ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται μεγάλες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

Εφιαλτική η πρόβλεψη της επόμενης δεκαετίας για τη χώρα μας

Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον για τη χώρα μας, η οποία κινδυνεύει με μεγάλες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο άμεσο μέλλον.

Την εφιαλτική πρόβλεψη κάνουν οι επιστήμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις περιοχές της Ευρώπης όπου αναμένεται σημαντική αύξηση των ζημιών σε ζωτικές υποδομές από σφοδρές κακοκαιρίες και θεομηνίες τα επόμενα χρόνια.

Η επίμαχη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δραματικές εικόνες σαν και αυτές που καταγράφηκαν πρόσφατα στη Δυτική Αττική θα τριπλασιασθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα δεκαπλασιασθούν έως το τέλος του αιώνα μας στην ελληνική επικράτεια.

Αυτές οι μερικές ή πλήρεις καταστροφές θα αφορούν υποδομές και συστήματα μεταφορών, ενέργειας, βιομηχανίας, ύδρευσης, υγείας κ.α.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες η συντριπτική πλειονότητα (90%) των φυσικών καταστροφών σχετίζονται με ακραία κλιματικά γεγονότα, τα οποία αναμένεται να γίνουν συχνότερα στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Συνολικά, στην Ευρώπη οι ζημιές στις υποδομές λόγω των κλιματικών κινδύνων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σταδιακά από 0,12% του ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου σήμερα, σε 1,37% έως το 2100.

Κι ενώ στη βόρεια Ευρώπη οι ζημιές στις υποδομές εκτιμάται θα είναι κάτω του 1% των ετήσιων επενδύσεων, στο νότιο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου τα ποσοστά υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερα, φθάνοντας το 5,2% στην Κροατία, το 4,4% στην Ελλάδα, το 4,3% στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, το 3% στη Σλοβενία και το 2,8% στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συγκεκριμένη εκτίμηση για το οικονομικό ύψος των ζημιών στις υποδομές των χωρών της ΕΕ λόγω των κλιματικών κινδύνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιοβάνι Φορτσιέρι του JRC, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Global Environmental Change (μτφ. Παγκόσμια Περιβαλλοντική Αλλαγή) , εκτιμούν ότι οι ζημιές στην Ευρώπη (ΕΕ συν Ελβετία, Νορβηγία και Ισλανδία) που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, φθάνουν σήμερα περίπου τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά θα κλιμακωθούν σστα 9,3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, 19,6 δισ. ευρώ στη δεκαετία του 2050 και 37 δισ. ευρώ στη δεκαετία του 2080.

Οι υποδομές που θα υποστούν το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, λόγω των ακραίων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι τα δίκτυα της ενέργειας και των μεταφορών.

Οι σημερινές ετήσιες ζημιές ύψους 0,5 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα αναμένεται να φθάσουν στα 8,2 δισ. ευρώ το 2080, ενώ στον τομέα των μεταφορών οι ζημιές από 0,8 δισ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 11,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του αιώνα.

Η κατανομή των ζημιών, σύμφωνα με το JRC, θα είναι άνιση, με τον Ευρωπαϊκό Νότο να υφίσταται τις μεγαλύτερες αναλογικά ζημιές σε κρίσιμες υποδομές του. Οι πλημμύρες θα αποτελούν έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους.

Η μελέτη επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός των μελλοντικών έργων υποδομών πρέπει να λάβει υπόψη τους αυξημένους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε οι υποδομές να γίνουν πιο ανθεκτικές στην πορεία του χρόνου.

«Βούλιαξε» η Δυτική Ελλάδα

Τεράστια προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω του το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Αιτωλοακαρνανία, που μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη.

Εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι έχουν αποκλειστεί εξαιτίας κατολισθήσεων και τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά τους.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο Αγρίνιο που βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Μεγάλος αριθμός υπόγειων σπιτιών και καταστημάτων έχει γεμίσει με νερά που φτάνουν το ένα μέτρο.

Απελπισμένοι οι κάτοικοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν τις λάσπες και τα φερτά υλικά από τις περιουσίες τους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα και Παραβόλα.

Μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο ενώ συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να επαναφέρουν την υδροδότηση.

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στο Μεσολόγγι, που επίσης έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ισχυρή βροχόπτωση έχει επιφέρει τρομακτικές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες και αποθήκες, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε στάνες και καλλιέργειες, κυρίως στις ορεινές κοινότητες.

Στα χωριά Χρυσοβέργι, Χαλίκι, Μαγούλες και Σταμνά οι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί στα σπίτια τους λόγω των κατολισθήσεων και της υποχώρησης του οδοστρώματος, με τα μηχανήματα του δήμου να καταβάλλουν προσπάθειες διάνοιξης δρόμων.

Μόνο στην Αιτωλοακαρνανία η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 350 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας.

Τουλάχιστον 10 οδηγοί κινδύνευσαν όταν εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της Κλεισούρας, και γλίτωσαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των σωστικών συνεργείων ενώ και στο Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκαν διασώσεις πέντε ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Τις πληγές της από την θεομηνία μετρά και η Ήπειρος.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στο Λούρο της Πρέβεζας όπου περισσότερα από 30 σπίτια και 7 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Η υπερχείλιση του ποταμού έσπρωξε τα νερά μέσα στις κατοικίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Στην Άνω Ράχη τμήμα του βουνού κατέρρευσε με αποτέλεσμα να σημειωθεί βροχή από βράχια και πέτρες στον οικισμό.

Οι πληγέντες επιρρίπτουν ευθύνες στις δημοτικές αρχές του παρελθόντος, καταγγέλλοντας ότι μπάζωσαν φρεάτια και ρέματα για να κάνουν δρόμους.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκονται και τα Γιάννενα. Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα μετέτρεψε δρόμους σε ποτάμια.

Κλειστός έμεινε ο παράλληλος οδικός άξονας της Εγνατίας Οδού, που οδηγεί στα χωριά της περιοχής, λόγω συσσωρευμένων υδάτων.

Η νεροποντή προκάλεσε πτώσεις βράχων σε περιοχές του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων, φρακάροντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην Καστοριά, τέλος, τα νερά του Αλιάκμονα φούσκωσαν επικίνδυνα, προκαλώντας πλημμύρες σε μεγάλες εκτάσεις. Από τον τεράστιο όγκο των υδάτων λύγισε το ιστορικό τρίτοξο γεφύρι της Ποριάς, που δεν άντεξε και κατέρρευσε.

Πηγή: kontranews