ΠΑΤΡΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο της Απόστολο Ανδρέα

Άγιος Ανδρέας
Άγιος Ανδρέας

Η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο της και ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς των Βαλκανίων, σε επιβλητικότητα, αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες, «ντύνεται» στα γιορτινά του.

Άγιος Ανδρέας - Πάτρα
Άγιος Ανδρέας – Πάτρα

Ο Απόστολος Ανδρέας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της Πάτρας και σύμφωνα με την παράδοση είναι ο προστάτης της που την έχει προστατέψει όλα αυτά τα χρόνια από καταστροφές, λοιμούς και σεισμούς. Οι δύο Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας, Αγ. Ανδρέα αποτελούν Πανελλήνιο και Πανορθόδοξο προσκύνημα. Ο παλιός Ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας.

Άγιος Ανδρέας
Άγιος Ανδρέας

Πάτρα: Πρωτοκλήτεια 2017

O νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Δίπλα στον παλιό Ναό είναι το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους.

Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σε αυτή την πηγή σταυρώθηκε. Ο Απόστολος Ανδρέας, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, είναι ένας από τους Αγίους της εκκλησίας μας που θεωρείται θαυματουργός και που βοηθά τους άρρωστους και τους αδυνάτους.

Για αυτό και κάθε χρόνο συρρέουν πιστοί από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσουν, ενώ γύρω από τον ναό γίνεται θρησκευτικό πανηγύρι και εμποροπανήγυρη. Οι πάγκοι για το πανηγύρι έχουν ξεκινήσει να στήνονται με τους μικροπωλητές να βάζουν τις πραμάτειες τους.

*Το κείμενο είναι είναι από το patrasevents

Άγιος Ανδρέας: Η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια