ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στον Κορινθιακό: «Πολύ μικρός για να μιλάμε για κύριο σεισμό» – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 06.02 π.μ. και το επίκεντρό του ήταν η παραλία της Δομβραίνας, στον Κορινθιακό Κόλπο, φαίνεται πως δεν εμπνέει ανησυχία στον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο NewsIt.gr: «Αυτοί οι σεισμοί -τέτοιου μεγέθους, δηλαδή κάτω από 5 ρίχτερ- είναι πολύ μικροί για να μιλάμε για κύριο σεισμό. Είναι κομμάτι της σεισμικότητας υποβάθρου, δηλαδή της συνηθισμένης σεισμικότητας που έχει ο ελληνικός χώρος. Να σκεφτούμε ότι ένας τέτοιος σεισμός γίνεται στην Ελλάδα κάθε πέντε ημέρες.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, είπε πως «η περιοχή έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και αυτό το ξέρουμε από την προϊστορία του».

«Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού μένει ανοιχτό. Δεν έχει κλείσει όπως το κάνουμε άλλες φορές», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, αναλύοντας τα έως τώρα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είδα όλα τα στοιχεία. Από την ημέρα των Χριστουγέννων έχει αρχίσει μία σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με χαμηλότερα μεγέθη, 2-2,5 Ρίχτερ. Τα στοιχεία αυτά αν τα συνδυάσουμε με τον σημερινό σεισμό, λέμε ότι υπήρχε μία ενεργοποίηση εκεί. Άρα δεν εμφανίζεται να είναι μεμονωμένος. Από μελέτες που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε ότι στον Κορινθιακό το φαινόμενο των προσεισμών είναι εξαιρετικά συχνό. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί στο κάδρο θα καταλάβετε γιατί ο σεισμολόγος δεν μπορεί να σας απαντήσει κατηγορηματικά “ανησυχούμε ναι, δεν ανησυχούμε όχι”, με ένα μαύρο-άσπρο. Είναι φαινόμενο, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, υψηλής αβεβαιότητας».

Πληροφορίες από Newsit.gr, protothema.gr