ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πασχαλινά κουλούρια και Τσουρέκια από το Fitsteps.gr

Πασχαλινά κουλούρια
Πασχαλινά κουλούρια

Πασχαλινά κουλούρια και Τσουρέκια από το Fitsteps.gr

 

  • ΤΣΟΥΡΈΚΙ

Συστατικά:  Αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο γάλακτος, αβγά, γάλα, μαγιά νωπή, αλάτι, μαχλέπι, ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού.

Θρεπτική αξία: Το τσουρέκι στη σύστασή του έχει κάποια εξαιρετικά συστατικά. Το γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει την υψηλής σημασίας πρωτεΐνη, την καζεΐνη, αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου για τον άνθρωπο, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία γερών και υγιών οστών. Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη

Θερμιδική αξία: Πρόκειται για ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, δηλαδή με αρκετές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, κατά μέσο όρο 180-200 θερμίδες ανά 50 γρ. τροφίμου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία λεπτή φέτα τσουρέκι.

Επιδράσεις του στην υγεία μας:

Πλούσιο σε ζάχαρη, βούτυρο και αυγά, συστατικά που αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα και κατά συνέπεια τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συμβουλές για να γίνει πιο υγιεινό:

·        Αντικαθιστώντας τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα της συνταγής με ημίπαχα. Επιλέγοντας φυτική μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά, αντί για αγελαδινό/ πρόβειο βούτυρο. Πλεονεκτήματα της μαργαρίνης είναι ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με το βούτυρο και αναλογικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για τα αγγεία και την καρδιά. Και τέλος επιλέγοντας συνταγές με λιγότερα αυγά.

  • ΠΑΣΧΑΛΙΝΆ ΚΟΥΛΟΎΡΙΑ

Συστατικά: Αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο γάλακτος, αβγά, γάλα, σκόνη μπέικιν, ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού.

Θερμιδική αξία: Ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, δηλαδή με αρκετές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, κατά μέσο όρο 180-200 θερμίδες ανά 50 γρ. τροφίμου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα μετρίου μεγέθους κουλουράκι

Θρεπτική αξία: Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, χάρη στο προστιθέμενο ελαιόλαδο εναλλακτικά του βούτυρου. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και του κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Το αλεύρι είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η βανίλια που προσθέτουμε στο μίγμα για τα κουλουράκια όχι μόνο προσθέτει άρωμα αλλά βοηθά και στη χώνεψη, ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Συμβουλές για να γίνει πιο υγιεινό:  Αντικαθιστώντας τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα της συνταγής με ημίπαχα. Επιλέγοντας ελαιόλαδο, αντί για αγελαδινό/ πρόβειο βούτυρο. Αντικαθιστώντας το λευκό αλεύρι της συνταγής με αλεύρι βρώμης ή αμυγδάλου που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην ζαχαροπλαστική και το οποίο είναι χαμηλό σε σάκχαρα και κορεσμένα λίπη και παράλληλα καλή πηγή φυτικών ινών. Και τέλος επιλέγοντας συνταγές με λιγότερα αυγά.

Fitsteps Tips

Η θρεπτική τους σύσταση όσο και η ενεργειακή τους αξία δε διαφέρει σημαντικά όταν συγκρίνουμε ιδίου βάρους τεμάχια και αυτό διότι στις παραδοσιακές πασχαλιάτικες συνταγές, βλέπουμε ότι κουλουράκια και τσουρέκια φτιάχνονται με παρόμοια υλικά, όπως αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και αβγά, επομένως τόσο.

 

Διαβάστε περισσότερα για Πασχαλινά κουλουρια και τσουρέκια εδώ