BUSINESS ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Σταθάκης: Ανοίγει ο δρόμος για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο – Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης για την παραχώρηση  του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια «περιοχή 2» στο Ιόνιο από την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ την Τρίτη, ο υπουργός ΠΕΝ, κ. Σταθάκης, μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο σημείωσε ότι «υπογράφηκε η σύμβαση που ανοίγει το δρόμο για την πρώτη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο σημείο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη σημαντική συμφωνία που υπεγράφη για έρευνα και αξιοποίηση στο θαλάσσιο χώρο, στο πρώτο και πολύ σημαντικό οικόπεδο, δυτικά της Κέρκυρας. Ο διαγωνισμός που είχε γίνει παλαιότερα αφορούσε 20 θαλάσσια οικόπεδα, τελικά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για δύο και αυτό είναι το σημαντικότερο, όπως θύμισε ο υπουργός. Πλέον, υπογράφηκε η σύμβαση που ανοίγει το δρόμο για την πρώτη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο σημείο.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «το πρώτο στάδιο, η έρευνα, είναι τριετής … έναντι, το Δημόσιο απολαμβάνει ήδη έσοδα, που ξεκινούν με 1 εκατ. ευρώ κατά την έναρξη … αλλά τα βασικά έσοδα είναι όταν προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση, που ανάλογα με την ποσότητα το Δημόσιο απολαμβάνει σημαντικό ποσοστό».

Οι μελέτες που έχουν γίνει αφορούν τόσο πετρέλαιο όσο και φυσικό αέριο, «αν και στη συγκεκριμένη περιοχή αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία, γιατί τα συγκεκριμένα κοιτάσματα έχουν συνέχεια και από την άλλη πλευρά, της Ιταλίας. Οι Ιταλοί βρίσκονται και αυτοί στο τελικό στάδιο προκήρυξης … με βάση την Οικονομική Ζώνη που έχουμε χαράξει με την Ιταλία, είναι το μισό στη δική μας πλευρά και το άλλο μισό στην πλευρά της Ιταλίας», ανέφερε.

Πηγή: insider.gr