ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η πόλη που δεν γνωρίζεις κάτω από την Αθήνα

Υπάρχει πράγματι μια υπόγεια στοά διαφυγής που ξεκινά από το κτίριο της Βουλής και διασχίζει τον Εθνικό Κήπο; Ισχύει ότι υπάρχουν ολόκληρες κατακόμβες και μυστικές κρύπτες στα έγκατα της πόλης; Επικοινωνούν μεταξύ τους σε ένα ενιαίο δίκτυο όλες οι στοές της Αθήνας; Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι κάποιοι από τους αθηναϊκούς αστικούς μύθους για τον αθέατο κόσμο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της πόλης. Το φως στις υποθέσεις και στα ερωτήματα αυτά, επιχειρούν να δώσουν οι Terra Incognita Travel που διοργανώνουν έναν περίπατο διάρκειας 11 ωρών στην υπόγεια Αθήνα.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου, οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Κολωνάκι- Πανεπιστήμιο-Σύνταγμα-Ζάππειο-Μετς όπου με την καθοδήγηση ειδικών πάνω στην υπόγεια εξερεύνηση της πόλης, θα κατεβούν σε κρυφές καταπακτές, θα διασχίσουν σήραγγες και θα βρεθούν σε μυστικά καταφύγια που δημιουργήθηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια.

Ο χαμηλός φωτισμός, η υγρασία, τα υπόγεια τρεχούμενα νερά και η γοητεία της εξερεύνησης του αγνώστου, μπορεί να μας είναι οικεία από σκηνές ταινιών, ωστόσο δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, όπως εξηγούν οι διοργανωτές του περιπάτου. «Τις περισσότερες φορές οι αστικοί θρύλοι υπερβάλλουν αλλά η υπόγεια Αθήνα υπάρχει… Οι σκάλες που ξεκινούν κάτω από ένα μεταλλικό καπάκι στην άκρη του δρόμου ή στα παρτέρια κάποιου πεζοδρομίου, μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια ξεχασμένη υπόγεια γωνιά της πόλης, αλλά αυτό μην το επιχειρήσετε ποτέ μόνοι!».

© Παναγιώτης Δευτεραίος και ομάδα υπόγειας εξερεύνησης: Αστική Σπηλαιολογία

Ποια είναι όμως τα υπόγεια του κέντρου της Αθήνας; Οι διοργανωτές δεν θέλουν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τα σημεία που θα προσεγγίσουν στο πρόγραμμα του Σαββάτου. Εμείς αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς απο τους πιο μυστήριους υπόγειους χώρους της πόλης.

Υπόγεια κρατητήρια Εθνικού Κήπου
Ο λόφος που βρίσκεται μια ανάσα από το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, έχει συνδεθεί επανειλημμένως με αστικούς θρύλους και διηγήσεις για υπόγειες στοές που ξεκινούν από τις εισόδους του και καταλήγουν σε μυστικές τοποθεσίες του λεκανοπεδίου.

© Παναγιώτης Δευτεραίος και ομάδα υπόγειας εξερεύνησης: Αστική Σπηλαιολογία

Τι συμβαίνει πραγματικά όμως με εκείνη τη στοά διαφυγής που ξεκινάει από το κτίριο της Βουλής (παλαιά ανάκτορα) και διασχίζει τον Εθνικό Κήπο;

Υπόγεια Ρωσικής Εκκλησίας
Στο υπόγεια μιας εκκλησίας που οικοδομήθηκε πάνω σε ένα από τα δεκάδες ιερά της αρχαίας πόλης βρίσκεται μια καταπακτή με πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγεί σε μια κατακόμβη.

Wikimedia Commons

Εκεί υπάρχουν τούνελ από αρχαία υδραγωγεία, ρωμαϊκά λουτρά και κρύπτες οστεοφυλακίων, αλλά η διαδρομή σήμερα σταματά στο στόμιο ενός πηγαδιού.

Καταφύγιο Αρδηττού

© Παναγιώτης Δευτεραίος και ομάδα υπόγειας εξερεύνησης: Αστική Σπηλαιολογία

Οι μυστικοί χώροι καταφυγής που σχετίζονται με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούν ζωντανά απομεινάρια της περιόδου αυτής.

Καταφύγια κρυμμένα από την κοινή θέα, κατασκευασμένα σε βάθος ικανό να προστατεύσει τον πληθυσμό από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών αεροπλάνων, υπάρχουν σε λόφους όπως του Αρδηττού αλλά και σε πολλά από τα παλιά κτίρια της πόλης.

Αδριάνειο Υδραγωγείο
Μια παράξενη γοητεία βρίσκεται στα απρόσιτα δίκτυα υπογείων στοών των παλιών ρεμάτων που χάθηκαν, αφήνοντας από πολύ νωρίς την Αθήνα χωρίς τρεχούμενα νερά.

© EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ελάχιστα σημεία τους είναι πλέον φανερά μέσα στην πόλη, διατηρημένα ακόμη και κάτω από τον πιο κεντρικό δρόμο, ενώ από πάνω ακούγονται τα αυτοκίνητα να περνούν. Είναι μια ξεχασμένη όαση μέσα στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, από όπου ο θρύλος θέλει να ξεκινούν οι υπόγειες στοές προς τη θάλασσα.

Το ραντεβού για την εκκίνηση του περιπάτου έχει προγραμματιστεί για τις 9 το πρωί στην έξοδο Κοραή του σταθμού μετρό Πανεπιστήμιο και όσοι συμμετάσχουν θα πρέπει να εξοπλιστούν με φακό, αθλητικά παπούτσια, πρόχειρα ρούχα, νερό και σνακ καθώς η λήξη του υπολογίζεται γύρω στις 8 το βράδυ. Προκειμένου να λάβει κάποιος μέρος στον περίπατο θα πρέπει να κάνει κράτηση στο Terra Incognita Travel είτε ηλεκτρονικά στη ιστοσελίδα τους είτε τηλεφωνικά στο τηλέφωνο επικοινωνίας στο facebook. Εξαιτίας των αυξημένων δηλώσεων συμμετοχής οι διοργανωτές προσανατολίζονται σε μια επιπλέον ξενάγηση, στις 23 Ιουνίου.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό του Παναγιώτη Δευτεραίου και της ομάδας υπόγειας εξερεύνησης: Αστική Σπηλαιολογία εδώ.

Πηγή Άρθρου: AthensVoice

About the author

AmfLife

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.