ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Οι αλλαγές από 1η Σεπτεμβρίου

capital controls
capital controls,

Αλλαγές ήρθαν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής στο όριο αναλήψεων μετρητών των 840 ευρώ για τους καταθέτες όλων των τραπεζών,ενώ από 1η Σεπτέμβρη θα ισχύουν οι νέες διατάξειςτης απόφασης.

‘Έτσι, οι καταθέτες θα μπορούν να κάνουν ανάληψη οποτεδήποτε μέσα στον μήνα και μέχρι τα ποσά των αναλήψεων να φτάσουν σωρευτικά το όριο των 1.800 ευρώ.

Περαιτέρω ανάληψη άνω του ποσού αυτού, ισχύει μόνο για όσους καταθέτουν φυσικό χρήμα στην τράπεζα (ανάληψη έως και το 100% των ποσών που καταθέτουν) και για εμβάσματα από το εξωτερικό (ανάληψη του 50% του ποσού του εμβάσματος).

Βάση του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να προβεί και σε περαιτέρω αλλαγές με κύρια στόχευση την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, τη διευκόλυνση του εξαγωγικού τομέα και την τόνωση των επιχειρήσεων, που εν μέσω των περιορισμών, αντιμετώπισαν σοβαρά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει η «χαλάρωση» του αυστηρού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων προς το εξωτερικό. Ελέω των capital controls, οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα, γεγονός που λειτουργεί ως τροχοπέδη στις δραστηριότητες, εκτός συνόρων, των ελληνικών επιχειρήσεων. Το «ταβάνι» των συναλλαγών θα αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες λειτουργίας τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η νέα χαλάρωση των capital controls, αναμένεται να… φέρει και άρση των εμποδίων στο άνοιγμα των νέων λογαριασμών, όπως επίσης και να επιτρέπει την προσθήκη συνδικαιούχων στους υφιστάμενους λογαριασμούς.

 

Πηγή: Sofokleousin.gr