ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Δύσκολη νύχτα για την Ζάκυνθο – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Εκτός ελέγχου το νέο μέτωπο που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στη Ζάκυνθο. Οι διαδοχικές πυρκαγιές ενισχύουν την πεποίθηση, ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών στο νησί. Επίγεια μέσα αποστέλλονται στην Βόρεια Ήπειρο. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή

 

Ολονύχτια η μάχη των πυροσβεστών στη Ζάκυνθο, όπου ανεξέλεγκτο μαίνεται από το απόγευμα του Σαββάτου το νέο μέτωπο φωτιάς που ξέσπασε στην νοτιοδυτική πλευρά και σε δασική έκταση στο Κοιλιωμένο. Ο πιο κοντινός οικισμός είναι αυτός του Αγαλά ο οποίος όμως δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. Η πορεία της φωτιάς είναι μεν προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αλλάζουν συνεχώς διευθύνσεις και έτσι δεν είναι απόλυτο ότι ο οικισμός θα βρεθεί στην πορεία της φωτιάς.

AdTech Ad

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η εικόνα στην Ζάκυνθο τείνει να γίνει καθημερινότητα τους τελευταίους δύο μήνες, με συνεχείς φωτιές που ξεσπούν στην ευρύτερη περιοχή από τις Βολίμες και σε άλλα σημεία ή μόλις πάνε καλύτερα κάποια μέτωπα και τείνουν να σβήσουν, ξαφνικά ξεσπούν σε άλλα σημεία νέες φωτιές προκαλώντας διασπορά δυνάμεων, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι ενδεχομένως ειδικά φέτος η Ζάκυνθος έχει μπει στο στόχαστρο οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών.

Από τις προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές της Ζακύνθου είχε μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διενεργώντας έρευνα, δίχως αποτελέσματα ενώ και το drone της Πυροσβεστικής είχε επιστρατευτεί για περιπολίες επίσης δίχως αποτελέσματα.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο όμως επιστρέφει τo μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου EOS mini UAV SYSTEM στη Ζάκυνθο και πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή ενώ θα παραμείνει και θα επιχειρεί σε 24ωρη βάση για τις επόμενες μέρες. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Οι πτήσεις μη στελεχωμένων αεροσκαφών του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενταχθεί από φέτος, στα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την αντιπυρική περίοδο, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών. Οι περιοχές επιτήρησης και το πρόγραμμα των αποστολών, προσδιορίζονται με βάση το βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ συμπληρωματικά λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των περιοχών που στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί συχνές πυρκαγιές.

Στην Ζάκυνθο από χθες ξέσπασαν δύο νέα πύρινα μέτωπα και σε διαφορετικές περιοχές. Αρχικά, το μεσημέρι, ξέσπασε φωτιά σε δύσβατο σημείο, σε αγροτοδασική έκσταση στην περιοχή Καταστάρι Ζακύνθου η οποία μέχρι το πρωί είχε πάρει μεγάλη έκταση και έπεσε σε βαθιές χαράδρες που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την προσέγγιση. Νωρίς το απόγευμα υπήρχε αισιοδοξία καθώς είχαν μείνει μόνο μικροεστίες ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι την αναζωπύρωσαν.

Αργότερα το απόγευμα χθες, ξέσπασε και νέο πύρινο μέτωπο σε χαμηλή βλάστηση στο Καπελέτι, κοντά στις Βολίμες, οπού συνεχώς κάποιοι φαίνεται πως φέτος βάζουν φωτιές. Αυτό το μέτωπο επίσης εμφανίζει από το πρωί καλύτερη εικόνα και πλέον έχει πάψει να έχει ακόμα και φλόγα. Έτσι, αυτή την ώρα, συνολικά στην Ζάκυνθο και μαζί με τις ενισχύσεις που δέχτηκαν επιχειρούν περίπου 120 άντρες με περίπου 40 οχήματα.

 

 

Περισσότερα ΕΔΩ