ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοιξε και το Μουσείο Θυρρείου: Οι αγώνες έπιασαν τόπο!

Άνοιξε και το Μουσείο Θυρρείου. Ο Αγώνας του Δήμου, του Δημάρχου Γιώργου Αποστολάκη,του τοπικού βουλευτή Νίκου Μωραΐτη και της τοπικής κοινωνίας έπιασαν τόπο

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλους όσους συντέλεσαν στο να ανοίξει τις πύλες του ο μοναδικός φύλακας της Ιστορίας των Ακαρνάνων το μουσείου Θυρρείου που παρέμεινε κλειστό από 2013.

Δικαιώθηκαν οι αγώνες του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και του Δημάρχου Γιώργου Αποστολάκη που κυνήγησε το θέμα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, του τοπικού Βουλευτή Νίκου Μωραίτη με τις συνεχόμενες επερωτήσεις του στη βουλή,των διαφόρων Συλλόγων που διοργάνωναν εκδηλώσεις στο Θύρρειο, των φορέων, τωνσχολείων της Βόνιτσας και των άλλων χωριών που διοργάνωναν εκδρομές στο Μουσείο αλλά και τωντοπικών site που δεν σταμάτησαν να γράφουν για την αδικία αυτή.

Από τις 21/4/2016 το μουσείο Θυρρείου (Ακτίου Βόνιτσας) άνοιξε τις πύλες του για 5 μήνες και καθημερινά θα μπορούμε να το επισκεπτόμαστε από τις 8 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.

Στο χέρι μας είναι πλέον να ανεβάσουμε την επισκεψιμότητα του Μουσείου, που πιστεύουμε ήταν ένας παράγοντας που είχε κλείσει το Μουσείο και δεύτερος η έλλειψη προσωπικού, φυσικά θέλει και πολιτική βούληση.

Μπορούμε όλοι τώρα να συντελέσουμε και να διοργανώσουμε εκδρομές, όλα τα σχολεία κυρίως του Δήμου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς επίσης να αναδείξουμε και δια μέσου δήμου το Μουσείο μας. Διότι διαφορετικά μόλις περάσει το 5ηνο το

Μουσείο πάλι θα κλείσει και η πολιτεία θα επικαλεστεί τους ίδιους λόγους.

Να δούμε επιτέλους τα λεωφορεία των τοπικών συλλόγων και σχολείων (που για παράδειγμα πέρσι όλοι είχαν πάει εκδρομές στο μύλο των ξωτικών στα Τρίκαλα) να πάμε στο Θύρρειο, στην ιστορία μας να δούμε τα εκθέματα της κληρονοµιάς μας.

Το Μουσείο αυτό είναι ένας από τους λιγοστούς αλλά μεγάλης σημασίας πόλος έλξης της περιοχής, όπως και ο μοναδικός φύλακας της ιστορίας των Ακαρνάνων.

Λίγα λόγια για το Μουσείου Θυρρείου

Το Θύρρειο ή Θύριο, είναι χωριό του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και είναι κτισμένο στις πλαγιές των Ακαρνανικών βουνών σε υψόμετρο 500 μέτρα από τη θάλασσα κοντά στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πόλης. Έχει πληθυσμό 859 κατοίκους (απογραφή 2001), έκταση 43.237 στρέμματα και σήμερα διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, ενώ παλιότερα ονομαζόταν Άγιος Βασίλειος.

Το αρχαίο Θύρρειο εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή τον 4ο αι. π.Χ., κατά περιόδους υπήρξε έδρα του Κοινού των Ακαρνάνων. Το 167 π.Χ. φαίνεται να είναι επίσημα, η τρίτη κατά σειρά και τελευταία, πρωτεύουσα του Κοινού των Ακαρνάνων.

Το Θύρρειο ήταν έδρα νομισματοκοπείου και έκοβε νομίσματα την περίοδο 350-250 π.Χ. Τα τείχη που το περιέβαλαν, όπως περιγράφει ο Ξενοφών, ήταν τα πιο ισχυρά της Ελλάδας, με περίμετρο 10 χιλιόμετρα. Μεγάλα τμήματα σώζονται και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.

Πέντε χρόνια μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο (31/30 π.Χ.) η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και οι κάτοικοί της υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη.

Το αρχαιολογικό Μουσείο στο Θύρρειο δημιουργήθηκε το 1961 στην είσοδο του χωριού επί εφόρου Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγου Ευθύμιου Μαστροκώστα όπου ολοκληρώθηκαν η ανέγερση όσο και οι εργασίες για την έκθεση ευρημάτων για την ανάδειξη της αρχαίας ιστορίας της περιοχής.

Το Μουσείο αυτό είναι ένας από τους λιγοστούς αλλά μεγάλης σημασίας πόλος έλξης της περιοχής όπως και ο μοναδικός φύλακας της ιστορίας των Ακαρνάνων.

Στον κατάλογο “Αρχείο ευρημάτων Μουσείου στο Θύρρειο” είναι καταγεγραμμένα στα τέλη του 1993 σε δύο αίθουσες: Λίθινα αντικείμενα 263, Πήλινα αντικείμενα 130, Χάλκινα αντικείμενα μαζί με νομίσματα 55.

Περιείχε εκθέματα όπως : Ηλιακό ωρολόγιο. Έργα γλυπτά μικρής και μεγάλης πλαστικής, ολόγλυφα και ανάγλυφα, αγγεία κυρίως ελληνιστικών χρόνων, μεταλλικά αντικείμενα ποικίλης καθημερινής χρήσης, νομίσματα. Επιτύμβιες στήλες, τεμάχια ψηφιδωτού, έργα μικροτεχνίας. (Ξεχωρίζει ένα πάνω σε φίλντισι που παρουσιάζει εργαστήριο σιδηρουργού. Λάρνακα).

Επίσης, επιτύμβιες επιγραφές αλλά και επιγραφές με επιγράμματα με καταλόγους ιερατικών θιάσων, με ψηφίσματα προξενίας ή με συνθήκες όπως αυτή η μεγάλη σημασίας της συμμαχίας Ρωμαίων και Θύρρειου του 94 π.χ., επίσης επιγραφή της συνθήκης της Συμμαχίας Αιτωλών και Ρωμαίων του 212 π.χ.

Τα εκθέματα είναι από διάφορα μέρη της Ακαρνανίας και όχι μόνο της περιοχής του αρχαίου Θύρρειου.

Όπως από την αρχαία ακρόπολη της Κεχροπούλας (Παλαίρου), από το αρχαίο Ανακτόριο, από την σημερινή περιοχή των Παλιαμπέλων, τη Βόνιτσα, από το Σπαρτάρι Βόνιτσας, τη θέση Λέκκα της Βόνιτσας, από την περιοχή του Μοναστηρακίου και από την περιοχή του Λουτρακίου Κατούνας, αυτά όλα έως το 1993 περίπου μιας και το βιβλίο του Αρχαιολόγου Ιωάννη Μερατζή με τίτλο «ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΡΡΕΙΟΥ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» εκδόσεις ΑΓΡΙΩΝΙΩΝ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ Δ. ΣΤΕΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ εκδόθηκε το 1994 από το οποίο σας παρουσιάσαμε περιληπτικά τα εκθέματα.

Τα περισσότερα από τα εκθέματα παραδόθηκαν από τους κατοίκους του Θύρρειου αλλά και άλλων χωριών της Ακαρνανίας.

Σίγουρα το μουσείο θα ήταν πλουσιότερο σε εκθέματα αν πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν κατέληγαν στο αρχαιολογικό μουσείο Αγρινίου ή σε άλλα.

Ο κόσμος δείχνοντας την αλληλεγγύη του, στο αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, για να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μας κληρονομιά ανταποκρίθηκε στην Καλοκαιρινή συναυλία (6/7/2014) του Βασίλη Λέκκα που έγινε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Πηγή: katounanews.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγρίνιο: 28χρονη Ξυλοφόρτωσε Την Πρώην Πεθερά Της

Δημόσια Συζήτηση Στη Ναύπακτο Με Θέμα «Προτάσεις Για Την Επίλυση Του Κυκλοφοριακού Προβλήματος Της Πόλης»

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας

About the author

AmfLife

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.