός αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της γαλλικής αστυνομίας, που μετά από έρευνα διαπίστωσε πως ο συγγραφέας του βιβλίου δεν ήταν άλλος από τον Ζακ Κασαντρί, έναν γνωστό μαφιόζο της Μασσαλίας. Μετά από ανάκριση, ο Κασαντρί ομολόγησε πως αυτός ήταν πράγματι ο εγκέφαλος της ληστείας, ενώ τα παιδιά του κατέθεσαν πως συχνά υπερηφανευόταν για τη ληστεία αυτή.

Ίσως ο Κασαντρί να πίστευε ότι θα τη γλίτωνε, λόγω του ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από το έγκλημα, όμως έκανε λάθος: αν και πράγματι το αδίκημα της ληστείας έχει παραγραφεί, το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (της νομιμοποίησης, δηλαδή, των χρημάτων που έλαβε από τη ληστεία) δεν υπόκειται σε παραγραφή, και έτσι ο μαφιόζος παραπέμφθηκε σε δίκη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Περισσότερα από το Diastixo.gr ΕΔΩ